Σχολείο. Πώς προετοιμάζουμε το παιδί για το δημοτικό σχολείο

Ανησυχώ ότι το παιδί μου δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις ακαδημαϊκές απαιτήσεις όταν θα πάει σχολείο. Μπορείτε να εισηγηθείτε συγκεκριμένες δραστηριότητες που θα μπορούσα να κάνω με το παιδί μου στο σπίτι για να τον προετοιμάσω καλύτερα; Υπάρχει μια τάση στους γονείς να δίνουν περισσότερη έμφαση στην απόκτηση βασικών μαθησιακών ικανοτήτων πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς και δεν δίνουν προτεραιότητα στην ανάπτυξη άλλων δεξιοτήτων όπως τις κοινωνικές δεξιότητες, τις επικοινωνιακές και τις δημιουργικές. Μπορείτε στο σπίτι να αναπτύξετε την ικανότητα του παιδιού για συγκέντρωση, την ικανότητα του να επιλύει προβλήματα και να ενθαρρύνετε την περιέργεια τους να αναπτυχθεί. Θα μπορούσατε να διαβάζετε παραμύθια , ιστορίες, ποιήματα και να βλέπετε μαζί εικόνες σε καθημερινή βάση. Έστω και αν τα πολύ μικρά παιδία δεν κατανοούν αυτά που τους λέτε, μαθαίνουν αρκετά για τη γλώσσα, αρκεί που ακούν τη φωνή σας. Θα μπορούσατε επίσης, να συζητάτε με το παιδί σας διάφορα θέματα που σας ενδιαφέρουν , να ρωτάτε τι ενδιαφέροντα έχει το παιδί και γιατί και προσπαθήστε να ανοίξετε διάλογο μαζί του . Τα παιδιά που κατέχουν πιο ανεπτυγμένο λεξιλόγιο στο σχολείο μπορούν να χειρίζονται με περισσότερη ευκολία καινούριες πληροφορίες.


Πηγή: https://www.paidiatros.com/paidi/mathisi-sxoleio/preparing-primary-school

Πώς θα ενθαρρύνετε τη σχολική επιτυχία | imommy

Ξεκινήστε νωρίς. Πολύ πριν πάει στο σχολείο, μαθαίνει πώς να αντιμετωπίσει τη μελλοντική επιτυχία με διάφορους τρόπους. Έχουν ήδη διδαχθεί την επικοινωνία, την αίσθηση της κοινότητας, τα σταθερά πρότυπα και την αυτοπεποίθηση. Αφήστε το παιδί να δει τι διαβάζετε και κάντε το μαζί τους Επισκεφθείτε τη βιβλιοθήκη και βγάλτε τη δική τους κάρτα για να δανείζονται ό,τι θέλουν Να έχετε στο σπίτι βιβλία, περιοδικά και παραμύθια. Διδάξτε στο παιδί πώς να κάνει πράγματα για τον εαυτό του αλλά κάντε το με υπομονή. Βοηθήστε τα παιδιά να κάνουν μία δύσκολη δουλειά πιο εύκολα, με το να την σπάσετε σε μικρότερα μέρη για να κάνει ένα βήμα τη φορά. Από το ντύσιμο μέχρι μία δουλειά μέσα στο σπίτι. Θέστε στέρεους κανόνες. Παρακολουθήστε μαζί τηλεόραση και μιλήστε για αυτό που βλέπετε.


Πηγή: https://www.imommy.gr/2019/02/28/pos-tha-entharrynete-ti-sxoliki-epityxia/

Σχολική Επιτυχία και Σχολικές Επιδόσεις | Infokids.com.cy

Η σχολική επιτυχία ορίζεται ως η απουσία προβλημάτων και η επίτευξη υψηλής σχολικής επίδοσης ενώ η έννοια της σχολικής αποτυχίας ταυτίζεται με την αδυναμία κατάκτησης των μαθησιακών στόχων, τη χαμηλή σχολική επίδοση και την παρουσία άλλων συνοδών προβλημάτων (πχ προβλήματα συμπεριφοράς ή συναισθηματικά) (Kupersmidt & Coie, 1990). Έρευνες δείχνουν πως, το τι ακριβώς σημαίνει σχολική επιτυχία ή αποτυχία, βασίζεται σε αυθαίρετα κριτήρια τόσο του ίδιου του ορισμού όσο και των εργαλείων και του τρόπου αξιολόγησης που χρησιμοποιούνται στο εκπαιδευτικό σύστημα. Η μαθητική ανεπάρκεια εκφράζεται σε κοινωνικό επίπεδο (στέρηση εφοδίων για διαμόρφωση του μέλλοντος του παιδιού και της κοινωνικής του εξέλιξης), σε ατομικό και οικογενειακό επίπεδο (προσωπική αποτυχία του παιδιού και της οικογένειας να το στηρίξει) και σε κοινωνικό (η αποτυχία είναι ένδειξη μη εκπλήρωσης της κοινωνικής αποστολής του σχολείου) (Παπαθεοδώρου, 2008).


Πηγή: https://www.infokids.com.cy/giati-na-katso-na-diavaso-ta-mathimata-m/

Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά να γίνουν καλύτεροι μαθητές

Εάν το παιδί σας πάρει κακό βαθμό ή αν ο δάσκαλος δεν πει τα καλύτερα λόγια για το αγγελούδι σας, πριν ανεβάσετε τους τόνους, σκεφτείτε πως πρέπει να συνεργάζεστε μαζί του για το καλό του παιδιού. Προσπαθήστε να καταλάβετε τι θέλει να σας πει και εστιάστε στο πώς θα βοηθήσετε στην εκπαιδευτική διαδικασία. Ακόμα κι αν έχετε κακά γνώμη για κάποιον εκπαιδευτικό, μην την εκφράσετε μπροστά στο παιδί. Ο σεβασμός και η εκτίμηση προς τον δάσκαλο είναι απαραίτητα συστατικά για την σωστή διαπαιδαγώγησή του. Ο καλύτερος τρόπος είναι να μιλήσετε απευθείας στη δασκάλα, πάντα ευγενικά αλλά ειλικρινά, και μαζί να βρείτε τη λύση που θα ωφελήσει τον μαθητή.


Πηγή: https://tvxs.gr/news/paideia/pos-na-boithisete-ta-paidia-na-ginoyn-kalyteroi-mathites

Σχολικό άγχος: Πώς να βοηθήσετε το παιδί να το καταπολεμήσει - Εναλλακτική Δράση

Όταν το παιδί σας ανησυχεί για τα πάντα, αρνείται να πάει στο σχολείο, δεν μπορεί να επικεντρωθεί σε δραστηριότητες που κανονικά θα απολάμβανε, ή όταν οι φόβοι του επηρεάζουν σημαντικά τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής του, είναι η κατάλληλη ώρα να καλέσετε τον παιδίατρο. Κρατήστε το δάσκαλο ενήμερο και ζητήστε τις παρατηρήσεις του. Αν έχετε οι ίδιοι άγχος, μπορείτε να παρατηρήσετε παρόμοια συμπτώματα στο παιδί σας. Προσπαθήστε να μην αφήνετε το παιδί σας να σας ακούει να μιλάτε για τις ανησυχίες σας. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να εκφράσει τα συναισθήματά του και να προσδιορίσει τα βήματα που περνάει όταν το πιάνει υπερβολικό άγχος. Τρόποι που οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν ένα παιδί που αγωνίζεται με το σχολικό άγχος Αναγνωρίστε τα συναισθήματα του παιδιού σας ως πραγματικά μιλώντας ήρεμα και με ειλικρίνεια


Πηγή: https://enallaktikidrasi.com/2016/09/sxoliko-agxos-voithisete-paidi-katapolemisei/

Δέκα συμβουλές για την επιτυχία του παιδιού σας στο σχολείο – 3 Δημ. Σχολείο Ν.Ιωνίας Βόλου

Μάθετε Πάντοτε. Το παιδί σας μπορεί να έχει περάσει ήδη την ηλικία των προσχολικών ετών, αλλά η εκπαίδευση στο σπίτι συνεχίζει να είναι ένα κρίσιμης σημασίας μέρος της συνολικής μαθησιακής εμπειρίας. «Η στάση μερικών γονιών τα τελευταία χρόνια είναι ότι είναι στο χέρι του σχολείου και των δασκάλων να κάνουν και να λύσουν τα πάντα, ότι από το σχολείο και τους δασκάλους και μόνο εξαρτάται να εξασφαλιστεί ότι τα παιδιά μαθαίνουν και ότι είναι υγιή και ασφαλή» λέει η γιατρός Barbara Frankowski, μέλος του Συμβουλίου Σχολικής Υγείας της A.A.P. «Είναι ορισμένα και ως ένα σημείο μόνο τα πράγματα που μπορούν να κάνουν οι δάσκαλοι. Οι γονείς θα πρέπει να συμπληρώνουν τη δουλειά του σχολείου με καλή υποστήριξη στο σπίτι». Αναζητήστε λοιπόν τρόπους για να διδάσκετε το παιδί σας όλη την ημέρα. Για παράδειγμα, η μαγειρική συνδυάζει στοιχεία μαθηματικών και επιστήμης. Χρησιμοποιήστε τον χρόνο που φτιάχνετε βραδινό φαγητό σαν μια ευκαιρία για να διαβάσετε μαζί και να ακολουθήσετε οδηγίες, για να συζητήσετε για κλάσματα, για να κάνετε υποθέσεις (π.χ. «Τι θα συμβεί όταν θα χτυπήσω τα ασπράδια των αυγών;»), και να εξετάσετε τα αποτελέσματα.


Πηγή: http://3dim-n-ionias.mag.sch.gr/new/10_symboules/
Δημοσίευση: 11/11/2019


. .