Πώς θα αποφύγετε την τροφική δηλητηρίαση | Patras Events

Οι καταψύκτες, όπου φυλάσσονται τα παγωτά πρέπει να λειτουργούν, σε θερμοκρασίες μικρότερες από -18 °C. Δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένοι στον ήλιο, πρέπει να κλείνουν ερμητικά, και δεν πρέπει να σχηματίζεται, πάγος στο εσωτερικό τους. Δεν αγοράζουμε παγωτά, που εμφανίζουν ελαττώματα, στη συσκευασία τους (παραμορφωμένες ή σχισμένες συσκευασίες κλπ), διότι αυτό υποδηλώνει είτε προβλήματα, στη λειτουργία του καταψύκτη, οπότε το παγωτό έχει, εν μέρει, αποψυχθεί και επανακαταψυχθεί, είτε λανθασμένους χειρισμούς, στη μεταφορά, μεταχείριση και διάθεση των παγωτών, στα σημεία πώλησης. Αποθηκεύουμε, στην κατάψυξη του σπιτιού μας, το παγωτό, όσο το δυνατό γρηγορότερα, μετά την αγορά του. Αν αγοράζουμε παγωτό, από σούπερ μάρκετ, πρέπει να είναι το τελευταίο είδος, που θα βάλουμε στο καροτσάκι μας. Πριν αγοράσουμε χύμα παγωτό, ελέγχουμε την καθαριότητα του χώρου, του προσωπικού και των εργαλείων. Ελέγχουμε τις συνθήκες διατήρησής του στις βιτρίνες. Οι βιτρίνες θα πρέπει να λειτουργούν, σε θερμοκρασίες μικρότερες από -14 °C και να μην είναι εκτεθειμένες στον ήλιο. Όταν η λειτουργία της βιτρίνας δεν είναι σωστή, σχηματίζεται πάγος, στα τοιχώματα και μεταβάλλεται η σκληρότητα και η μορφή του παγωτού. Πριν την κατανάλωση του παγωτού, προσέχουμε μήπως έχουν σχηματιστεί


Πηγή: https://www.patrasevents.gr/article/424445-pos-tha-apofigete-tin-trofiki-dilitiriasi

Τροφική δηλητηρίαση: Πώς θα την αντιμετωπίσετε | mononews

Αποφύγετε την κατανάλωση φυτικών ινών (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά), γάλατος και γαλακτοκομικών προϊόντων καθώς και καφέ, γιατί αυξάνουν την κινητικότητα του εντέρου. Καταναλώστε στερεές τροφές όπως ρύζι, λευκό κρέας, κοτόπουλο, πατάτες βραστές. Επειδή η διάρροια και ο έμετος μπορεί να προκαλέσουν απώλεια ηλεκτρολυτών και αφυδάτωση, είναι σημαντικό να πίνετε πολλά υγρά (νερό, τσάι και χαμομήλι) για ενυδάτωση του οργανισμού. Αλατίστε ελαφρά τις τροφές σας. Το αλάτι περιέχει κάλιο και νάτριο που βοηθούν στην αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών. Απευθυνθείτε στο γιατρό αν: Η διάρροια και οι έμετοι διαρκούν πάνω από 2-3 μέρες ή/και συνοδεύονται από υψηλό πυρετό που δεν υποχωρεί, πόνο στην κοιλιά, ζάλη ή αίμα στα κόπρανα. Σε περίπτωση που ανήκετε σε ευπαθείς ομάδες ή έχετε καταναλώσει κάποιο περίεργο είδος μανιταριού ή οστράκου θα πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό νωρίτερα. Έχετε επίμονους εμέτους που καθιστούν αδύνατη την πρόσληψη υγρών από το στόμα ή νιώθετε αφυδατωμένοι (στεγνά χείλια, γλώσσα, στόμα). Προσοχή! Η λήψη φαρμάκων χωρίς τη συμβουλή του γιατρού απαγορεύεται κατηγορηματικά. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.


Πηγή: https://www.mononews.gr/health/trofiki-dilitiriasi-pos-tha-tin-antimetopisete

Τροφική δηλητηρίαση στα παιδιά: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι, και πώς θα τους αποφύγετε - BORO από την ΑΝΝΑ ΔΡΟΥΖΑ - boro.gr

1. Χρυσίζων Σταφυλόκοκκος : Οι ομάδες που αποτελούν το βακτήριο του σταφυλόκοκκου μοιάζουν με τσαμπί σταφυλιού. Ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος μπορεί να προκαλέσει μολύνσεις στο δέρμα, μολύνσεις στα οστά, ακόμα και πνευμονία. Τα συμπτώματα του σταφυλόκοκκου εμφανίζονται μετά από 1 με 6 ώρες από την ώρα που φάγαμε την μολυσμένη τροφή. 2. Σαλμονέλα: Η σαλμονέλα μπορεί να αναπτυχθεί στο ωμό κρέας, τα αυγά ή το παστεριωμένο γάλα. Η υψηλή θερμοκρασία μαγειρέματος εξαφανίζει τη σαλμονέλα. Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης από σαλμονέλα εκδηλώνονται μετά από 1,5 με 2 μέρες και διαρκούν 2 με 7 ημέρες. 3. Κλωστρίδιο perfringens: οι τροφές που μολύνονται πιο συχνά από τον μικροοργανισμό κλωστρίδιο perfringens είναι το μαγειρεμένο μοσχάρι, το κοτόπουλο και το ψάρι και η ανάπτυξή του επηρεάζεται από την θερμοκρασία του δωματίου. Για το λόγο αυτό, πιο συχνά εμφανίζεται σε καντίνες και κυλικεία σχολείου, όπου τα τρόφιμα μένουν για πολλή ώρα εκτός συντήρησης. 4. Αλλαντίαση : Η αλλαντίαση είναι η τροφική δηλητηρίαση που οφείλεται στο κλωστρίδιο botulinum. Το βακτήριο αυτό αναπτύσσεται σε συνθήκες απουσίας οξυγόνου και κάτω από ορισμένες χημικές προϋποθέσεις. Για το λόγο αυτό εμφανίζεται σε τροφές που έχουν κονσερβοποιηθεί όπως καλαμπόκι, αρακάς ή παντζάρια. Τα συμπτώματα της


Πηγή: https://boro.gr/35454/trofikh-dhlhthriash-sta-paidia-poioi-einai-oi-kindynoi-kai-pws-tha-toys-apofygete/

Τροφική δηλητηρίαση: Τι είναι και αντιμετώπιση - Προϊόντα της Φύσης

Το νερό που χρησιμοποιείται για καλλιέργειες ή μεταφορές μπορεί να περιέχει κοπριά ή ανθρώπινα απόβλητα Χειρισμός ή προετοιμασία των τροφίμων σε μανάβικα, εστιατόρια ή στο σπίτι Η τροφική δηλητηρίαση συχνά εκδηλώνεται από την κατανάλωση: Οποιουδήποτε φαγητού προετοιμάστηκε από κάποιον που δεν χρησιμοποιεί κατάλληλες τεχνικές καθαρισμού των χεριών Οποιουδήποτε φαγητού προετοιμάστηκε χρησιμοποιώντας μαγειρικά σκεύη, επιφάνειες κοπής και άλλα εργαλεία που δεν είναι εντελώς καθαρά. Γαλακτοκομικών προϊόντων και άλλων τροφίμων που έχουν μείνει εκτός ψυγείου για μεγάλο διάστημα Κατεψυγμένα ή παγωμένα τρόφιμα που δεν φυλάσσονται στην κατάλληλη θερμοκρασία ή δεν αποψύχονται κατάλληλα Ωμά ψάρια ή όστρακα Ωμά φρούτα ή λαχανικά που δεν έχουν πλυθεί καλά Ωμό χυμό λαχανικών ή φρούτων και γαλακτοκομικά (κοιτάξτε για τη λέξη “παστεριωμένο”) Κρέατα ή αυγά που δεν είναι καλά μαγειρεμένα Νερό από ένα πηγάδι ή ρυάκι, ή αστικό νερό που δεν έχει υποστεί κατεργασία (“Τροφή”: Ναι, γιατί το κατεργασμένο είναι… καλλίτερο: Νερό – Δηλητήριο σε όλη την Ελλάδα. ) Τροφική δηλητηρίαση μπορεί να προκληθεί από: Clostridium botulinum Εντερίτιδα από Campylobacter Χολέρα Εντερίτιδα από E. coli Δηλητηρίαση από ψάρια Λιστέρια Πολλούς διαφορετικούς ιούς Staphylococcus


Πηγή: https://www.proionta-tis-fisis.com/trofiki-dilitiriasi-ti-ine-ke-antimetopisi/

Τροφική δηλητηρίαση στα παιδιά: Πώς αντιμετωπίζεται ανάλογα με την ηλικία - Onmed.gr

-Διαπιστώστε από ποια τροφή προκλήθηκε η δηλητηρίαση. Υπάρχει περίπτωση το θύμα να έχει υποστεί αλλαντίαση (από αλλοιωμένα αλλαντικά ή κονσέρβες) και τότε η κατάσταση είναι εξαιρετικά επείγουσα και επιβάλλεται η άμεση μεταφορά του στο πλησιέστερο νοσοκομείο, ακόμη και αν δεν έχουν εκδηλωθεί συμπτώματα, όπως διαταραχές στην όραση, αδυναμία κατάποσης, ίλιγγος, βραχνάδα, καθώς αυτά μπορεί να εκδηλωθούν από 12 έως 36 ώρες αργότερα.


Πηγή: https://www.onmed.gr/ygeia/story/345974/dilitiriasi-sta-paidia-pos-antimetopizetai-analoga-me-tin-ilikia

Τροφική δηλητηρίαση στα παιδιά

Πώς να αποφύγετε την τροφική δηλητηρίαση; Μόνο το 3% των τροφικών δηλητηριάσεων οφείλεται σε λάθος της εταιρείας που κατασκεύασε τα τρόφιμα . Στην πλειοψηφία τους, οι δηλητηριάσεις προέρχονται από την κουζίνα μας και τα εστιατόρια. Γι` αυτό είναι χρήσιμο να έχουμε στο μυαλό μας τους ακόλουθους κανόνες: 1. Διατηρείτε τα τρόφιμα καθαρά • Όταν ετοιμάζετε φαγητό τα χέρια σας να είναι καθαρά και τα νύχια κομμένα. • Μην αφήνετε κανένα που είναι άρρωστος να ετοιμάσει ή να σερβίρει φαγητό. • Πλένετε πάντα τα χέρια σας μετά από την επίσκεψη σας στο αποχωρητήριο. • Μη βάζετε τα χέρια στο στόμα, στη μύτη ή στο αυτί. • Να πλένετε καλά τους πάγκους της κουζίνας με σαπούνι μετά από κάθε χρήση. • Να πλένετε καλά τα φρούτα με μπόλικο νερό. 2. Μην αναμειγνύετε τα τρόφιμα μεταξύ τους • Φυλάγετε ξεχωριστά το ωμό κρέας, τα πουλερικά, τα αβγά και τα ψάρια. Μην τα αναμειγνύετε ποτέ με ψημένα φαγητά. • Μη βάζετε ψημένα φαγητά σε δοχεία που προηγουμένως περιείχαν ωμά φαγητά. • Κόβετε τα φρούτα και λαχανικά σε διαφορετικό πάγκο από αυτό που κόβετε τα κρεατικά. 3. Ψήνετε τα φαγητά καλά • Μην τρώτε ωμά οστρακοειδή όπως μύδια και κυδώνια. • Ψήνετε το αβγό μέχρι να πήξει και το ασπράδι και ο κρόκος. Το μελάτο αβγό αρέσει και σε μένα


Πηγή: https://www.paidiatros.com/asthenies/limoxis/food-poisoning
Δημοσίευση: 11/11/2019


. .