Όταν Το Παιδί Χρειάζεται Να Αλλάξει Σχολείο - Τα 16 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Το προαύλιο δεν είναι απλά ένας χώρος για παιχνίδι. Είναι μια μικρή κοινωνία. Κι εκεί τα παιδιά, μακριά από τα όρια της οικογένειας και το αυστηρό πλαίσιο της τάξης, μπορεί να δείξουν το πιο σκληρό πρόσωπό τους. Όχι γιατί τα παιδιά είναι σκληρά. Αλλά γιατί δεν έχουν αναπτύξει ακόμα τις κοινωνικές δεξιότητες των μεγάλων, γιατί δεν έχουν ακόμα ξεκάθαρη αντίληψη του τι είναι σωστό και τι λάθος ή γιατί, πολύ απλά, θέλουν να δοκιμάσουν τη δύναμή τους.

Τι κάνουμε αν το παιδί δεν έχει φίλους στο σχολείο;

Επίσης, για ένα παιδί που είναι αγχώδες η αλλαγή του σχολείου μπορεί να του επιφέρει πληθώρα προβλημάτων. Τα παιδιά που είναι ευάλωτα στο άγχος ή ακόμα παρουσιάζουν αγχώδη διαταραχή επηρεάζονται από την παραμικρή δυσκολία, την παραμικρή αλλαγή. Έτσι, λοιπόν, η φοίτησή τους σε ένα καινούριο σχολείο μπορεί να τα κάνει να αλλάξουν συμπεριφορά, να παρουσιάσουν δυσκολίες στον ύπνο ή στο φαγητό. Σε γενικές γραμμές, σωματοποιεί το άγχος του και νιώθει διάφορους πόνους.

Από την άλλη μεριά, τα παιδιά του γυμνασίου και του λυκείου βρίσκονται στην εφηβεία. Στην ηλικία αυτή οι φίλοι είναι πολύ σημαντικοί στη ζωή του, ίσως τους θεωρούν και πιο σημαντικούς από την οικογένεια. Επομένως, η αλλαγή σχολείου μπορεί να είναι πιο επώδυνη, αλλά λόγω της πιο μεγάλης ηλικίας και χάρη στην τεχνολογία τα παιδιά μπορούν να κρατούν επαφή με τους παλιούς συμμαθητές τους.

Η πρώτη φορά στο σχολείο αποτελεί για πολλούς γονείς αλλά και παιδιά μια δύσκολη διαδικασία. Το παιδί πρέπει να αποχωριστεί για πρώτη ίσως φορά τους γονείς του και να μείνει σε ένα άγνωστο περιβάλλον με άγνωστα πρόσωπα. Μέσα στην τάξη νιώθει ότι πρέπει να μοιραστεί την προσοχή του δασκάλου με τους συμμαθητές του και να προσαρμοστεί μέσα στην ομάδα.

Μια από τις πιο συχνές καταστάσεις που βιώνουν οι γονείς είναι η άρνηση των παιδιών να πάνε σχολείο. Η άρνηση τους μπορεί να κυμαίνεται από περιστασιακή απροθυμία μέχρι ανυποχώρητη αντίδραση που εκδηλώνεται με φωνές και κλάματα. Η περιστασιακή άρνηση είναι κάτι που όλοι περάσαμε όταν φοιτούσαμε στο σχολείο και συνήθως δεν προκαλεί ανησυχία.

Καταργήθηκε η μετάφραση στα αρχαία: 5+1 σκέψεις

Πως να γράψω σωστά μια πηγή στην ιστορία;

Σημαντικό με το παραπάνω είναι να αποφεύγονται οι ερωτήσεις τύπου: «Έκανες νέους φίλους;» και να προτιμούνται άλλες ουδέτερες όπως «Πώς ήταν η μέρα σου;» ή «Πες μου τρία πράγματα που σου άρεσαν (ή δεν σου άρεσαν) στη μέρα σου». Το παιδί που αγωνίζεται ακόμα να ενταχθεί ή να αποκτήσει νέους φίλους θα αισθανθεί ντροπή αν δεν έχει κάτι να πει, θεωρώντας ότι απογοητεύει τους γονείς του, για αυτό καλό είναι αυτή η ερώτηση (και αντίστοιχες) να αποφεύγεται.

Κάθε πρόβλημα όμως έχει και τη λύση του, όπερ σημαίνει ότι υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης και διευκόλυνσης του παιδιού στην προσαρμογή του στα νέα δεδομένα. Το σημαντικότερο όμως είναι οι γονείς να μη μεταδίδουν τις όποιες ανησυχίες τους παρά να είναι καθησυχαστικοί και παρόντες στη ζωή τους. Μην αμελούμε το βασικότερο που είναι να ακούμε τα παιδιά μας διότι ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω (όποιος θέλει να αντιληφθεί μια κατάσταση την αντιλαμβάνεται).

Πρώτη μέρα στο σχολείο σημαίνει για τα περισσότερα παιδιά –αλλά και τους γονείς τους – αγωνία που συνοδεύεται με μία αυξημένη δόση άγχους, ειδικότερα όταν το παιδί αλλάζει σχολείο ή / και βαθμίδα εκπαίδευσης. Όλα αυτά γίνονται ακόμα εντονότερα σε παιδιά που εμφανίζουν μαθησιακές δυσκολίες ή προβλήματα κοινωνικοποίησης.

Οπωσδήποτε, τα πρώτα χρόνια δυσκολεύτηκα και στενοχωριόμουν, γιατί καταλάβαινα ότι δεν υπήρχε καλό επίπεδο πειθαρχίας στις τάξεις μου σε σχέση με αυτές άλλων, πιο έμπειρων συναδέλφων. Με τον καιρό, όμως, συνειδητοποίησα πως υπεύθυνη γι' αυτό ήμουν εγώ, γιατί δεν έβαζα σωστά όρια. Τα παιδιά ζυγίζουν με καταπληκτική μαεστρία τα όρια του καθενός, κάτι που έμαθα στην πορεία. Το βλέπω στην κόρη μου, που είναι 1,5 ετών, πόσο μάλλον στους εφήβους.

Γονείς που σέρνουν σε δίκες και ΕΔΕ εκπαιδευτικούς με άριστη πορεία, μαθητές που απειλούν ή και επιτίθενται σε εκπαιδευτικούς, συνάδελφοι που φτάνουν στο σημείο είτε να παραιτηθούν είτε να αρχίσουν αγωγή με ψυχοφάρμακα προβληματίζουν για την κατάσταση στα σχολεία αλλά και την αξία που αποδίδεται στον σύγχρονο εκπαιδευτικό και το λειτούργημα που ασκεί σε μια κοινωνία, η οποία ομνύει κατά τα άλλα στις αξίες της μόρφωσης και της αριστείας.

Συμπεριφορές που αντιμετωπίζουν τον εκπαιδευτικό ως υποτελή και υποχείριο απαντώνται στα σχολεία της χώρας από μερίδα γονέων. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό πως οι ιδιοκτησιακές αντιλήψεις δεν αποτελούν αποκλειστικό προνόμιο των ιδιωτικών σχολείων.

Όταν γίνει η μετάβαση και το παιδί δει τις εγκαταστάσεις του νέου σχολείου, μπορείτε να συναντηθείτε με το διευθυντή και τους καθηγητές. Να ανακαλύψετε τις δραστηριότητες, την καντίνα και τους αθλητικούς χώρους του σχολείου και να δείτε πού μπορεί να γραφτεί το παιδί. Να θυμάστε ότι χρειάζεται χρόνος γιατί το παιδί δεν θα μπορέσει να κάνει φίλους αμέσως, ούτε να νιώσει το ίδιο άνετα με πριν.

Πριν αλλάξει σχολείο, πρέπει να ενημερώσετε το παλιό περιβάλλον, να κάνετε μία λίστα με τα στοιχεία των παλιών συμμαθητών και φίλων, να οργανώσετε ένα πάρτι αποχαιρετισμού για το παιδί και να ενημερώσετε φίλους και γείτονες για την αλλαγή (σε περίπτωση μετακόμισης).


Δημοσίευση: 23/11/2019


. .