Το σπρέι δίνει την δυνατότητα στη μητέρα να το χρησιμοποιήσει εύκολα και στο βρέφος να το λαμβάνει ευχαρίστως. Εναλλακτικά, ο ψεκασμός μπορεί να γίνει πάνω στη θηλή και από εκεί με τον θηλασμό να το προσλάβει. Πολλές κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D σε μορφή σπρέι είναι δυνατό να αυξήσουν τα επίπεδα της βιταμίνης D στον ορό πιο αποτελεσματικά από τα παραδοσιακά δισκία ή τις κάψουλες.

Στο εμπόριο κυκλοφορούν ειδικά συμπληρώματα διατροφής, σε μορφή στοματικού σπρέι , που είναι εύκολα για χρήση σε νεογνά και βρέφη και, μάλιστα, είναι δυνατό να αξιοποιηθούν από την πρώτη κιόλας μέρα του θηλασμού. Το σπρέι, μάλιστα, είναι φυσικά εμπλουτισμένο με μια υπέροχη γεύση φράουλας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε συνδυασμό με οποιοδήποτε σκεύασμα γάλακτος. Δεν έχει συντηρητικά, ούτε προωθητικά αέρια.

Οι ειδικοί που ασχολούνται με τη σωστή και με την υγιή ανάπτυξη των παιδιών είναι σαφείς: «Στα βρέφη πρέπει να δίνονται συμπληρώματα βιταμίνης D σύντομα, μετά τη γέννηση τους, καθώς δεν παρέχεται αρκετή ποσότητα της βιταμίνης-κλειδί διαμέσου του θηλασμού. Χωρίς τα συμπληρώματα βιταμίνης D υπάρχει κίνδυνος να αναπτυχθούν προβλήματα σε οστά και σε μυς » εξηγούν.

Το μητρικό γάλα έχει σχεδιαστεί για να παρέχει μια ολοκληρωμένη σίτιση κατά τη διάρκεια των πρώτων 6 μηνών αλλά και μια συμπληρωματική θρέψη κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής. Ωστόσο, έχει ανακύψει ανησυχία όσον αφορά την κατάσταση των βρεφών που θηλάζουν αποκλειστικά, σε σχέση με τον σίδηρο, τον ψευδάργυρο και τη βιταμίνη D και ειδικά όταν η μητέρα έχει έλλειψη των συγκεκριμένων μικροθρεπτικών συστατικών ή όταν μιλάμε για νεογνική προωρότητα.

Όπως είναι γνωστό η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό των οστών μέσω της ρύθμισης της ομοιόστασης του ασβεστίου και του φωσφόρου και μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η βιταμίνη D παράγεται από τον οργανισμό κυρίως κατά τη διάρκεια της έκθεσης στο ηλιακό φως, ενώ στη διατροφή μας τη συναντάμε σε λιπαρά ψάρια, αυγά και εμπλουτισμένα προϊόντα διατροφής.

Διατροφή τύπου vegan για απώλεια βάρους και μείωση της ινσουλίνοαντιστασης

Συνήθως όταν υπάρχει έλλειψη βιταμίνης D δεν αναφέρονται εμφανή και σαφή συμπτώματα. Τα συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν μετά από πολλά έτη, Τέτοια μπορεί να είναι μυϊκή αδυναμία, χρόνια κόπωση, αλλαγές στη διάθεση, όπως άγχος και κατάθλιψη, χρόνιος πόνος, κράμπες, πόνος στις αρθρώσεις, αδυναμία συγκέντρωσης, κεφαλαλγίες.

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, η οποία θεωρείται ταυτόχρονα και ορμόνη. Ασκεί τη δράση της σχεδόν σε όλα τα όργανα του σώματος και φαίνεται ότι επηρεάζει την έκφραση πολλών γονιδίων, τουλάχιστον 200, με πολλούς διαφορετικούς μηχανισμούς.

Τα τελευταία χρόνια, μεγάλος αριθμός μελετών έχει δημοσιευτεί σχετικά με τα οφέλη της βιταμίνης D στον ανθρώπινο οργανισμό.

Η χορήγηση βιταμινών σε μορφή σκευάσματος μπορεί να είναι χρήσιμη για το παιδί σας στις εξής περιπτώσεις: Το παιδί πάσχει από κάποια χρόνια αρρώστια (π.χ κυστική ίνωση, σύνδρομο δυσαπορρόφησης κλπ) ή έχει αλλεργία σε κάποιο τρόφιμο που δεν μπορεί να αντικατασταθεί η διατροφική του αξία με κάποια άλλη τροφή. Αν το παιδί σας ακολουθεί αυστηρή χορτοφαγική δίαιτα (vegan diet). Το παιδί έχει καθυστέρηση στη σωματική και νοητική του ανάπτυξη.

Η βιταμίνη Α προάγει την φυσιολογική ανάπτυξη, αύξηση και επιδιόρθωση των ιστών και των οστών. Βοηθά επίσης στην υγεία των ματιών, του δέρματος καθώς και στην ανοσολογική απάντηση. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνης Α είναι: το συκώτι, ο κρόκος του αυγού και το βούτυρο. Η προβιταμίνη Α (beta-carotene), που αποτελεί άλλη μορφή της βιταμίνης Α, βρίσκεται στα καρότα, τις γλυκοπατάτες και τα πράσινα λαχανικά.

Οι βιταμίνες είναι οργανικές ουσίες (είδος χημικών ουσιών) που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και τη διατήρηση του οργανισμού. Ανακαλύφθηκαν από κοινού από τον Ολλανδό ιατρό Κρίστιαν Άικμαν και τον Άγγλο βιοχημικό Χόπκινς και έλαβαν την ονομασία τους από το βιοχημικό Casimir Funk το 1911.

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τον οργανισμό των μικρών βρεφών και παιδιών διότι βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο και την εναπόθεσή του στα κόκκαλα. Η έλλειψη της βιταμίνης D προκαλεί ελάττωση της απορρόφησης του ασβεστίου με αποτέλεσμα την υπασβεστιαιμία. Με την σειρά της αυτή έχει ως αποτέλεσμα την ραχίτιδα, δηλαδή παραμόρφωση των οστών και του σκελετού. Τα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα είναι ο πλέον αξιόπιστος δείκτης επάρκειάς της στον οργανισμό.

Τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά ακούγεται ότι τα βρέφη πρέπει να παίρνουν βιταμίνη D. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα καινούργιο πρόβλημα που προέκυψε από την υπερπροστασία των παιδιών από τον ήλιο. Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης σου εξηγεί με λεπτομέρειες το πώς και το γιατί!

Όσα παντελόνια και να έχεις ποτέ δεν είναι αρκετά!Αυτά είναι τα must have αυτής της σεζόν!

Ποιοι παράγοντες συμβάλουν στη έλλειψη της βιταμίνης D; Η μικρή έκθεση στον ήλιο. Μπορεί να μην είστε σε θέση να βγάλετε έξω το νεογέννητο, αλλά μετά από κάποιο διάστημα είναι καλό να περνούν χρόνο στον ήλιο και να αυξάνουν τα επίπεδα της βιταμίνης D στο σώμα τους. Η σκούρα επιδερμίδα τείνει να συνθέτει λιγότερη βιταμίνη D συγκριτικά με την ανοιχτόχρωμη. Ο αποκλειστικός θηλασμός έχει μικρή περιεκτικότητα αλλά το βρέφος βασίζεται επίσης και στη βιταμίνη που διαθέτει η ίδια η μαμά.

Η βιταμίνη D είναι ζωτική για την ανάπτυξη των οστών του. Πολλές φορές τα μωρά έχουν έλλειψη αυτής της βιταμίνης, ειδικά εάν θηλάζουν. Την χρειάζονται ώστε να χτίσουν γερά οστά. Αυτή είναι και η πιο γνωστή χρήση της. Εάν το μωρό έχει έλλειψη της βιταμίνης, το σώμα του μπορεί να αποβάλει το φώσφορο και το ασβέστιο μέσω των ούρων. Είναι πολύ σημαντική για την παραγωγή ινσουλίνης αλλά και για τη ρύθμιση της πίεσης.


Δημοσίευση: 16/11/2019


. .