Γιατί Οι Έφηβοι Χρειάζονται Την Οικογένειά Τους - Τα 15 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Μαζί με αυτά τα στοιχεία που προανέφερα συνοδεύεται και η τάση για απομόνωση. Στην περίπτωση αυτή δεν βλέπουμε τις εκδηλώσεις εξωστρέφειας της παιδικής ηλικίας, αλλά την τάση του εφήβου να βρει τη γωνιά του, να μιλήσει με τον εαυτό του, να τον γνωρίσει, να οργανώσει τη φιλοσοφία του. Αυτό δε σημαίνει ότι εκδηλώνει αδιαφορία για τον εξωτερικό του κόσμο, αλλά κλείνεται περισσότερο στον εαυτό του για να διαμορφώσει την προσωπικότητα του.

Θέματα για: ‎ > ‎ Παιδιά - έφηβοι ‎ > ‎ Προβλήματα συμπεριφοράς εφήβων στην οικογένεια και στο σχολείο

Προβλήματα συμπεριφοράς εφήβων στην οικογένεια και στο σχολείο

Κάθε παιδί –και πολύ περισσότερο κάθε έφηβος – έχει δικαίωμα στην αυτοδιάθεση. Έχει δικαίωμα να επιλέγει πότε θα μιλήσει στους γονείς του και τι θα τους πει. Η παραχώρηση αλλά και η διεκδίκηση του δικαιώματος αυτού αποτελεί απαραίτητη και αναγκαία προϋπόθεση για την υγιή ψυχική του συγκρότηση και τη διαμόρφωση μιας υγιούς, αυτόνομης προσωπικότητας. Πρόκειται για μικρά, απλά και «ανώδυνα μυστικά» που δίνουν τη δυνατότητα στο παιδί να αυτό-επιβεβαιώνεται και να εξελίσσεται.

Η εφηβεία είναι το εξελικτικό στάδιο κατά το οποίο επιτελείται η διαμόρφωση της ταυτότητας. Για να επιτευχθεί η διαμόρφωση της ταυτότητάς του, ο έφηβος έχει ανάγκη από την υγιή διαφοροποίησή του από τα γονικά πρότυπα.

Γιατί οι έφηβοι δυσκολεύονται να μοιράζονται τα μυστικά τους με τους γονείς τους;

Πολλές φορές οι γονείς κατανοούν τα λάθη τους αλλά δεν ξέρουν πώς να επανορθώσουν. Η παιδοψυχίατρος τονίζει ότι οι γονείς καλό είναι να κάνουν το πρώτο βήμα, να βάζουν τον διάλογο στο οικογενειακό τραπέζι και να μιλούν με ειλικρίνεια, προσθέτοντας ότι πρέπει να ζητάνε συγγνώμη όταν χρειάζεται, ώστε να μάθει και το παιδί να ζητάει συγγνώμη. Αν τώρα τελικά εσύ είσαι ο πιο ώριμος της παρέας, καλό είναι να συζητήσεις μαζί τους τι σε ενοχλεί.

Μια παιδοψυχίατρος μας βοηθάει να καταλάβουμε τι σημαίνει η εφηβεία μέσα σε μία ελληνική οικογένεια.

Διασκέδαση Γιατί οι Έφηβοι στην Ελλάδα Θέλουν να Φύγουν από τα Σπίτια τους;

Ο/η έφηβος-η είναι φυσιολογικό να επενδύσει σε συναισθηματικές σχέσεις εκτός των ορίων της οικογένειας και να κάνει τις πρώτες του προσπάθειες οικειότητας και δημιουργίας συναισθηματικών δεσμών. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποκομίσει θετικές εμπειρίες από αυτές τις προσπάθειες, καθώς πρόκειται για βιώματα που θα ακολουθούν το άτομο σε ολόκληρη τη ζωή του.

Ο/η έφηβος-η, βρίσκεται σε μια συναισθηματικά φορτισμένη κατάσταση, ανάμεσα στην επιθυμία για προστασία και το φόβο για το άγνωστο και την ανάγκη να ανεξαρτητοποιηθεί και να «υπάρξει» ως ξεχωριστή ολότητα.

Πέρα από τα θέματα αυτά, στα οποία υπάρχουν προ­στριβές μεταξύ των δυο ομάδων, πέρα από τα ενδογενή που είπαμε, γιατί ο έφηβος μεγαλώνει, γιατί οι γονείς δεν δέ­χονται αυτή την κατάσταση ανεξαρτητοποίησης των παιδιών, υπάρχουν και άλλες διάχυτες αφορμές που δίνουν λαβή σε παρεξηγήσεις και σε τσακώματα μεταξύ των δύο γενιών, ιδίως στην καθημερινή ζωή. Μερικές από αυτές τις αφορμές που βγαίνουν στην επιφάνεια, μέσα από συζητήσεις με τους γονείς στις Σχολές Γονέων, είναι οι παρακάτω:

Υπάρχει ακόμη ένας διαχωρισμός σχέσεων των γονέων ως προς τα παιδιά της εφηβικής ηλικίας , δηλ. οι προτιμήσεις . Αγαπούν ίσως το παιδί που είναι πιο γεροδεμένο, θαυμάζουν το παιδί που είναι πιο έξυπνο, καμαρώνουν αυτό που είναι καλός μαθητής, ενώ το άλλο το επικρίνουν. Αυτό υπάρχει σε όλες τις ηλικίες, ας το προσέξουμε όμως στην εφηβική ηλι­κία, γιατί όπως είπαμε ο έφηβος είναι πολύ ευαίσθητος, θίγε­ται εύκολα, οι συγκρίσεις τον μειώνουν, τον στενοχωρούν.

Εδώ θα δούμε και την ψυχολογία της μητέρας, γιατί δυστυχώς πολλές φορές, μερικές μητέρες, καθώς μεγαλών­ουν τα κορίτσια τους τα βλέπουν ως αντίπαλες (όταν είναι νέα η μητέρα). Μα να μην ξεχνά πως είναι μητέρα κι έχει παιδί. Είναι συχνά φανερή η επιτήδευσή της ως προς το κορίτσι που βγήκε στην επιφάνεια, μεγάλωσε και την αφήνει στην άκρη. Και μπαίνουμε στην άκρη για να προχωρήσει το παιδί μας.

Πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι οι οικογένειες σημαίνουν λιγότερα στα παιδιά όσο μπαίνουν στην εφηβεία. Αλλά η αλήθεια είναι ότι το παιδί χρειάζεται την οικογένεια και την υποστήριξη που προσφέρει σχεδόν το ίδιο με το όταν ήταν μικρό. Απλώς, με την πάροδο των χρόνων, η δομή της σχέσης αλλάζει. Η οικογένεια δίνει πρακτικές συμβουλές, διασκεδαστικές στιγμές και συναισθηματική υποστήριξη. Η αλλαγή στη συμπεριφορά των εφήβων δεν σημαίνει ότι δεν σας έχουν ακόμα ανάγκη.


Δημοσίευση: 22/11/2019


. .