Μια μέρα ζητήθηκε από έναν στοχαστή της Ιατρικής ποια είναι η πιο σοβαρή ασθένεια του αιώνα. Οι παρόντες περίμεναν να απαντούσε ο καρκίνος και το έμφραγμα. Με μεγάλη τους έκπληξη ο επιστήμονας απάντησε: "Η αδιαφορία". Όλοι τότε κοιτάχτηκαν στα μάτια και ο καθένας τους αντιλήφτηκε ότι ήταν σοβαρά άρρωστοι. Στο τέλος του ζητήθηκε ποια είναι η θεραπεία και ο επιστήμονας απάντησε: "Να το αντιληφθείτε".

Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι οι μεταβολικοί μηχανισμοί των αρουραίων ήταν σε θέση να εντοπίσουν την οξειδωτική βλάβη στα λιπαρά, και ως εκ τούτου τα απέρριψαν, προτιμώντας να κάνουν χωρίς, παρά να διακινδυνεύσουν τις συνέπειες σίτισης των νεογνών τους με οξειδωμένα λίπη. Κατά συνέπεια, τα νεογνά της ομάδας δοκιμής κέρδισαν σημαντικά λιγότερο βάρος από τα νεογνά της ομάδας ελέγχου.

Συνήθως, κατά τη διάρκεια μιας εγχείρησης, οι ασθενείς συχνά λαμβάνουν υψηλές δόσεις οξυγόνου έως και 100%. Οι ερευνητές διεξήγαγαν ένα πείραμα σε νεαρά ενήλικα ποντίκια, τα οποία είχαν προετοιμαστεί ώστε να έχουν προδιάθεση στη νόσο του Αλτσχάιμερ, αλλά δεν είχαν υποστεί ακόμη γνωστική παρακμή. Είχαν όμως ήδη πλάκες αμυλοειδούς-β στους εγκεφάλους τους.

Ο Dr. Hart είπε: ¨Το ελαϊκό οξύ φαίνεται να βοηθάει στην πρόληψη της ανάπτυξης της ελκώδους κολίτιδας, εμποδίζοντας χημικές ουσίες στο έντερο, που επιδεινώνουν τη φλεγμονή, που παρατηρείται σε αυτή τη νόσο. Εκτιμούμε, ότι περίπου το ήμισυ των περιπτώσεων ελκώδους κολίτιδας θα μπορούσαν να αποφευχθούν, εάν είχε καταναλωθεί μεγαλύτερη ποσότητα ελαϊκού οξέος. Δύο έως τρεις κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ημερησίως θα έχουν μια προστατευτική δράση¨.

Οι ερευνητές στο University of Monastir, Tunisia, and King Saud University στη Σαουδική Αραβία, πραγματοποίησαν μια μελέτη που αποδεικνύει ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να προστατεύσει το συκώτι από το οξειδωτικό στρες. Το οξειδωτικό στρες αναφέρεται σε κυτταρική βλάβη που σχετίζεται με την χημική αντίδραση μεταξύ των ελεύθερων ριζών και άλλων μορίων στο σώμα. Με απλά λόγια το οξειδωτικό στρες σημαίνει κυτταρική βλάβη.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι: ¨Σε μια μεσογειακή χώρα, όπου το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο είναι τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα λιπαρά για το τηγάνισμα, και όπου μεγάλες ποσότητες τηγανητών τροφίμων καταναλώνονται τόσο εντός όσο και εκτός σπιτιού, δεν παρατηρήθηκε συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης τηγανητών τροφίμων και του κινδύνου για στεφανιαία νόσο ή θανάτου."

Η Rist δήλωσε ότι γυναίκες με πολύ χαμηλή χοληστερόλη LDL ή χαμηλά τριγλυκερίδια θα πρέπει να παρακολουθούνται από τον γιατρό τους για άλλους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο που μπορούν να αλλάξουν, όπως υπέρταση και κάπνισμα, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η Pamela Rist, του Brigham and Woman's Hospital, δήλωσε ότι στρατηγικές για τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης κα τριγλυκεριδίων χρησιμοποιούνται ευρέως για την πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου.

Οι γενικές ιατρικές συμβουλές λένε ότι η μείωση της χοληστερόλης LDL είναι καλή, αλλά νέα έρευνα δείχνει ότι στις γυναίκες δεν θα πρέπει να είναι πολύ χαμηλή.

Οι ερευνητές θέλησαν να διερευνήσουν εάν οι σοκολάτες που περιέχουν φυτικές στερόλες (PS) και φλαβανόλες κακάου (CF) έχουν κάποια επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης. Οι συγγραφείς κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα: "Η τακτική κατανάλωση σοκολάτας που περιέχει PS και CF, ως μέρος μιας χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά διατροφής, μπορεί να συμβάλλει θετικά στην καρδιαγγειακή υγεία, μειώνοντας τη χοληστερόλη και βελτιώνοντας την αρτηριακή πίεση".

Η σοκολάτα προέρχεται ιστορικά από τους τροπικούς σπόρους κακάο Theobroma. Η παλαιότερη καταγεγραμμένη χρήση τους χρονολογείται από τον πολιτισμό των Olmec στην Αμερική. Μετά την ευρωπαϊκή ανακάλυψη της Αμερικής, η σοκολάτα έγινε πολύ δημοφιλής στον ευρύτερο κόσμο και η ζήτησή της εκτοξεύθηκε.

Παρά την κακή της φήμη για την πρόκληση αύξησης βάρους, ορισμένα οφέλη που παρέχει η σοκολάτα για την υγεία, είναι αξιοσημείωτα.

Διαπιστώθηκε ότι η εξέταση αίματος δίνει τα ίδια αποτελέσματα με την τομογραφία PET σε ποσοστό 88% των περιπτώσεων, το οποίο θεωρείται ανεπαρκές. Όταν όμως οι ερευνητές έλαβαν υπόψη και άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η ηλικία και η γενετική μετάλλαξη ΑPOE4, η ακρίβεια της εξέτασης έφτασε το 94%, το οποίο θεωρείται ικανοποιητικό δεδομένου μάλιστα ότι πρόκειται για μια εξέταση με πολύ μικρότερο κόστος από την PET scan.

Μια νέα εξέταση αίματος μπορεί να εντοπίσει στον εγκέφαλο αλλαγές που σχετίζονται με το Αλτσχάιμερ έως και 20 χρόνια πριν από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Υγεία Η νόσος Αλτσχάιμερ μπορεί να προβλεφθεί έως και 20 χρόνια πριν

Φαίνεται λογικό να υποθέσουμε, ότι εάν η μείωση της χοληστερόλης αργότερα στη ζωή είναι κάτι που μπορεί να βοηθήσει, τότε το να κρατήσουμε τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης χαμηλά από πολύ νωρίτερα στη ζωή μας, λογικά μπορεί να αποτρέψει την φραγή της ροής του αίματος στις αρτηρίες μας προτού καν φτάσουμε σε μια ηλικία επικίνδυνη για κάτι τέτοιο. Αλλά, ας μην βασιστούμε σε υποθέσεις... Η έρευνα δεν είναι απλή

Γνωρίζουμε ότι η LDL χοληστερόλη παίζει κεντρικό ρόλο στην έναρξη, την ανάπτυξη και την πρόοδο της #1 φονικής ασθένειας παγκοσμίως, της καρδιακής νόσου. Πάνω από εκατό σχετικές επιστημονικές μελέτες, που περιλαμβάνουν περισσότερα από ένα εκατομμύριο συμμετέχοντες, έχουν δείξει ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα LDL διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων.


Δημοσίευση: 16/11/2019


. .