Όπως τονίστηκε στην αρχή αυτού του άρθρου, οι συζητήσεις με το παιδί σας και ο χρόνος που δαπανάτε μαζί τους είναι πολύ πιο σημαντικά από τα υλικά πράγματα που μπορείτε να του προσφέρετε. Με αυτόν τον τρόπο νιώθει ότι το αγαπάτε και σας γνωρίζει καλύτερα, ενώ εσείς μπορείτε να του ενσταλάξετε σημαντικές αξίες που θα διαμορφώσουν τον χαρακτήρα του. Αφήστε το να παί ζ ει έξω όσο το δυνατόν περισσότερο.

Τα πιο ωραία πράγματα στη ζωή δεν είναι καν «πράγματα». Και αυτό φαίνεται ότι το ξέρουν ήδη τα μικρά μας παιδιά. Και ενώ πολλοί γονείς αγωνίζονται να προσφέρουν στα παιδιά τους άνεση και υλικά πράγματα, εκείνα λαχταρούν κάτι τελείως διαφορετικό: χρόνο με τον μπαμπά και τη μαμά τους. Ευτυχία , λοιπόν, για τα μικρά παιδιά είναι μικρές καθημερινές ενέργειες που δείχνουν πόσο πολύ τα αγαπάτε.

Τα πιο ωραία πράγματα στη ζωή δεν είναι καν «πράγματα». Και αυτό φαίνεται ότι το ξέρουν ήδη τα μικρά μας παιδιά. Και ενώ πολλοί γονείς αγωνίζονται να προσφέρουν στα παιδιά τους άνεση και υλικά πράγματα, εκείνα λαχταρούν κάτι τελείως διαφορετικό: χρόνο με τον μπαμπά και τη μαμά τους.

Έχουν βγει άπειρα βιβλία που αναφέρονται στο πώς να αλλάξεις την καθημερινότητά σου. Τα βιβλία αυτοβοήθειας έχουν όντως μεταμορφώσει πολλούς ανθρώπους σε αυτό που ονειρεύονταν. Αν όμως κάτι τέτοιο δεν σου ταιριάζει, υπάρχουν πολλά βιβλία μυθοπλασία που θα σε μεταφέρουν σε έναν άλλον κόσμο. Γιατί να μην διαβάσεις κάτι που θα σε εμπνεύσει ή θα σε παρακινήσει; Απορρόφησε σαν σφουγγάρι την σοφία και τις συμβουλές των βιβλίων και σίγουρα θα γίνεις καλύτερος.

Μια βόλτα μετά την δουλειά είναι ότι καλύτερο για να χαλαρώσεις. Το ιδανικό είναι να πας μόνος σου όμως, διότι καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με αρκετούς ανθρώπους και μέσα στην ημέρα χρειάζομαστε να μείνουμε με τον εαυτό μας. Μια βόλτα στο πάρκο της γειτονιάς σου, θα σε βοηθήσει να καθαρίσεις λίγο το μυαλό σου από τις σκέψεις που το κατακλίζουν, να ηρεμήσεις, να αναπνεύσεις καθαρό αέρα και γιατί όχι να τρέξεις και λίγο.

Μερικές φορές νομίζουμε ότι τα πράγματα που μπορούν να μας κάνουν ευτυχισμένους κοστίζουν πολύ ή μας παίρνουν πολύ χρόνο για να τα αποκτήσουμε. Λάθος! Μπορείς να βρεις πολλά μικρά πράγματα που θα σε κάνουν να χαμογελάσεις, να δεις την ζωή με άλλο μάτι και έστω για μια στιγμή να θυμηθείς ότι η ζωή είναι ωραία αρκεί να την ζεις στο έπακρων.

Μπορείς να το κάνεις όσο καθαρίζεις, όσο στρώνεις το κρεβάτι σου ή βγάζεις βόλτα το σκύλο σου. Τα μηνύματα δε μετράνε! Πάρε τηλέφωνο ένα αγαπημένο σου πρόσωπο να μάθεις τι κάνει. Σύμφωνα με έρευνες το να μιλάμε με τους ανθρώπους μας (ακόμα και όταν δεν έχουμε πραγματικά τη διάθεση ή είμαστε εσωστρεφείς) μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα. Ξόδεψε χρήματα που συμβάλλουν στο να έχεις ωραίες εμπειρίες μέσα στο ίδιο το σπίτι

Η αλήθεια είναι μια: Τα πιάτα δεν πρόκειται να καθαριστούν μόνα τους, άρα αναγκαστικά θα πρέπει να την κάνεις τη δουλειά. Και θα σου αρέσει κιόλας. Νιώσε το νερό να τρέχει στα χέρια σου, απόλαυσε το αίσθημα καθαριότητας μετά και την εικόνα της κουζίνας σου απόλυτα συμμαζεμένης. Στην τελική, fake it till you make it δε λένε; Ωραία, προσποιήσου ότι απολαμβάνεις τη διαδικασία.

Κάθε βράδυ πριν κοιμηθείς απλώς κατάγραψε μια ευχάριστη στιγμή από τη μέρα που πέρασε. Με αυτό τον τρόπο θα καλλιεργήσεις μια στάση ευγνωμοσύνης απέναντι στη ζωή και την καθημερινότητα που πολλές φορές μοιάζει πολύ δύσκολη. Αν δεν μπορείς να το αποφύγεις, απόλαυσε το

Μπορεί να μην αρέσει στο παιδί το όριο που του βάζετε, όμως αισθάνεται ότι το καταλαβαίνετε, ότι το στηρίζετε, ότι είστε συναισθηματικά κοντά του, οπότε προβάλλει λιγότερη αντίσταση. Η συναισθηματική σύνδεση μαζί του είναι το βασικό συστατικό που κάνει το παιδί να μπορεί να ανεχτεί το όριο που του βάζετε, μαζί με το ότι του δείχνετε ότι καταλαβαίνετε ότι δεν του αρέσει το συγκεκριμένο όριο.

Παιδιά τα οποία δεν έχουν ευκαιρίες να καταφέρουν πράγματα στη ζωή τους, που δεν τους δίνονται πρωτοβουλίες, προς τα οποία οι γονείς δε δείχνουν εμπιστοσύνη μπορούν να καταφύγουν στην κλοπή. Στην περίπτωση αυτή η κλοπή χρησιμοποιείται ως μέσο, για να αποδείξουν στον εαυτό τους ότι μπορούν να τα καταφέρουν, έστω και με μια παράνομη ενέργεια.

Το παιδί, παρά τη χρονική του ηλικία, δεν έχει την ωριμότητα να ελέγχει τον εαυτό του σε σχέση με την ικανοποίηση της επιθυμίας του για την απόκτηση ενός πράγματος με λανθασμένο τρόπο. Ένα ελκυστικό αντικείμενο είναι σε πολλές περιπτώσεις αρκετό, για να το παρασύρει και να ξεχάσει ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος.

Γιατί άραγε ένα παιδί αυτής της ηλικίας ν’ αρχίσει να κλέβει, αφού μάλιστα είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται ότι θα έχει συνέπειες γι’ αυτό που κάνει;


Δημοσίευση: 14/11/2019


. .