Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν κατά πόσο οι διαφορετικές αντιδράσεις των πατεράδων ανάλογα με το φύλο του παιδιού τους είναι γενετικά και εξελικτικά «καλωδιωμένες» στον εγκέφαλό τους ή είναι απλώς επίκτητες μέσω κοινωνικών επιδράσεων. Η μελέτη εστίασε στους μπαμπάδες, επειδή γενικά ο ρόλος του πατέρα στην ανατροφή των παιδιών έχει μελετηθεί λιγότερο σε σχέση με τις μητέρες.

Από την άλλη, ο εγκέφαλος του μπαμπά αντιδρά πιο έντονα απέναντι στο γιό από ό,τι στην κόρη, όταν οι εκφράσεις των δύο παιδιών είναι ουδέτερες. Όταν η κόρη και ο γιος έχουν λυπημένες εκφράσεις, ο εγκέφαλος του μπαμπά αντιδρά το ίδιο. «Αν το παιδί φωνάξει ‘μπαμπά', ο μπαμπάς του κοριτσιού ανταποκρίνεται περισσότερο από ό,τι ο μπαμπάς του αγοριού», δήλωσε η Μασκάρο.

Διαπιστώθηκε ότι ο πατέρας που έχει κόρη, δείχνει μεγαλύτερη προσοχή και ευαισθησία σε αυτήν, από ό,τι ο πατέρας που έχει γιό, αφιερώνοντας 60% περισσότερο χρόνο προσοχής στο κορίτσι. Ο πρώτος είναι πιο ανοιχτός και δεκτικός στα συναισθήματα του κοριτσιού από ό,τι ο δεύτερος απέναντι στα συναισθήματα του αγοριού.

Μία έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια έρχεται να επιβεβαιώσει ότι οι μπαμπάδες απολαμβάνουν περισσότερο το να είναι γονείς, πράγμα που δεν μας προκαλεί καμία έκπληξη. Ανέφεραν ότι νιώθουν μεγαλύτερα θετικά συναισθήματα και λιγότερο καθημερινούς προβληματισμούς από τις μαμάδες. Αυτό οφείλεται στο ότι είναι πιο πιθανό να παίξουν με τα παιδιά τους όταν τα φροντίζουν.

Forum επιστημόνων Celebrities corner Μετρητές υγείας Η συμβουλή του Vita Ζώδια Καιρός

Ο σωστός μπαμπάς λειτουργεί τρυφερά απεναντι στο κορίτσι γιατί το κορίτσι πρέπει να αναπτύξει μεγαλύτερο συναίσθημα που θα το δώσει στην οικογένεια του μεθαύριο ως μητέρα. Το αγόρι απο την άλλη μεριά πρέπει να είναι σκληρό και ανταγωνιστικό για να επιβιώσει έξω στον κόσμο, να κυριαρχήσει και να λειτουργήσει ως προστάτης της οικογένειας.

Ο εγκέφαλος των μπαμπάδων και η εν γένει συμπεριφορά τους εμφανίζουν μεγαλύτερη ευαισθησία απέναντι στις κόρες τους από ό,τι στους γιους τους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη για πρώτη φορά δείχνει ότι πολλοί πατέρες δεν έχουν τις ίδιες αντιδράσεις στις ανάγκες των κοριτσιών και των αγοριών τους.

Βαρέθηκες το κρέας, είσαι vegan ή απλά... περίεργος; Τότε, το νέο meat free burger των Goody’s Burger House θα γίνει το αγαπημένο σου.

Τα παιδιά αισθάνονται πιο ασφαλή στο αυτοκίνητο όταν οδηγούν οι μαμάδες, αποκαλύπτει νέα βρετανική έρευνα. Έξι στα δέκα παιδιά είπαν ότι είναι πιο χαρούμενα και ήρεμα όταν πίσω από το τιμόνι βρίσκεται η μητέρα τους. Αντίθετα, οι μικροί επιβάτες λένε ότι οι μπαμπάδες οδηγούν υπερβολικά γρήγορα, είναι πιο επιθετικοί και χάνουν εύκολα την ψυχραιμία τους.

Τα παιδιά είναι πιο ήρεμα και χαρούμενα όταν οδηγεί η μητέρα τους. Όμως η μητέρες δεν είναι και οι πλέον επιδέξιοι...οδηγοί!

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα κύτταρα που περιέχουν πατρικά γονίδια βρίσκονται συσσωρευμένα σε τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με λειτουργίες όπως το σεξ, το φαγητό και η επιθετικότητα. Αυτά τα κύτταρα δεν εντοπίζονται στο τμήμα εκείνο του εγκεφαλικού φλοιού όπου συμβαίνουν οι πιο προηγμένες γνωστικές λειτουργίες, όπως η συλλογιστική σκέψη, η γλώσσα και ο προγραμματισμός.

Δοκιμές που έγιναν σε εργαστήρια σε ποντίκια κατέληξαν πως όσα από τα θηλαστικά είχαν μεγαλύτερες δόσεις μητρικών γονιδίων, ανέπτυξαν μεγαλύτερους εγκεφάλους αλλά μικρότερα σώματα. Αντίθετα, σε όσα από τα ποντίκια χορηγήθηκαν μεγαλύτερες δόσεις πατρικών γονιδίων ανέπτυξαν μικρότερους εγκεφάλους αλλά μεγαλύτερους κορμούς σωμάτων.

Τα γονίδια της μητέρας και όχι του πατέρα είναι αυτά που καθορίζουν την ευφυϊα του παιδιού, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγαν επιστήμονες του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, «κλέβοντας» για πάντα την ευκαιρία από τους μπαμπάδες να λένε ότι το παιδί τούς έχει μοιάσει στην εξυπνάδα.

Στην έρευνα συμμετείχαν πάνω από 2000 μητέρες, οι οποίες ερωτήθηκαν σχετικά με τους παράγοντες που τις βοηθούσαν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της καθημερινότητάς τους. Ως τέσσερις πρώτοι αναδείχτηκαν οι εξής: το να νιώθουν αποδεκτές άνευ όρων, η δυνατότητα να τις «παρηγορούν» όποτε το έχουν ανάγκη, οι αυθεντικές σχέσεις και η ικανοποίηση που αντλούν από τον φιλικό τους περίγυρο.

Έχουν ανάγκη όλη την υποστήριξη που μπορούν να πάρουν γιατί είναι αυτές που δίνουν όλη τους την υποστήριξη στους άλλους. Ο λόγος για τις πολύτιμες μαμάδες που αφιερώνουν σχεδόν όλη τους τη ζωή στη φροντίδα ολόκληρης της οικογένειας. Ποιος όμως φροντίζει αυτές;


Δημοσίευση: 15/11/2019


. .