Στη μητέρα η λοίμωξη με τοξόπλασμα προκαλεί μόνο ελάχιστα συμπτώματα, όπως ήπια συμπτώματα γριπώδους συνδρομής με ελαφρύ πρήξιμο των λεμφαδένων του λαιμού. Για το παιδί, αντιθέτως, οι επιπτώσεις είναι πολύ πιο σοβαρές. Το τοξόπλασμα μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο και τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του παιδιού. Μια λοίμωξη που εκδηλώνεται μέσα στις πρώτες 15 εβδομάδες της εγκυμοσύνης μπορεί γι’ αυτό το λόγο να έχει βαρυσήμαντες συνέπειες.

Το τοξόπλασμα (Toxoplasma gondii) είναι ένα ενδοκυττάριο παράσιτο που μπορεί να μεταδοθεί μέσα από μολυσμένες τροφές, όπως π.χ. κακοπλυμένη σαλάτα, ωμό κρέας και ωμό ψάρι. Ο πιο συχνός τρόπος μετάδοσης είναι μέσω μολυσμένων κοπράνων γάτας. Το 50 % των γυναικών διαθέτουν αντισώματα ενάντια στο τοξόπλασμα και έτσι είναι προστατευμένες από μια σχετική λοίμωξη κατά την εγκυμοσύνη.

Στην ομοιοπαθητική ιατρική χρησιμοποιούνται σύμφωνα με την αρχή της ομοιότητας υπερ-αραιωμένα και δυναμοποιημένα (μέσω κρούσης) φάρμακα. Αυτό σημαίνει ότι επιλέγεται ένα φάρμακο το οποίο προκαλεί παρόμοια συμπτώματα ασθένειας με εκείνα από τα οποία υποφέρετε. Κατ’ αρχήν θα καταγράψουμε το πλήρες ιατρικό ιστορικό σας ώστε να βρούμε το κατάλληλο φάρμακο για τα συμπτώματά σας.

Η δερματίτιδα με το… χαριτωμένο όνομα, εμφανίζεται στο τριχωτό της κεφαλής, αλλά ενίοτε και στα αυτάκια, τα φρύδια, τα βλέφαρα, τους αγκώνες ή τα γόνατα του μωρού, δημιουργώντας μια (συχνά κιτρινωπή) κρούστα από σμήγμα. Αν και σίγουρα δεν είναι και το πιο όμορφο θέαμα επάνω στο ροδαλό δερματάκι του νεογέννητου, συνήθως εξαφανίζεται μετά τον δωδέκατο μήνα, χωρίς να δημιουργήσει κανένα μόνιμο πρόβλημα αλλά και καμία δυσφορία στο αγγελούδι σας.

Τα κρανία των νεογέννητων είναι μαλακά, εξασφαλίζοντας έτσι ότι τόσο εκείνα όσο και οι μητέρες τους θα βγουν σώοι και αβλαβείς από τη διαδικασία του τοκετού. Παράλληλα, εξαιτίας ακριβώς των μαλακών οστών τους, η πίεση που ασκείται κατά τη διάρκεια της γέννας μπορεί να οδηγήσει σε μια προσωρινή αλλαγή του σχήματος του κεφαλιού τους. Σιγά – σιγά θα επανέλθει στη φυσιολογική του κατάσταση!

Τον πρώτο καιρό της ζωής τους τα μωράκια κινούνται κάπως παράξενα και σπασμωδικά. Σταδιακά, οι κινήσεις του θα μαλακώσουν! Ρωτήστε το γιατρό σας αν αυτά τα τινάγματα έχουν διάρκεια πάνω από 10 με 20 δευτερόλεπτα, καθώς τότε ενδέχεται να πρόκειται για σπασμούς.

Δεν αφήνουμε βέβαια εκτός και τα μωρά που αντιμετωπίζουν κολικούς και τα οποία κλαίνε ασταμάτητα. Αν το μωρό σας είναι μικρότερο των πέντε μηνών και κλαίει συνεχόμενα για παραπάνω από τρεις ώρες σε διάστημα τριών ή περισσότερων ημερών της εβδομάδας για περίπου τρεις συνεχόμενες εβδομάδες, τότε το πιθανότερο είναι ότι αντιμετωπίζει σοβαρούς κολικούς.

Το κλάμα ενός άρρωστου μωρού συνήθως ηχεί και διαφορετικά από το κλάμα ενός μωρού που πεινάει ή βρίσκεται σε αγχώδη κατάσταση. Μερικές φορές τα μωρά κλαίνε ακόμα και όταν δεν είναι άρρωστα ή πεινασμένα ή απλά όταν χρειάζονται αλλαγή πάνας.

Η απάντηση είναι ναι. Αν το μωρό σας έχει ελεγχθεί από τον παιδίατρό σας και είναι υγιέστατο, το πολύ κλάμα είναι συνήθως απολύτως φυσιολογικό.

Πολλά μωρά το παθαίνουν πριν ακόμη γεννηθούν. Αυτοί οι σπασμοί είναι κινήσεις που εξασκούν το διάφραγμα, ένα μυ που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην αναπνοή. Ο συχνός λόξιγκας μπορεί να συνεχίσει για αρκετούς μήνες μετά τη γέννηση. Κάποιες φορές, τον λόξιγκα αυτόν, τον προκαλεί ο θηλασμός, γιατί το διάφραγμα είναι ακόμη ανώριμο. Κατά τον τρίτο με τέταρτο μήνα, το διάφραγμα λειτουργεί πιο αποτελεσματικά και ο λόξιγκας εμφανίζεται με μικρότερη συχνότητα. 5. Πεινάω συνέχεια

Ο μυς του ενός ματιού μπορεί να είναι λίγο πιο δυνατός από του άλλου. Εάν το αλληθώρισμα είναι περιστασιακό, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Εάν όμως τα μάτια του συνεχίσουν να αλληθωρίζουν και μετά τον τρίτο μήνα ή εάν αλληθωρίζουν συνεχώς από την ημέρα που γεννήθηκε, καλό θα ήταν να μιλήσετε με τον παιδίατρό του. 3. Δεν μπορώ ακόμη να δω πολύ μακριά

Όλες οι μαμάδες από τη στιγμή που γεννιέται το μωρό παρακολουθούν με απίστευτη αγωνία αλλά και περιέργεια, τις αντιδράσεις αλλά και τα χαρακτηριστικά του. Από πού έχει πάρει αυτά τα μάτια; Γιατί τα δάχτυλά του είναι τόσο λεπτά, γιατί παθαίνει τόσο συχνά λόξιγκα;

Μόλις ένα κουτάκι αναψυκτικού με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη σε καθημερινή βάση μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη του προ-διαβήτη, μιας παθολογικής κατάστασης που αναγνωρίζεται ως «προάγγελος» του διαβήτη τύπου 2.Διαβήτης τύπου 2, τι διατροφή πρέπει να ακολουθήσω; ✅❤ Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 2 Κίνδυνος διαβήτη: 6 ύπουλα σημάδια που πρέπει να γνωρίζετε.

Τι είδους κρασί είναι δυνατόν με διαβήτη τύπου 1 Λειτουργικές διαταραχές του ήπατος αφορούν στη συνθετική του λειτουργία, που Η αυξημένη χολερυθρίνη και οι παθολογικές δοκιμασίες ηπατικής λειτουργίας ηπατική βιοχημεία, όπως δεξιά καρδιακή ανεπάρκεια, σακχαρώδης διαβήτης.

Είναι μία από τις συχνότερες απορίες των νέων γονιών, καθώς η αίσθηση πως τα οστά του μωρού τους είναι μαλακά τους δημιουργεί την αίσθηση πως είναι ακόμη πιο εύθραυστο από ό,τι πίστευαν. Κατ’ αρχάς, μπορείτε να ηρεμήσετε: Τα νεογέννητα είναι πολύ πιο ανθεκτικά από ό,τι δείχνουν. Εκτός αυτού, μεταξύ των πρώτων 9 με 18 μηνών της ζωής του, τα κόκαλά του θα σκληρύνουν – συμπεριλαμβανομένου και του μαλακού σημείου στο κεφαλάκι του. Είναι φυσιολογικό που κλαίει τόσο πολύ;

Μετά τη γέννα, το προσωπικό του νοσοκομείου θα αναλάβει να καθαρίσει ελαφρώς το μωράκι σας με ένα υγρό σφουγγάρι. Όταν το πάρετε στο σπίτι, αποφύγετε το κανονικό μπανάκι μέχρι να πέσει ο ομφάλιος λώρος και έπειτα περιορίστε το στις δύο με τρεις φορές την εβδομάδα για να μην ερεθίσετε το ευαίσθητο δερματάκι του. Είναι όντως απαραίτητο να αποστειρώνω την πιπίλα μετά από κάθε χρήση;


Δημοσίευση: 16/11/2019


. .