Η αλήθεια είναι ότι, αν μπορούσαμε να επιλέγουμε όσα αξίζουν την προσοχή μας και για ποια πράγματα ήταν καλύτερα να νοιαζόμαστε τότε η ζωή μας θα ήταν πολύ πιο εύκολη. Οι αποτυχίες δε θα μας ενοχλούσαν τόσο πολύ και θα ανακάμπταμε πιο γρήγορα. Η απόρριψη δε θα ήταν οδυνηρή και θα το «ξεπερνούσαμε» πολύ γρήγορα. Θα είχαμε μεγαλύτερη αντοχή στην κούραση και στις δυσκολίες που απαιτούνται για να πετύχουμε κάτι και τα άνοστα φαγητά θα γίνονταν πιο νόστιμα, κατά κάποιο τρόπο.

Λέμε για παράδειγμα: «Κοίτα την Σοφία που εργάζεται πάλι Σαββατοκύριακα και δεν τη νοιάζει καθόλου!» ή «άκουσες ότι ο Αντρέας τσακώθηκε με τον διευθυντή της εταιρίας και την επόμενη βδομάδα πήρε προαγωγή και αύξηση;! Τελικά όσοι έχουν θράσος ανεβαίνουν!» ή «Ο Ιάσονας τελείωσε το ραντεβού του με την Μαρία μέσα σε 20 μόνο λεπτά. Είπε ότι δεν πρόκειται να ξανακούσει τις ανοησίες της. Αυτόν τον τύπο τελικά δεν το νοιάζει τίποτα!».

Οι άνθρωποι συχνά λένε ότι το κλειδί για την αυτοπεποίθηση και την επιτυχία είναι απλά το «να μη δίνεις σημασία» (ή δεκάρα). Ακούμε συνέχεια να θαυμάζουμε κάποιους ανθρώπους επειδή μπορούν να αγνοήσουν το ένα ή το άλλο, επειδή αδιαφορούν για μικροπράγματα (ή άλλα που σε μας φαίνονται σημαντικά ). Τους ονομάζουμε «ισχυρούς ανθρώπους».

Στο χρονικό διάστημα που έγραφα το άρθρο αυτό πραγματοποίησα μια ομιλία στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης για το άγχος. Είχα ξανακάνει την ομιλία αυτή αλλά σε πολύ μικρότερο κοινό. Η ώρα περνούσε και ο κόσμος συνέχιζε να έρχεται. Αγχώθηκα που θα καθίσουν όλοι και πώς θα τακτοποιηθούν σε μια αίθουσα όπου είχαν τελειώσει οι καρέκλες! Έβγαλα μια selfie για να την ποστάρω στο Facebook και έκανα το παιχνίδι ότι κάνω μια ομιλία για το άγχος και είμαι λίγο αγχωμένος.

Συνήθως ορίζουμε ως « υπερβολή » το να μας ενδιαφέρει τι θα πει ο άλλος περισσότερο από ό,τι μας νοιάζει αυτό που θέλουμε εμείς οι ίδιοι. Κι όμως, όπως σχολίασα πιο πάνω, αυτό είναι πολλές φορές απαραίτητο προκειμένου να δημιουργούμε και να συντηρούμε σχέσεις με τους συνανθρώπους μας. Είναι αδύνατον να συμφωνούμε πάντα με τους γύρω μας και ως εκ τούτου συχνά ένας από τους δυο θα χρειαστεί να συμβιβαστεί. Αλλιώς θα καταλήξουμε ο καθένας μόνος του.

Οι άνθρωποι που υποφέρουν από ψυχοπάθεια έχουν διαφορετική συμπεριφορά στις δομές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ενσυναίσθηση (πχ. κατοπτρικοί νευρώνες) και αποτελούν τον ορισμό του ανθρώπου που δεν τον ενδιαφέρει τι θα πει ο κόσμος. Η ενσυναίθηση δεν τους βγαίνει φυσικά. Πρέπει να την εφαρμόσουν με λογικό και επεξεργασμένο τρόπο. Χρειάζεται να προσπαθήσουν πάρα πολύ τόσο οι ίδιοι όσο και οι γύρω τους για να καταφέρουν να συνυπάρξουν.

Για να "σπάσεις" λοιπόν τον φαύλο κύκλο * Δεν εγκλωβίζεις τη ζωή σου στη γνώμη εκείνων που δεν σε αφορούν , ούτε σε ανθρώπους που δεν θα έπρεπε να αποτελούν ζήτημα στη ζωή σου. Οπως πρώτος είπε ο Σωκράτης: «Δεν πρέπει να τιμούμε όλες τις γνώμες των ανθρώπων αλλά μερικές, και όχι όλων των ανθρώπων, αλλά μερικών».

Εάν μιλάς συνέχεια για τον εαυτό σου, υπερηφανεύεσαι για τα κατορθώματα και τις επιτυχίες σου, προσωπικές ή επαγγελματικές, δεν δίνεις και την καλύτερη εικόνα και φυσίκά δε γίνεσαι αρεστός. Ειδικά αν μόλις κάποιος πει για κάποια δική του επιτυχία σπεύδεις να πεις πως εσύ έχεις κάνει κάτι μεγαλύτερο ή καλύτερο, είσαι σίγουρα σε λάθος δρόμο και η εικόνα σου στους άλλους δεν είναι καθόλου κολακευτική!

Μπορεί και να μην το αντιλαμβάνεσαι ότι το παρακάνεις , αλλά έτσι υπερβολικά απορροφημένος όπως είσαι με τη δική σου εμφάνιση και με το δικό σου άτομο, «κλείνεις απ ‘ έξω» τους άλλους και δίνεις την (αρνητική) εντύπωση ενός ανθρώπου που δεν ενδιαφέρεται για τους άλλους, είναι εγωιστής και νάρκισσος και δεν ασχολείται με τους άλλους γύρω του , με όσα έχουν να πουν ή με το ποιοι είναι.

Εάν έχεις παραμελήσει αρκετά αυτούς τους τομείς ή έχεις πιστέψει πως με μια ωραία εικόνα αυτά δεν χρειάζονται ή οι άλλοι δεν τα προσέχουν, κάνεις πολύ μεγάλο λάθος! Φρόντισε να είσαι όμορφος ή όμορφη και απ’ έξω και από μέσα και θυμήσου ότι μετά από αρκετό καιρό αυτό που μένει περισσότερο στους άλλους είναι η συμπεριφορά σου παρά η όψη σο υ.

Και αν οι αποφάσεις μας, όσο σωστές και αν είναι, είναι κατακριτέες από τους γύρω μας; Ναι, είναι μια δύσκολη συνθήκη αλλά πρέπει να την αντιμετωπίσουμε και να την διαχειριστούμε. Άλλωστε, αυτός που υπερασπίζεται τις αποφάσεις του είναι πάντα πιο σεβαστός στον περίγυρό του -ακόμα και αν διαφωνούν όλοι μαζί του- από εκείνον που αλλάζει απόφαση για να είναι πιο αποδεκτός…

Όπως συμφωνούν άλλωστε διάφορες μελέτες, οι άνθρωποι που είναι ευτυχισμένοι θεωρούν πως οι στενές σχέσεις δεν είναι απλά μια πολυτέλεια αλλά μια αναγκαιότητα ενώ ένα άλλο πολύ ενδιαφέρον εύρημα από μελέτες είναι πως οι 25 πρώτες κοινώς αποδεκτές δραστηριότητες που προκαλούν ευχαρίστηση στον άνθρωπο γίνονται παρέα με άλλους ανθρώπους.

Όλοι μας, λίγο ή πολύ, ενδιαφερόμαστε για την εικόνα που έχουμε απέναντι στους γύρω μας. Άλλωστε, ένα από τα πιο κομβικά πράγματα που ορίζουν την ανθρώπινη φύση είναι πως το κοινωνικό της στοιχείο και η ανάγκη της συνύπαρξης. Συνεπώς, η αλληλεπίδρασή μας με τους άλλους δεν μπορεί παρά να είναι σημαντική για την καθημερινότητά μας.

Διάβασε παρακάτω, ποια είναι κι αν ανήκεις σε αυτά, ένα θα σου πούμε και βάλ’ το καλά στο κεφάλι σου: Κάθε θαύμα τρεις οι μέρες, το μεγάλο τέσσερεις! Έτσι λέει ο σοφός λαός μας κι ισχύει. Κάνε αυτό που πραγματικά θέλεις γιατί μαζί σου θα ασχοληθούν μέχρι να εμφανιστεί κάποιος/α άλλος/η, που θα ξεφεύγει από τα συνηθισμένα πλαίσια! Εσένα θα σε έχουν ξεχάσει, εσύ όμως θα μείνεις με τα απωθημένα σου ή θα το κάνεις στα μουλωχτά τρέμοντας μη σε πάρουν χαμπάρι!

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ το «τι θα πει ο κόσμος » , αν κάνεις κάτι που είναι έξω από τα «στάνταρ» του περίγυρού σου; Φοβάσαι μη σε κουτσομπολέψουν ή σε κακολογήσουν; Σκέφτεσαι το πώς θα σε χαρακτηρίσουν, αν εναντιωθείς σε κάποια άποψη που υποστηρίζουν πολλοί ή να κάνεις μια αλλαγή στην εμφάνισή σου που θα κάνει έξαλλη την οικογένειά σου ή θα κριτικάρει το σόι σου;


Δημοσίευση: 16/11/2019


. .