Thumbnail

Η γνώμη των άλλων Η γνώμη των άλλων

Μήπως σε νοιάζει περισσότερο από όσο πρέπει;
To να δίνεις υπερβολική προσοχή στη γνώμη των άλλων, από μια μπορεί να σε κολακεύει και από την άλλη να σε πληγώνει. Λίγο-πολύ, όλοι αισθάνομαστε κατά καιρούς την ανάγκη την επιβεβαίωση είτε από την οικογένεια μας, είτε από τους φίλους μας, είτε από το περιβάλλον μας. Ως έναν βαθμό αυτό είναι απόλυτο κατανοητό και φυσικό, καθώς ως κοινωνικά όντα η ευτυχία εξαρτάται από την ποιότητα των σχέσεων μας. Μήπως όμως, εξαρτάται υπερβολικά από τη γνώμη των άλλων;

Σύμφωνα με μελέτη που έγινε, οι άνθρωποι που ανήκουν στην κατηγορία των ευτυχισμένων, θεωρούν τις στενές σχέσεις αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια. Μια άλλη έρευνα, έδειξε ότι οι 25 πιο αγαπημένες δραστηριότητες στις οποίες επιδιδόμαστε συμπεριλαμβάνουν και άλλους ανθρώπους (φαγητό, κοινωνικές συναναστροφές, καφές). Δικαιολογημένα λοιπόν θέλουμε να έχουμε την εύνοια των άλλων, αλλά και να τροφοδοτούμε τις σχέσεις μας μαζί τους. Η ανησυχία μας για τη γνώμη των άλλων πηγάζει από τον φόβο της απώλειας των φίλων ή της έλλειψης στενής σύνδεσής μας μαζί τους. Αυτός ο φόβος είναι χρήσιμος ως έναν βαθμό, αφού η αμηχανία που συνοδεύεται από το αίσθημα της ντροπής μάς κινητοποιεί να συμπεριφερόμαστε με πιο ενδεδειγμένους τρόπους. Μας κάνει να μην παραβιάζουμε ηθικούς κώδικες, ενώ παράλληλα αυξάνει τις πιθανότητες να γίνουμε αποδεκτοί από τους άλλους. Ομως, αν τα επίπεδα του φόβου είναι πολύ υψηλά, είναι αντιπαραγωγικό. Το να αναρωτιέσαι συνεχώς αν είσαι αρκετά συμπαθής μπορεί να προκαλέσει άγχος και ανασφάλεια και αυτά με τη σειρά τους διώχνουν τους άλλους μακριά μας. Αυτό οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο και τελικά καταλήγουμε κοινωνικά απομονωμένοι και με ανύπαρκτα επίπεδα αυτοσεβασμού.

Για να "σπάσεις" λοιπόν τον φαύλο κύκλο
* Δεν εγκλωβίζεις τη ζωή σου στη γνώμη εκείνων που δεν σε αφορούν, ούτε σε ανθρώπους που δεν θα έπρεπε να αποτελούν ζήτημα στη ζωή σου. Οπως πρώτος είπε ο Σωκράτης: «Δεν πρέπει να τιμούμε όλες τις γνώμες των ανθρώπων αλλά μερικές, και όχι όλων των ανθρώπων, αλλά μερικών».

* Θυμάσαι ότι όταν πρόκειται για τη ζωή σου και για οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτή, ο λόγος πέφτει αποκλειστικά σε σένα, αφού είσαι η κύρια υπεύθυνη για ό,τι συμβαίνει σε αυτήν. Φροντίζεις λοιπόν να μετριάζεις τη μεγάλη ευαισθησία σου απέναντι στις ξένες γνώμες.

γνωμη των άλλων

* Υπερασπίζεσαι τις αποφάσεις σου και μένει πιστή στους λόγους που σε ώθησαν στο να δρομολογήσεις την καθεμιά από αυτές. Έχεις τα λάθη σου συμμάχους και όχι εχθρούς, αφού ξέρεις καλά πως είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης φύσης σου.

* Πορεύεσαι με τη συνειδητοποίηση ότι ο φόβος της κριτικής, σε υπερβολικό βαθμό, είναι χαμένο παιχνίδι, αφού σε απομακρύνει από το να παρουσιάσεις τον αληθινό σου εαυτό. Δεν πρέπει να αποφεύγεις να εκφράζεις τις προτιμήσεις σου και τον εαυτό σου, διαφορετικά θα διαμορφώσεις μια εικόνα στρεβλή για εσένα. Ετσι, οι γύρω σου δεν θα αγαπήσουν εσένα, αλλά τη μεταμφίεσή σου και αυτό δεν μου είναι καθόλου χρήσιμο.

* Παύεις να υπερτιμάς συστηματικά το πόσο πολύ και πόσο συχνά κρίνουν οι άλλοι εσένα και τις αποτυχίες σου, αφού αυτή η στάση σε συγκρατεί και σου στερεί τη χαρά και τον αυθορμητισμό.

* Υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι είναι απελευθερωτικό να επιτρέπεις τις κρίσεις σε μια σημαντική για εσένα σχέση. Αφουγκράζεσαι τη γνώμη εκείνων που σε αφορούν αντί να εμποδίζεις τον εαυτό σου να νιώσει ευάλωτη, και στην περίπτωση που ο φόβος σε καταβάλλει, κάνεις στον εαυτό σου την ερώτηση: τι είναι αυτό που φοβάμαι ότι θα συμβεί αν με κριτικάρουν;

* Δεν ξεχνάς πως ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν έχει απεριόριστα αποθεματικά δεδομένα. Οι κρίσεις κατακτούν μια θέση στη ζωή των ανθρώπων για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Ετσι, η κρίση κάποιου για εσένα θα είναι κάτι που δεν θα θυμάται λίγες μέρες ή και ώρες αργότερα. Το να δίνεις μεγάλη αξία στο «τι θα πουν οι άλλοι» απαιτεί θυσίες και αν συνυπολογίσεις όλους τους παράγοντες πιο πολύ διαταράσσει την ψυχική σου γαλήνη, παρά συμβάλλει σε αυτήν. Εξάλλου, οι πραγματικά δικοί μας άνθρωποι μάς αποδέχονται όπως είμαστε και αγαπούν ακόμη και τα τρωτά μας κομμάτια. Οσον αφορά τους άλλους, ας μην τους επιτρέψουμε να μας κάνουν να νιώθουμε ενοχικά ή να αμφιβάλλουμε για την αξία μας.

Πηγή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Home