Υγιεινές Τροφές Με Λίπος Που Μας Κάνουν Καλό (Μέρος Β’) - Τα 16 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Ψάχνετε για ένα απογευματινό σνακ; Μια μπανάνα μπορεί να είναι ό,τι το καλύτερο. Εκτός από το κάλιο, έχουν ανθεκτικό άμυλο, έναν υγιή υδατάνθρακα που το σώμα χωνεύει αργά και το οποίο σας κρατά χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ενθαρρύνει επίσης το συκώτι να περάσει σε λειτουργία καύσης λίπους, δίνοντας ώθηση στο μεταβολισμό σας. Παράλληλα, βοηθούν στην αποτροπή της κατακράτησης υγρών, ρυθμίζοντας τα επίπεδα νατρίου και μειώνοντας τον κίνδυνο τυμπανισμού. Αμύγδαλα

Προσθέστε το παντού και η κοιλιά σας θα σας ευχαριστήσει. Το superfruit αυτό περιέχει 2 γραμμάρια ίνες και 4 γραμμάρια υγιών μονοακόρεστων λιπαρών, προστατεύοντας παράλληλα την υγεία της καρδιάς σας. Βοηθά επίσης τον οργανισμό να αυξήσει την απορρόφηση άλλων θρεπτικών ουσιών και αντιοξειδωτικών που συμβάλλουν στη βελτίωση του προφίλ των λιπιδίων του αίματος και της αρτηριακής πίεσης. Μπανάνες

Είναι μια καλή πηγή διαλυτών και αδιάλυτων ινών, τις οποίες το σώμα σας χωνεύει σιγά-σιγά κρατώντας σας χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μεταξύ των γευμάτων. Και ως φυσικό διουρητικό, διευκολύνουν την απομάκρυνση του νερού και των αποβλήτων από το σώμα. Περιέχουν επίσης πρεβιοτικά που λειτουργούν ως καύσιμο για τα υγιή βακτήρια στο έντερο. Αγκινάρες

Ο σολομός είναι πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη D, δύο θρεπτικά συστατικά που είναι ακόμη πιο απαραίτητα κατά την εμμηνόπαυση. Ενώ χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, τα ωμέγα-3 λιπαρά φαίνεται να μειώνουν τη συχνότητα των εξάψεων και τον βαθμό της νυχτερινής εφίδρωσης. Η βιταμίνη D είναι σημαντική για την υγεία των οστών, καθώς και για την αποφυγή εκδήλωσης χρόνιων νοσημάτων. Επίσης, συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης.

Ενώ η εμμηνόπαυση συνδέεται με πολλά δυσάρεστα συμπτώματα και αυξάνει τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών, η διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων και στη διευκόλυνση της μετάβασης.

Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσική μετάβαση στη ζωή κάθε γυναίκας καθώς ο εμμηνορροϊκός κύκλος της έρχεται στο τέλος του.

Διατροφή: Προτίμησε την πρωτεϊνη που μεταβολίζεται εύκολα από σόγια και ψάρι, τρώγε πολλά λαχανικά και περιόρισε την πρόληψη γαλακτοκομικών και κυρίως λιπαρών κρεάτων, διότι κάνουν το στομάχι να παράγει μικρές ποσότητες γαστρικού οξέος, οι οποίες δεν επαρκούν για τη σωστή πέψη της τροφής. Για να αδυνατίσεις μοίρασε τις θερμίδες μέσα στη μέρα, τρώγοντας μικρές μερίδες πιο συχνά.

Πρόκειται για θεωρία που βασίζεται στην ύπαρξη των λεκτινών, ουσίες που εμφανίζουν ειδική δράση όταν έρθουν σε επαφή με το αίμα μιας συγκεκριμένης ομάδας. Όταν φάτε μια τροφή που περιέχει λεκτίνες ασύμβατες με το αντιγόνο της ομάδας αίματός σας, μπορούν να επιβραδύνουν το μεταβολισμό των τροφών, με αποτέλεσμα να μην καίγονται αποτελεσματικά οι θερμίδες.

Η δίαιτα του Peter D' Adamo και του πατέρα του James, που βασίζεται σε μια ανατρεπτική προσέγγιση της διατροφής, υποστηρίζει ότι μια τροφή μπορεί να παχαίνει ή να αδυνατίζει ανάλογα με την ομάδα αίματος.

Ό,τι είδους φασόλια και να επιλέξετε, έχετε μόνο να κερδίσετε. Περιέχουν πρωτεΐνη, καλά λιπαρά, φυτικές ίνες και πολλές βιταμίνες. Είναι χορταστικά, δένουν με πάρα πολλές τροφές, δημιουργώντας απίστευτους συνδυασμούς, και περιέχουν πολύ λίγες θερμίδες, σε σχέση με το πόσα θρεπτικά συστατικά μας προσφέρουν.

Τα πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι, η λαχανίδα και τα λαχανάκια Βρυξελλών περιέχουν μικρές δόσεις ω-3, συνεπώς προσπαθούμε να τα καταναλώνουμε όσο πιο συχνά γίνεται—για να μην μιλήσουμε για τις φυτικές τους ίνες, τα αντιοξειδωτικά, τα μέταλλα και τις βιταμίνες που περιέχουν. Αυγά

Τα ψάρια όπως ο σολομός, οι σαρδέλες και ο τόνος περιέχουν τα πολύτιμα λιπαρά ω-3, που ενισχύουν την υγεία της καρδιάς μας, και προστατεύουν από τον εκφυλισμό της εγκεφαλικής λειτουργίας όσο περνούν τα χρόνια. Προσπαθήστε να τρώτε ψάρι τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Αβοκάντο

Τον κιμά τον χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε κεφτέδες, μπιφτέκια και ντολμάδες, αλλά και για ζυμαρικά με κιμά. Τα καλύτερα κομμάτια κρέατος για κιμά είναι το καπάκι, η σπάλα και η ελιά. Αυτά μάλιστα μας δίνουν τα πιο αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια. Προσέχουμε όμως να μην είναι πολύ λιπαρός ο κιμάς. Ιδανικά, θέλουμε να έχουν κάτω από 20% λίπος, πράγμα που ισχύει στο καπάκι, τη σπάλα και την ελιά. Αυτά άλλωστε τα κομμάτια επιλέγουν και οι σεφ!

Το χοιρινό το προτιμάμε αν θέλουμε να φτιάξουμε ψητό στο φούρνο, στη γάστρα, κατσαρόλας με σέλινο ή τηγανιά. Αν θέλουμε να το κάνουμε ψητό στα κάρβουνα, το καλύτερο κομμάτι είναι ο λαιμός που έχει λίπος. Για να μαγειρέψουμε συνταγές με χοιρινό στο φούρνο, προτιμάμε στήθος-σπάλα ή κότσι. Το ίδιο κομμάτι είναι κατάλληλο για φρικασέ και γενικά βραστά. Αρνί

Το κότσι-ποντίκι του μοσχαριού μας δίνει αρκετό ψαχνό και είναι κατάλληλο για να βράζουμε το μοσχάρι σε σούπα. Τι κιλότο και το νουά σπάλας είναι όμως τα πιο μαλακά κομμάτια για ψητό κατσαρόλας, γιουβέτσι ή κοκκινιστό. Χοιρινό

Πολλοί άνθρωποι τρώνε ωμούς κρόκους αβγών ή τους προσθέτουν ωμούς σε smoothies για να εξασφαλίσουν πρωτεΐνη. Αυτό είναι λάθος. Η κατανάλωση ωμών κρόκων αβγού μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες όπως η σαλμονέλα . Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι πάντα καλύτερο να τρώτε τον κρόκο του αβγού μαγειρεμένο, αφού οι ωφέλιμες για την υγεία ιδιότητές του παραμένουν οι ίδιες και ταυτόχρονα αποφεύγετε τα πιθανά προβλήματα.


Δημοσίευση: 23/11/2019


. .