Μικρά μυστικά για να καταπολεμήσετε τις ενοχές σας για το φαγητό! - Κατερίνα Τσεμπερλίδου Μικρά μυστικά για να καταπολεμήσετε τις ενοχές σας για το φαγητό! - Κατερίνα Τσεμπερλίδου Μικρά μυστικά για να καταπολεμήσετε τις ενοχές σας για το φαγητό! - Κατερίνα Τσεμπερλίδου

ΣΠΟΡ, ΥΓΕΙΑ, ΕΥΕΞΙΑ

SAMSUNG CSC

Μικρά μυστικά για να καταπολεμήσετε τις ενοχές σας για το φαγητό!

Post by: 07/05/2014 0 comments

Η σχέση μας με το φαγητό είναι περίπλοκη και η αξιολόγηση ανάμεσα στο τι είναι καλό ή κακό μπορεί να σαμποτάρει τις προσπάθειές μας για μία υγιεινή διατροφή. Αν όμως θέλετε μία ισορροπία στη διατροφή σας είναι καιρός να αναθεωρήσετε τον τρόπο που αντιμετωπίζετε το φαγητό.

Αρχικά πρέπει να αξιολογήστε τα συναισθήματά που “τρέφετε” για το φαγητό.

  • Νιώθετε ενοχές όταν τρώτε ένα γλυκό με σοκολάτα, κρέμα ή τυρί; Θεωρείτε τις συγκεκριμένες τροφές παρακμή ή απόλαυση;
  • Έχετε την τάση να κατηγοριοποιείτε τις τροφές σε καλές και κακές;
  • Υπάρχουν στιγμές που λέτε στο εαυτό σας ότι αξίζει να κάνει μία παρασπονδία τρώγοντας κάτι που κανονικά θεωρείτε απαγορευμένο;
  • Κατακρίνετε τον εαυτό σας αφού φάτε κάτι “αμαρτωλό” για καθαρά συναισθηματικού λόγους;

Αν απαντήσατε ναι στις περισσότερες από τις προηγούμενες ερωτήσεις έχετε ενοχική σχέση με το φαγητό. Έχετε βάλει στο μυαλό σας συναισθηματικά όρια και διαχωρίζετε τις τροφές σε καλές ή κακές. Αυτό όμως δεν σας βοηθά να φάτε λιγότερο αλλά στην πραγματικότητα, το μόνο που καταφέρνετε να κάνετε είναι να νιώθετε όλο και μεγαλύτερες τύψεις.

Το πρόβλημα λοιπόν είναι ότι κατηγορώντας τον εαυτό σας για κάτι που φάγατε, δημιουργείτε άγχος στον ίδιο σας τον εαυτό. Αυτό έχει δυσάρεστες συνέπειες στο πνεύμα, το σώμα και την κοινωνική σας ζωή! Υπάρχουν γυναίκες που φτάνουν στο σημείο να μην βγαίνουν έξω με φίλους για φαγητό, ώστε να μην μπουν στον πειρασμό να φάνε κάτι που κατά τη γνώμη τους δεν πρέπει. Αλλά αυτό το συναίσθημα μπορεί να πυροδοτήσει έναν φαύλο κύκλο: οι ενοχές οδηγούν στο φαγητό και το φαγητό οδηγεί στις ενοχές.

Υπάρχουν όμως τρόποι να μειώσετε τις ενοχές σας και να αποκτήσετε μια πιο υγιή σχέση με το φαγητό και το σώμα σας.

Αντιμετωπίστε τον εαυτό σας πιο θετικά
Οι ενοχές για το φαγητό είναι σαν μία αρνητική συζήτηση με τον εαυτό σας, η οποία σας κάνει να αισθάνεστε άσχημα. Η λύση είναι να μην είστε τόσο σκληρές με τον εαυτό σας. Σταματήστε να λέτε ότι είστε απαράδεκτες ή αδύναμες ανάλογα με το τι φάγατε. Είναι πιο υγιές να παραδεχθείτε ότι όντως το παρακάνατε και να προσπαθήσετε να καταλάβετε το λόγο. Ήταν άγχος, νευρικότητα ή απογοήτευση;

Μην βάζετε ταμπέλες στα τρόφιμα
Δεν υπάρχουν καλές ή κακές τροφές. Οι μόνες κακές τροφές είναι αυτές που περιέχουν τοξικά, δηλητήρια ή έχουν πάρει το δρόμο τους. Σταματήστε λοιπόν να βάζετε ταμπέλες στα τρόφιμα. Όλες οι τροφές έχουν μια θέση στη διατροφή σας αρκεί να υπάρχει μέτρο. Απλά πρέπει να αλλάξετε τον τρόπο που σκέφτεστε.

Βρείτε την ισορροπία σας
Κάθε μέρα παίρνετε δεκάδες αποφάσεις σχετικές με το φαγητό. Αν το παρακάνατε σε ένα σας γεύμα δεν χάθηκε ο κόσμος. Έχετε όλο το χρόνο στη διάθεσή σας να κάνετε υγιεινότερες επιλογές στο επόμενο. Είναι το ίδιο με τα χρήματα. Αν κάνετε πολλά ψώνια τη μια μέρα, τις επόμενες ημέρες θα είστε πιο σφιχτές με τα χρήματά σας, για να έχετε.

Ανακαλύψτε ποιος είναι ο “ένοχος” για τις ενοχές σας
Η αλήθεια είναι ότι δεν γεννηθήκατε έχοντας ενοχές για το φαγητό. Αυτές δημιουργήθηκαν από τους γονείς σας, τους φίλους σας, τις κοινωνικές σας συναναστροφές ακόμα και από τις διαφημίσεις. Αν καταφέρετε να αναγνωρίσετε ότι οι ενοχές σας πηγάζουν από εξωτερικούς παράγοντες τότε μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε πιο αποτελεσματικά, σπάζοντας έτσι τον φαύλο κύκλο ενοχές – φαγητό – ενοχές.

Μάθετε να απολαμβάνετε
Ορίστε μια ημέρα που θα απολαύσετε το αγαπημένο σας φαγητό ή βρείτε ένα τρόπο να βάλετε μία μικρή λιχουδιά στη διατροφή σας. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι δεν θα αγοράσετε έναν κουβά παγωτό αλλά μικρά παγωτίνια που μπορείτε να τα απολαύσετε χωρίς πολλές ενοχές. Φάτε τα αργά, μπουκίτσα-μπουκίτσα σαν μια μικρή ιεροτελεστία που στόχο έχει να μεγιστοποιήσει τις στιγμές απόλαυσης. Έτσι θα πάρετε μεγαλύτερη ικανοποίηση και δεν θα νιώθετε ενοχές αφού δώσατε στον εαυτό σας την άδεια να το απολαύσει.

Φωτό από: www.sxc.hu

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons

Tips για να αποφύγετε την αύξηση βάρους το Σαββατοκύριακο | Jenny.gr Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Tips για να αποφύγετε την αύξηση βάρους το Σαββατοκύριακο

Παρασκευή 2 Ιανουάριος 2015
344-oriz1.jpg

Την Παρασκευή μετά τη δουλειά, όλοι θέλουμε να χαλαρώσουμε και κανονίζουμε να βγούμε το Σαββατόβραδο για να φάμε στο αγαπημένο μας εστιατόριο. Όμως, προτού το καταλάβετε, μπορεί να οδηγηθείτε σε μια υπερκατανάλωση τροφής, με αποτέλεσμα τη Δευτέρα η βελόνα της ζυγαριάς να φτάσει στα ύψη. Αν θέλετε να αποφύγετε την παγίδα της αύξηση βάρους, διαβάστε τις παρακάτω συμβουλές και απολαύστε το φαγητό χωρίς ενοχές.

Το σίγουρο είναι ότι, υπάρχει μια μεγάλη και σημαντική διαφορά στην πρόσληψη ενέργειας το διήμερο του Σαββατοκύριακου, σε σχέση με την πενταήμερη εργάσιμη εβδομάδα, ιδιαίτερα για τους νέους ενήλικες. Μελέτες, έχουν διαπίστωσε ότι όσοι ήταν 19-50 ετών, λάβανε 115 περισσότερες θερμίδες το Σαββατοκύριακο από ό, τι τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας. Και οι θερμίδες αυτές προήλθαν κυρίως από το αλκοόλ και τις λιπαρές τροφές.

Όσοι λοιπόν, έχετε τη τάση να παίρνετε κιλά το Σαββατοκύριακο, πρέπει καταρχήν να προσπαθήσετε να γίνετε περισσότερο δραστήριοι στην καθημερινότητα σας. Βρείτε ποιες σωματικές δραστηριότητες σας αρέσουν, ώστε να αντισταθμίσετε τις επιπλέον θερμίδες που θα καταναλώσετε.

Η παγίδα του Σαββατοκύριακου συνεχίζεται ...

Ενώ η σωματική δραστηριότητα μπορεί να είναι η προφανής απάντηση, οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν και άλλα κόλπα που μπορούν να βοηθήσουν να ξεπεραστεί η συνήθεια της υπερκατανάλωσης του Σαββατοκύριακου:

  • Ξεκινήστε την ημέρα σας σωστά. Αφού το Σάββατο το πρωί έχετε συνήθως περισσότερο χρόνο, είναι ευκαιρία να φάτε ένα υγιεινό πρωινό. Αυτό θα σας βοηθήσει να καταναλώσετε λιγότερο φαγητό κατά τη διάρκεια της ημέρας και να γλιτώσετε τα περιττά κιλά.
  • Μην πάτε να φάτε έξω πεινασμένοι. Έχετε κανονίσει να βγείτε το Σαββατόβραδο στο αγαπημένο σας εστιατόριο και καταλήγετε να μη φάτε τίποτα όλη την ημέρα, για να μπορείτε να απολαύσετε όλες τις αγαπημένες σας λιχουδιές. Όμως, αυτή η στρατηγική είναι λανθασμένη, διότι το βράδυ θα φάτε περισσότερο από το κανονικό και την επόμενη ημέρα η ζυγαριά θα σας δείξει παραπάνω κιλά. Γευτείτε την εμπειρία της εξόδου, χωρίς να υποπέσετε σε υπερβολές και επιτρέψτε στον εαυτό σας να απολαύσει το καλό φαγητό με μέτρο.
  • Τρώτε αργά. Είτε βρεθείτε το Σαββατοκύριακο σε ένα πάρτι, είτε σε ένα φιλικό σπίτι, βάλτε σαν στόχο να φάτε αργά. Μην ξεχνάτε, ότι χρειάζονται 15-20 λεπτά, για να πάει η εντολή στον εγκέφαλό σας και να δώσει το σύνθημα ότι είστε πλήρεις.
  • Ξεκινήστε με σούπα. Μια καλή επιλογή είναι να αρχίσετε με σούπα. Και στη συνέχεια να παραγγείλετε ένα ορεκτικό και το κυρίως γεύμα. Επίσης, καλό είναι να μοιραστείτε το επιδόρπιο με τους φίλους σας.
  • Θυμηθείτε την περιφέρεια της μέσης σας. Φορέστε ένα στενότερο παντελόνι, όταν πηγαίνετε έξω για φαγητό το Σαββατοκύριακο. Αυτό είναι ένα καλό κόλπο, διότι σας θυμίζει ότι υπάρχουν όρια στο τι θα πρέπει να τρώτε.


Δημοσίευση: 11/11/2019


. .