Δεν είναι τόσο η άσχημη μυρωδιά που πρέπει να σας ανησυχήσει, όσο η αιφνίδια αλλαγή Οι άνθρωποι εξάλλου έχουν πάνω τους διάφορες σωματικές περιοχές που εκκρίνουν μυρωδιές, όπως είναι τα μαλλιά, οι πατούσες, το στόμα ή ο ιδρώτας. Αν όμως ξαφνικά εντοπίσετε αλλαγή στη μυρωδιά ενός συγκεκριμένου σημείου, είναι πιθανές ενδείξεις ενός προβλήματος υγείας. Αν λοιπόν εντοπίσετε κάποιες από τις ακόλουθες αλλαγές, ενημερώστε το γιατρό σας και μην το αγνοήσετε.

Οι σωματικές μυρωδιές που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Μια μέρα ζητήθηκε από έναν στοχαστή της Ιατρικής ποια είναι η πιο σοβαρή ασθένεια του αιώνα. Οι παρόντες περίμεναν να απαντούσε ο καρκίνος και το έμφραγμα. Με μεγάλη τους έκπληξη ο επιστήμονας απάντησε: "Η αδιαφορία". Όλοι τότε κοιτάχτηκαν στα μάτια και ο καθένας τους αντιλήφτηκε ότι ήταν σοβαρά άρρωστοι. Στο τέλος του ζητήθηκε ποια είναι η θεραπεία και ο επιστήμονας απάντησε: "Να το αντιληφθείτε".

Ένας άλλος παράγοντας πάλι μπορεί να θεωρηθεί η ύπαρξη των οσμηγόνων αδένων. Είναι μεγαλύτεροι από τους ιδρωτοποιούς και βρίσκονται στη μασχάλη, στη θηλή του μαστού, στο εφήβαιο (περιοχή γεννητικών οργάνων), στην κοιλιά και αλλού. Το έκκριμά τους είναι πυκνότερο από του ιδρώτα και προσδίδουν την χαρακτηριστική οσμή του δέρματος του κάθε ανθρώπου.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι οι οποίοι επηρεάζουν τις οσμές του σώματος. Έχουν γίνει πολλές μελέτες, κυρίως την τελευταία 25ετία, που δείχνουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ασθένειες που επηρεάζουν χαρακτηριστικά τη μυρωδιά του σώματος, καθώς μεταβάλλουν τη χημική του σύσταση.

Ουλίτιδα: Τα βακτήρια που προκαλούν ουλίτιδα, απελευθερώνουν απόβλητα, όπως το υδρόθειο, που κάνει την ανάσα να μυρίζει σαν χαλασμένο αυγό. Η μυρωδιά δείχνει ότι το άτομο μπορεί να έχει ουλίτιδα, οδοντικό απόστημα ή ότι δεν φροντίζει τα δόντια του. Ακόμη και αν το απόστημα δεν μπορεί να εντοπιστεί με ακτινογραφία, η δυσοσμία θα οδηγήσει το γιατρό σε πανοραμική ακτινογραφία των δοντιών για τον εντοπισμό της αιτίας.

Πολλαπλή σκλήρυνση: Στην αυτοάνοση ασθένεια, το σώμα αρχίζει να επιτίθεται στα υγιή κύτταρα του νευρικού συστήματος, προκαλώντας νευρική βλάβη και συμπτώματα όπως μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, προβλήματα στην όραση και τη βάδιση. Η πάθηση αφήνει το δικό της «αποτύπωμα» στην αναπνοή, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο ACS Chemical Neuroscience.

Νεφρική ανεπάρκεια: Η μυρωδιά αμμωνίας στην αναπνοή είναι σημάδι νεφρικής ανεπάρκειας. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ιλινόις έχουν αναπτύξει συσκευή μιας χρήσης που μπορεί να ανιχνεύσει ενδείξεις νεφρικής ανεπάρκειας στην αναπνοή και να οδηγήσει τους πάσχοντες νωρίτερα στο γιατρό, γεγονός που αυξάνει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Οι άνθρωποι εξάλλου έχουν πάνω τους διάφορες σωματικές περιοχές που εκκρίνουν μυρωδιές, όπως είναι τα μαλλιά, οι πατούσες, το στόμα ή ο ιδρώτας. Αν όμως ξαφνικά εντοπίσετε αλλαγή στη μυρωδιά ενός συγκεκριμένου σημείου, είναι πιθανές ενδείξεις ενός προβλήματος υγείας. Αν λοιπόν εντοπίσετε κάποιες από τις ακόλουθες αλλαγές, ενημερώστε το γιατρό σας και μην το αγνοήσετε.

Οι σωματικές μυρωδιές που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Εκτός από την οσμή , θα παρατηρήσετε επίσης γύρω από τα δάχτυλα των ποδιών ξηροδερμία με κοκκινίλες κ φουσκάλες . Η μυρωδιά προκαλείται από το συνδυασμό μυκήτων και βακτηρίων που διαβρώνουν τους ιστούς στο δέρμα γύρω από τα δάχτυλα . Να προσέχετε να μην ξύσετε τα πόδια σας και μετά ακουμπήσετε άλλο σημείο του σώματος γιατί μπορεί να το εξαπλώσετε τους μύκητες .

Αν διατηρείστε ενυδατωμένοι αρκετά τα ούρα σας δεν πρέπει να μυρίζουν ιδιαίτερα. Άν δεν έχετε πιει αρκετά υγρά ή έχετε φάει σπαράγγια μ τότε ναι , τα ούρα σας θα μυρίζουν ιδιαίτερα άσχημα. Αλλά αν δεν ισχύει κανένα από τα δύο κ εξακολουθούν να να μυρίζουν τότε πιθανόν να έχετε κάποια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. 4. Φρουτώδης ανάσα

Προφανώς το κατανοούμε . Κανείς δεν θέλει να μιλάει για τα σημεία του σώματος του που μυρίζουν δυσάρεστα, είτε είναι η μυρωδιά των μασχαλών στα μέσα της ημέρας, ή η πρωινή δύσοσμη ανάσα που προσπαθείτε να κρύψετε από τον σύντροφο σας. Είναι σημαντικό όμως να συζητάτε για αυτές τις ( απόλυτα φυσιολογικές ) οσμές .

Οι άνθρωποι εξάλλου έχουν πάνω τους διάφορες σωματικές περιοχές που εκκρίνουν μυρωδιές, όπως είναι τα μαλλιά, οι πατούσες, το στόμα ή ο ιδρώτας. Αν όμως ξαφνικά εντοπίσετε αλλαγή στη μυρωδιά ενός συγκεκριμένου σημείου, είναι πιθανές ενδείξεις ενός προβλήματος υγείας. Αν λοιπόν εντοπίσετε κάποιες από τις ακόλουθες αλλαγές, ενημερώστε το γιατρό σας και μην το αγνοήσετε.


Δημοσίευση: 16/11/2019


. .