Η καλύτερη και ιδανικότερη στάση για το θηλασμό, είναι να είστε κοιλιά με κοιλιά με το μωρό σας. Σίγουρα θα νιώθετε στην αρχή λίγο περίεργα. Το στήθος σας πιο φουσκωμένο και βαρύ, οπότε είναι πολύ σημαντικό να φροντίζετε, το μωρό σας να αδειάζει ό,τι γάλα έχει παραχτεί, ώστε να μην πετρώσει.

Ο οργανισμός σας, να ξέρετε πως παράγει όσο γάλα χρειάζεται. Από τη στιγμή που θα αρχίσει το μωράκι να πιπιιλάει, τότε αυτόματα θα μπαίνει ο οργανισμός σε διαδικασία παραγωγής γάλακτος.

Όσο λοιπόν γάλα έχετε τόσο πολύ μπορείτε να θηλάσετε.Το ίδιο το μητρικό γάλα, προσφέρει εκτός από θρεπτικά συστατικά, μακροπρόθεσμα οφέλη στο μωρό, εμποδίζοντας διάφορες παθήσεις.

Ως προς τη φόρμουλα και το βρεφικό γάλα σε σκόνη οι εταιρίες παρασκευής βρεφικού γάλακτος αναπτύσσουν νέα προϊόντα με θρεπτικές ουσίες ακόμα πιο συγγενείς με αυτές που περιέχει το μητρικό γάλα. Για τους λόγους αυτούς θα πρέπει να ρωτήσετε το γιατρό σας ποιο γάλα πρέπει να χρησιμοποιήσετε. Υπάρχουν πολλές και διάφορες επιλογές, όπως το αγελαδινό γάλα ή με σόγια. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε μόνο γάλα ενισχυμένο με σίδηρο, καθώς το μωρό χρειάζεται τον σίδηρο για να αναπτυχθεί.

Όσο μεγαλύτερο διάστημα θηλάσετε το μωρό σας, τόσο πιο υγιές θα γίνει. Οι ειδικοί συστήνουν το θηλασμό για τουλάχιστον 6 μήνες, αλλά για όσο διάστημα και αν αποφασίσετε να το θηλάσετε, το μητρικό γάλα θα του χαρίσει υγεία. Ο θηλασμός όμως έχει και αυτός την τέχνη του, γι’ αυτό:

Βασικοί Κανόνες Ασφάλειας Παιδιών στην Πισίνα Γυαλιά ηλίου κατά της ηλιακής ακτινοβολίας: Απολύτως απαραίτητα σε μωρά και παιδιά

Είναι φλεγμονή του μαστού αρκετά επώδυνη για την μητέρα που μπορεί να οδηγήσει και σε απόστημα .Μπορεί να δημιουργηθεί όταν υπάρχουν ραγάδες στις θηλές απ’ όπου είναι εύκολη η είσοδος μικροβίων καθώς επίσης και όταν οι μαστοί είναι υπερφορτωμένοι και δεν αδειάζουν. Τα συμπτώματα είναι πυρετός 39° - 40° C, ταχυσφυγμία, κρυάδες, κακουχία, πονοκέφαλος, βάρος και θερμότητα στο στήθος. Εάν παρατηρήσετε κάποια από αυτά τα συμπτώματα πρέπει να μας ενημερώσετε.

Την πρώτη εβδομάδα μετά τον τοκετό, όταν το πρωτόγαλα μετατρέπεται σε ώριμο γάλα, θα αισθάνεστε το στήθος σας βαρύ και γεμάτο. Το αίσθημα αυτό εξαφανίζεται μετά από λίγες μέρες. Η υπερφόρτωση του στήθους εμφανίζεται όταν το μωρό σας δεν τρωει αρκετό γάλα, ώστε να μειωθεί η ποσότητα στο στήθος σας. σε αυτή την περίπτωση θα αισθάνεστε το στήθος σας σκληρό, θα πονάει και θα είναι πολύ ζεστό.

Αν θηλάσεις για ένα έτος όχι απλά θα έχεις χαρίσει στο μωρό σου όλα τα οφέλη του μητρικού θηλασμού αλλά θα έχεις εξασφαλίσει στην υγεία του εφόδια ζωής που θα το συνοδεύουν για πάντα! Ενισχυμένα αντισώματα, προστασία από τροφικές αλλεργίες και λοιμώξεις, λιγότερα ορθοδοντικά προβλήματα, συναισθηματική σταθερότητα και ψυχική ασφάλεια!

Συγκεκριμένα του προσφέρεις: Αντισώματα και ένα πιο ώριμο ανοσοποιητικό σύστημα. Μειωμένες πιθανότητες εμφανισης ωτίτιδας – μια από τις συχνότερες λοιμώξεις βρεφών και νηπίων. Προστασία από μελλοντικές κακοήθειες της παιδικής ηλικίας.

Η σύνθεση του γάλακτος διαφοροποιείται ακόμη και ανάλογα το φύλλο του παιδιού. Τέλος, όσο προχωρούν οι μήνες, το μητρικό γάλα γίνεται πλουσιότερο σε σάκχαρα και λιπίδια, με στόχο να καλύψει τις αυξημένες ενεργειακές του ανάγκες του μωρού.

Δεν είναι καλή ιδέα να ξεκινήσετε αυστηρή δίαιτα αυτή τη στιγμή. Αν δεν τρέφεστε σωστά είναι πολύ πιθανό να νιώσετε εξαντλημένη. Ακολουθήστε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή και αν υπάρχει ανάγκη απώλειας βάρους συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό διατροφολόγο για να σας καθοδηγήσει. Η διατροφή αυτή θα σας τονώσει και σε συνδυασμό με το θηλασμό θα σας φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα!

Αν θηλάζετε ανήκετε ήδη στις νικήτριες! Όχι μόνο χρησιμοποιείτε το λίπος που αποθήκευσε το σώμα σας στην εγκυμοσύνη, αλλά κάθε φορά που θηλάζετε, παράγετε μια ορμόνη, την οξυτοκίνη, που σας «τονώνει» με φυσικό τρόπο!

Ο καλύτερος τρόπος για να επανέλθετε στα κιλά σας είναι η άσκηση. Ξεκινήστε άμεσα να γυμνάζεστε, εάν είχατε φυσιολογική γέννα ή μετά από 2 εβδομάδες εάν γεννήσατε με καισαρική.

Όταν βρίσκεστε σε περίοδο θηλασμού, το σώμα χρειάζεται έξτρα θρεπτικά συστατικά. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα δουλεύει πιο σκληρά για να παράξει μητρικό γάλα γεμάτο με θρέψη για το βρέφος. Δεν χρειάζεστε όμως πολλή έξτρα ενέργεια. Απλώς είναι σημαντικό να τρώτε από μία ποικιλία τροφών σε καθημερινή βάση. Αν τρώτε από όλες τις ομάδες, θα λάβετε ό,τι χρειάζεστε, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία που χρειάζονται έξτρα προσοχή.


Δημοσίευση: 15/11/2019


. .