Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία και η περίπτωση αυτή αντικατοπτρίζει πλήρως το Ιπποκρατικό αυτό απόφθεγμα. Η χρήση καλών και σωστών απορροφητικών γυαλιών ηλίου είναι το άλφα και το ωμέγα της προστασίας των ματιών μας και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, ξεκινώντας από την παιδική ηλικία και ειδικά στα ευαίσθητα μάτια των παιδιών.

Επίσης και το καρκίνωμα του επιπεφυκότος, πιο σπάνιο, φαίνεται να έχει ως παράγοντα κινδύνου τις υπεριώδεις ακτίνες. Ο κερατοειδής επίσης μπορεί να προσβληθεί αλλά κυρίως παροδικά. Το αποτέλεσμα είναι μια ακτινική κερατοεπιπεφυκίτιδα, ανάλογη με αυτή από οξυγονοκόλληση, κατά την οποία ο ασθενής έχει πόνο, έντονη φωτοφοβία και δυσκολία να ανοίξει τα μάτια του.

Η ηλιακή ακτινοβολία είναι πηγή ζωής αλλά μπορεί να αποβεί και επικίνδυνη ειδικά το καλοκαίρι όπου η έκθεση στον ήλιο είναι παρατεταμένη. Η επίδραση του ήλιου στα μάτια μας είναι βλαβερή. Ο ήλιος μπορεί να ευθύνεται μακροπρόθεσμα για πολλές παθήσεις, καθώς και για τη γήρανση των ματιών μας.

Οι τακτικές επισκέψεις στον οφθαλμίατρο για να ελέγξουμε τα μάτια μας είναι σημαντικές, αλλά ίσως πολλοί από εμάς τις ξεχνάμε. Κι όμως, αν γνωρίζουμε τι συμβαίνει στα μάτια μας – και αν υπάρχουν πιθανοί κίνδυνοι για το μέλλον – είναι ακόμα πιο εύκολο να βελτιώσουμε την όρασή μας και να προλάβουμε τραυματισμούς και προβλήματα. Πώς αλλιώς, όμως, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι τα μάτια μας είναι προστατευμένα; Λαμβάνουμε τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα

Δίκτυο Συνεργατών | Α’ Βοήθειες | Τηλέφωνα Α’ Ανάγκης | Προειδοποιήσεις Φαρμάκων

Η πολύωρη ενατένιση της οθόνης προκαλεί επίσης ξηρότητα και ερεθισμό των ματιών. Αυτό οφείλεται στο ότι ασυναίσθητα τα παιδιά βλεφαρίζουν λιγότερο όταν συγκεντρώνονται σε μία οθόνη – αν και αυτό ισχύει για όλους, μικρούς και μεγάλους. Ωστόσο, η ξηροφθαλμία και ο ερεθισμός μπορεί να είναι χειρότερος για όσα παιδιά ασχολούνται με τα κομπιούτερ που είναι τοποθετημένα για να εξυπηρετούν τα ενήλικα μέλη της οικογένειας. 9 συμβουλές για την καλύτερη υγεία των ματιών

Η εμφάνιση αυτών των συμπτωμάτων οφείλεται στο ότι τα μάτια καταπονούνται από την συνεχή εστίαση σε κοντινό σημείο και χρειάζονται συχνά διαλείμματα, ώστε να κοιτά το άτομο κάπου μακριά. Δυστυχώς όμως τα παιδιά χάνουν την αίσθηση του χρόνου όταν απορροφώνται από το παιχνίδι που παίζουν ή τα βίντεο που παρακολουθούν. Η κόπωση των ματιών είναι εντονότερη όταν ο φωτισμός γύρω από την οθόνη αντανακλάται σε αυτήν, καταπονώντας ακόμα περισσότερο τα μάτια.

Γιατί το πολύωρο καθημερινό παιχνίδι μπροστά σε μία οθόνη μπορεί να οδηγήσει στη μυωπία; Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν την ακριβή αιτία, αλλά πολλοί πιστεύουν ότι το κλειδί είναι η ανεπαρκής έκθεση των ματιών στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου αλλά και η συνεχής εστίαση της όρασης σε ένα κοντινό σημείο. Ποια άλλα προβλήματα δημιουργούν οι οθόνες στα μάτια;

Αν η βαθμός της βλάβης είναι μικρός, η όραση μπορεί να επανέλθει στο φυσιολογικό επίπεδο. Ωστόσο, εάν η βλάβη είναι εκτενής, η δυνατότητα αποκατάστασης της όρασης είναι ελάχιστη. Μόνο με τη συνεχή παρακολούθηση από έναν ειδικευμένο οφθαλμίατρο σ’ ένα διάστημα κάποιων εβδομάδων θα είναι δυνατή η εκτίμηση του μεγέθους της βλάβης του αμφιβληστροειδούς χιτώνα.

Ολική έκλειψη ηλίου έχουμε όταν οι τροχιές της σελήνης και του ηλίου συμπίπτουν με αποτέλεσμα να ευθυγραμμίζουν αυτά τα δυο ουράνια σώματα με τη γη. Η σελήνη βρίσκεται για λίγα λεπτά ακριβώς ανάμεσα στη νοητή γραμμή που δημιουργούν ο ήλιος και η γη. Η σκιά της καλύπτει μια ζώνη περίπου 200 χιλιομέτρων η οποία καταλήγει πάνω στην επιφάνεια της γης.

Την Τετάρτη 29 Μαρτίου, όλοι θα είμαστε θεατές ενός από τα πιο φαντασμαγορικά φαινόμενα των τελευταίων δεκαετιών, το οποίο θα είναι ορατό από την Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα από τη νήσο Μεγίστη (Καστελόριζο) σε ποσοστό σχεδόν 100%.

Πότε το παιδί πρέπει να δει έναν παιδο-οφθαλµίατρο; O ετήσιος οφθαλµολογικός έλεγχος στα παιδιά σχολικής ηλικίας είναι απαραίτητος για την έγκαιρη διάγνωση προβληµάτων όρασης. Τα ακόλουθα συµπτώµατα θα πρέπει να οδηγήσουν τους γονείς στο να εξεταστεί το παιδί τους από παιδο-οφθαλµίατρο σύντοµα.

Επιστημονικά Νέα Back to School και Παιδική Όραση: Άρθρο του Καθηγητή Οφθαλμολογίας Κων. Καραμπάτσα

Γυαλιά ηλίου Γυαλιά οράσεως Οφθαλμικοί φακοί οράσεως Φακοί επαφής

Η υπερβολική υπεριώδης ακτινοβολία (UV) του ηλίου συμβάλλει στην ανάπτυξη ερυθήματος (κοκκίνισμα), καρκίνου του δέρματος και πρόωρης γήρανσης (φωτογήρανση), ωστόσο η λελογισμένη έκθεση στον ήλιο είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της βιταμίνης D και για καλή ψυχική διάθεση. Επιπλέον, ο ήλιος συμβάλλει στην υγεία ανεξάρτητα από τη βιταμίνη D, για παράδειγμα αυξάνει την παραγωγή του μονοξειδίου του αζώτου και ρίχνει την αρτηριακή πίεση.

Επίσης είναι γνωστό ότι δεν έχουν όλα τα σημεία του δέρματος την ίδια ικανότητα παραγωγής βιταμίνης D ενώ η δυνατότητα μειώνεται με την πάροδο της ηλικίας (οι μεσήλικες έχουν το 66% της δυνατότητας που έχουν τα παιδιά). Να σημειωθεί ότι αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού έχει, ειδικά το χειμώνα, ανεπάρκεια βιταμίνης D ακόμα και σε χώρες που έχουν ηλιοφάνεια (αυτό ισχύει και για την Ελλάδα).


Δημοσίευση: 16/11/2019


. .