Συνήθως εκεί κοντά στον 4ο μήνα οι γονείς αρχίζουν να αναρωτιούνται πότε θα αρχίσουμε τις κρέμες; Το μωρό μας μανιωδώς αρχίζει να φέρνει ότι πιάσει στο στόμα και μέρα με την μέρα μοιάζει όλο και πιο έτοιμο για να δεχθεί κάποια τροφή εκτός από το γάλα. Είναι ακόμα ένα στάδιο στην εξέλιξη του μωρού μας και πολλοί ανυπομονούν να το ζήσουν.

Αρχικά εκφράστηκαν φόβοι σχετικά με αυξημένο κίνδυνο πνιγμονής και ελαττωμένης πρόσληψης θρεπτικών συστατικών. Ωστόσο, οι μέχρι τώρα μελέτες δείχνουν ότι τα βρέφη που ακολουθούν αυτόν τον τρόπο διατροφής έχουν μικρότερο κίνδυνο να γίνουν υπέρβαρα και υιοθετούν μελλοντικά περισσότερο υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Αυστηρές συστάσεις σχετικά με την επιλογή συγκεκριμένης τροφής ως πρώτης δεν υπάρχουν. Προτείνεται η έναρξη να γίνεται με ρύζι ή δημητριακά εμπλουτισμένα με σίδηρο. Ακολούθως προστίθενται αρχικά κρέας και μετά φρούτα και λαχανικά. Τονίζεται ότι η τροφή δεν πρέπει να χορηγείται με μπουκάλι, αλλά με κουτάλι.

Ο χρόνος εισαγωγής στερεών τροφών έχει συσχετισθεί με την ανάπτυξη αλλεργιών. Ωστόσο, σύμφωνα με τις νεότερες οδηγίες η εισαγωγή στερεών τροφών σε παιδιά με αυξημένο κίνδυνο για αλλεργική νόσο πρέπει να γίνεται το ίδιο χρονικό διάστημα όπως στα παιδιά χαμηλού κινδύνου.

Υπάρχουν ενδείξεις και προσαρμοστικές αναπτυξιακές μεταβολές, που θα σας καθοδηγήσουν σχετικά με το αν το μωρό είναι έτοιμο να δεχτεί στερεά τροφή. Οι πιο σημαντικές από αυτές είναι: εάν το μωρό κάθεται, εάν μπορεί να στηρίξει το κεφάλι του, εάν δείχνει ενδιαφέρον για τις τροφές που καταναλώνουν οι γονείς, εάν ανοίγει το στόμα του όταν πλησιάζει η τροφή, εάν μπορεί να καταπιεί. «Με ποιές τροφές να ξεκινήσω;»

Με βάση τις τελευταίες διεθνείς συστάσεις, της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η σταδιακή εισαγωγή στερεών τροφίμων ξεκινάει από τους 6 μήνες ζωής. Μπορεί να υπάρχουν ακόμα λίγοι παιδίατροι που να συμβουλεύουν για την έναρξη από 4 μηνών, αλλά αυτή είναι παλιότερη σύσταση.

Πρόσφατα, δημοσιεύτηκε από το ιατρικό περιοδικό Pediatrics, μία μελέτη που αποκάλυψε ότι γύρω στο 40% των μητέρων εισάγουν τις στερεές τροφές στη διατροφή των παιδιών τους, πολύ νωρίτερα από τη συνιστώμενη ηλικία των 4-6 μηνών.

Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι όταν το μωρό διπλασιάσει το βάρος γέννησής του, τότε θα είναι έτοιμο να ξεκινήσει τις στερεές τροφές. Αυτό εν μέρει ισχύει, γιατί η ηλικία που το μωρό ζυγίζει περίπου 6,5 με 7 κιλά, συμβαδίζει με την ηλικία που το μωρό είθισται να ξεκινήσει τις στερεές τροφές. Προσοχή όμως! Εάν ένα μωρό γεννηθεί με μικρό βάρος, είναι πιο εύκολο να το διπλασιάσει, επομένως ο παραπάνω "κανόνας" παύει να ισχύει. 2. Παίρνει πιο δύσκολα και πιο αργά βάρος

Τον πρώτο χρόνο της ζωής του, η διατροφή του μωρού περνάει από πολλά και διαφορετικά στάδια.

Είναι έτοιμο το μωρό για στερεές τροφές; Τρία σημάδια που συχνά παρερμηνεύουμε

Στόχος την πρώτη μέρα είναι να φάει 2-3 κουταλιές κρέμας και προοδευτικά να αυξάνουμε την ποσότητα αυτή, μέχρις ότου σε 1 βδομάδα περίπου να μπορεί να φάει την ποσότητα που χρειάζεται, έτσι φροντίστε να δίνετε συμπλήρωμα με το συνηθισμένο του γάλα μέχρι να χορτάσει. Αν τώρα, ο πρωταγωνιστής μας θέλει να φάει όλη την κρέμα δεν υπάρχει λόγος να του την στερήσουμε, απλά αυτός δεν είναι ο κανόνας. Υπάρχουν καταστάσεις στις οποίες καλύτερα να καθυστερήσουμε λίγο;

Τοποθετείστε το κουτάλι κοντά στο στόμα του μωρού και αφήστε το να μυρίσει και να δοκιμάσει τη γεύση της κρέμας. Μην εκπλαγείτε αν οι πρώτες κουταλιές καταλήξουν έξω από το στόμα του. Περιμένετε λίγο και ξαναδοκιμάστε. Προσπαθήστε να αδειάζετε το κουτάλι προς το πίσω μέρος της γλώσσας, ώστε στην προσπάθεια που κάνει να σπρώξει με την γλώσσα, στην ουσία σιγά-σιγά να καταπίνει.

Μην αγχώνεστε! Έτσι και αλλιώς τους πρώτους μήνες η βασική τροφή του βρέφους παραμένει το γάλα. Ο πρώτος στόχος μας είναι το βρέφος μας να θηλάζει αποκλειστικά αν γίνεται για τους πρώτους έξι μήνες ζωής του. Ακόμα όμως και στο 2ο 6μηνο το 50% των θερμίδων το παίρνει από το γάλα. Σταδιακά θα αντικαταστήσουμε, στην αρχή ένα γεύμα και στην πορεία περισσότερα, με στερεή τροφή.

Χάνει το αντανακλαστικό ώθησης της γλώσσας. Πρόκειται για ένα φυσικό αντανακλαστικό που αποτρέπει το μωρό από το να πνιγεί. Όταν βάζει ένα αντικείμενο στο στόμα του, το αντανακλαστικό το κάνει να το φτύνει αυτόματα. Συνήθως, φεύγει στους 3-4 μήνες. Και τότε σημαίνει ότι μπορεί να ξεκινήσει τις στερεές τροφές.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία για ένα μωρό που να δείχνει ότι είναι έτοιμο να δοκιμάσει και στερεές τροφές. Κάποια φαίνονται να είναι έτοιμα γύρω στους 4 μήνες, ενώ άλλα λίγο αργότερα. Μπορείτε να το καταλάβετε από τις ακόλουθες ενδείξεις:


Δημοσίευση: 16/11/2019


. .