Γιατί Τα Παιδιά Βρέχουν Το Κρεβάτι Τους Και Πότε Σταματάει - Τα 17 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Μην υπακούτε τυφλά στην έκκληση του παιδιού σας να παίξει με κάποιο συγκεκριμένο βιντεοπαιχνίδι, προτού το ελέγξετε οι ίδιοι. Δεν είναι λίγες οι φορές που μεγάλο ποσοστό παιδιών ασχολείται με παιχνίδια που εμπεριέχουν βία, σεξιστικά στερεότυπα και άλλα στοιχεία δεν συνίστανται για τις παιδικές τρυφερές ηλικίες. Τέτοιου είδους χαρακτηριστικά μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη συμπεριφορά ενός παιδιού.

Ξεκινήστε με το να βοηθήσετε το παιδί σας να διαχειρίζεται το χρόνο που θα αφιερώνει στα παιχνίδια. Οι κανόνες κρίνονται απαραίτητοι ειδικά αν το παιδί βρίσκεται σε πολύ νεαρή ηλικία. Πρέπει το παιδί σας να γνωρίζει τι είδους παιχνίδια μπορεί να παίξει, πότε, που και για πόση ώρα. Τέτοιοι κανόνες θα το βοηθήσουν να γνωρίζει κάθε ξεχωριστό φάσμα της νέας του τεχνολογικής συνήθειας και τα όρια της.

Με μέτρο και επικοινωνία,, η ενασχόληση του παιδιού σας με τα video games δε θα σας ανησυχεί πια.

Συχνά υπάρχει παρόμοιο οικογενειακό περιστατικό. Ακόμη και όταν το παιδί βρέχεται και την ημέρα και τη νύχτα, οι περισσότεροι γιατροί θεωρούν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και ανάγκη διερεύνησης αυτής της δυσκολίας πριν από την ηλικία των 3 ετών, ενώ αν βρέχεται μόνο τη νύχτα, ο γιατρός σας μπορεί να σας διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα μέχρι την ηλικία των 5 ετών.

Μερικά παιδιά αποκτούν τον έλεγχο του εντέρου και της ουροδόχου κύστης πολύ αργότερα από τα άλλα. Αυτό μπορεί να δημιουργεί πρόβλημα στους γονείς καθώς το παιδί τους συνεχίζει να φοράει πάνα.

Νύφες θηλάζουν τα μωρά τους - Ένα εκπληκτικό φωτογραφικό άλμπουμ (pics)

Πώς θα βοηθήσω το παιδί σε αυτήν τη φάση; Το πρώτο και βασικότερο βήμα είναι να μην το μαλώνετε, να μην το κάνετε να νιώθει ενοχές και να δείχνετε αγάπη και κατανόηση. Ενημερώστε το ότι το κάνουν και άλλα παιδιά και είναι φυσιολογικό. Το κλειδί είναι η υπομονή. Μπορείτε να επιβραβεύετε το παιδί εάν πίνει περισσότερο νερό το πρωί και λιγότερο το βράδυ, αν πηγαίνει στην τουαλέτα αμέσως πριν τον ύπνο αλλά και συχνά μέσα στη μέρα.

Το παιδί παράγει πολλά ώρα τη νύχτα, γιατί ακόμα δεν έχει αυτήν την ορμόνη που μειώνει την ποσότητα των ούρων. Παίζει ρόλο το αν έχει πιει νερό κοντά στην ώρα του ύπνου, αλλά το να μειώσει την υγρά δεν λύνει το πρόβλημα της νυχτερινής ενούρησης. Αν κοιμάται βαθιά, μπορεί να μην αντιληφθεί το σήμα που δίνει ο εγκέφαλος ότι η ουρήθρα του είναι γεμάτη.

Γιατί συμβαίνει; Όσο το παιδί αναπτύσσεται, αλλάζει και το νευρικό σύστημα, ο εγκέφαλος και η ουρήθρα. Σκεφτείτε ότι δεν μπορείτε να επέμβετε στη νυχτερινή ενούρηση, όπως δεν μπορείτε να επέμβετε και όταν βγαίνει το πρώτο δόντι. Μπορεί όμως και οι λόγοι να είναι γενετικοί. Αν έχει συμβεί στους γονείς, είναι πολύ πιθανό να συμβεί και στο παιδί.

Επιπλέον, το παιδί μπορεί να μην αντιλαμβάνεται ότι η κύστη του είναι γεμάτη και ότι πρέπει να σηκωθεί για να πάει στην τουαλέτα. Βέβαια, οι αιτίες της νυχτερινής ενούρησης μπορεί να είναι και ψυχογενείς, δηλαδή ενδέχεται να προέρχονται από ένα δυσλειτουργικό περιβάλλον, όπως για παράδειγμα από μια ξαφνική αλλαγή, έναν χωρισμό, έναν θάνατο κ.ά., προκαλώντας άγχος και φοβίες στα παιδιά. άγχος, φοβίες, εντάσεις στο οικογενειακό περιβάλλον, σε επανειλημμένους τσακωμούς κ.α.

Η νυχτερινή ενούρηση χτυπά τον κώδωνα κινδύνου μόνον όταν το παιδί έχει φτάσει προς το τέλος του 5 ο έτους και η απώλεια των ούρων συμβαίνει σε συχνότητα τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα για διάστημα μεγαλύτερο από τρείς μήνες . Τα αγόρια είναι αυτά που παρουσιάζουν μεγαλύτερη επιρρέπεια, με διπλάσια ποσοστά ενούρησης σε σύγκριση με τα κορίτσια.

Φαίνεται λοιπόν ότι, η νυχτερινή ενούρηση του παιδιού είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί σοβαρά αρκετούς γονείς. H ικανότητα του παιδιού να ελέγχει τους σφιγκτήρες του οργανώνεται σταδιακά, από το τέλος του πρώτου έτους και κρίνουμε ότι έχει κατακτηθεί οριστικά μόνον εφόσον έχει γίνει αυτόματη, δηλαδή γύρω στα τρία με τέσσερα χρόνια.

Πώς θα βοηθήσω το παιδί σε αυτήν τη φάση; Το πρώτο και βασικότερο βήμα είναι να μην το μαλώνετε, να μην το κάνετε να νιώθει ενοχές και να δείχνετε αγάπη και κατανόηση. Ενημερώστε το ότι το κάνουν και άλλα παιδιά και είναι φυσιολογικό. Το κλειδί είναι η υπομονή. Μπορείτε να επιβραβεύετε το παιδί εάν πίνει περισσότερο νερό το πρωί και λιγότερο το βράδυ, αν πηγαίνει στην τουαλέτα αμέσως πριν τον ύπνο αλλά και συχνά μέσα στη μέρα.

Το παιδί παράγει πολλά ούρα τη νύχτα, γιατί ακόμα δεν έχει αυτήν την ορμόνη που μειώνει την ποσότητα των ούρων. Παίζει ρόλο το αν έχει πιει νερό κοντά στην ώρα του ύπνου, αλλά το να μειώσει την κατανάλωση υγρών δεν λύνει το πρόβλημα της νυχτερινής ενούρησης. Αν κοιμάται βαθιά, μπορεί να μην αντιληφθεί το σήμα που δίνει ο εγκέφαλος ότι η ουρήθρα του είναι γεμάτη.

Γιατί συμβαίνει; Όσο το παιδί αναπτύσσεται, αλλάζει και το νευρικό σύστημα, ο εγκέφαλος και η ουρήθρα. Σκεφτείτε ότι δεν μπορείτε να επέμβετε στη νυχτερινή ενούρηση, όπως δεν μπορείτε να επέμβετε και όταν βγαίνει το πρώτο δόντι. Μπορεί όμως οι λόγοι να είναι γενετικοί. Αν έχει συμβεί στους γονείς, είναι πολύ πιθανό να συμβεί και στο παιδί.

Το πρόβλημα : Αν και από καιρό έχει βγάλει την πάνα, δεν καταφέρνει πάντα να κρατηθεί όταν κοιμάται. Πολλά παιδιά δεν μπορούν να μείνουν στεγνά όλη νύχτα πριν από την ηλικία των τεσσάρων ετών, ενώ περιστασιακή νυχτερινή ενούρηση παρατηρείται σε ποσοστό 4% των παιδιών μέχρι τα επτά. Συχνά παίζει ρόλο και το πόσο βαριά κοιμάται το παιδί, ενώ το πρόβλημα μπορεί να επιδεινωθεί σε περιόδους στρες.

Το πρόβλημα : Το παιδί ξυπνάει τρεις έως δέκα φορές κάθε βράδυ, είναι αδύνατο να ξανακοιμηθεί μόνο του χωρίς βοήθεια, πετάγεται με τον παραμικρό θόρυβο και κοιμάται λιγότερες ώρες από το φυσιολογικό. Έρευνες έχουν δείξει ότι ένα παιδί που ως τα πέντε δεν έχει ξεπεράσει το πρόβλημα αϋπνίας έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να πάσχει από διαταραχές του ύπνου στην υπόλοιπη ζωή του.


Δημοσίευση: 23/11/2019


. .