Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν βοηθήσει και εσείς δεν θέλετε να σταματήσετε να θηλάζετε, μην αφήνετε τον καιρό να περνά και εσείς να υποφέρετε από τους πόνους. Επικοινωνήστε άμεσα με τον γυναικολόγο σας και ζητήστε βοήθεια από μία επαγγελματία σύμβουλο γαλουχίας . Το πιθανότερο είναι, ότι το όποιο πρόβλημά σας θα αντιμετωπιστεί πιο εύκολα, χωρίς να χρειαστεί να στερήσετε από το μωρό σας το δώρο του μητρικού γάλακτος.

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτά τα προβλήματα του θηλασμού: Αν μια γυναίκα έχει πολύ μεγάλες ή ανεστραμμένες θηλές , ο θηλασμός μπορεί να γίνει πραγματικά δύσκολος. Μερικές φορές αιτία μπορεί να είναι απλά το δάγκωμα του μωρού. Πώς αντιμετωπίζεται ο πόνος

Τι κάνουμε όταν ο θηλασμός πονάει φριχτά: Οι ειδικοί απαντούν

Τα συνηθέστερα συμπτώματα της μαστίτιδας είναι τοπικά. Χαρακτηρίζεται από έντονο πόνο, σκληρότητα, κοκκινίλα, αίσθημα αυξημένης θερμοκρασίας τοπικά και πρήξιμο του στήθους. Παράλληλα, βέβαια, μπορούν να υπάρχουν και συστηματικά συμπτώματα, όπως γενικευμένες ενοχλήσεις τύπου γρίπης, πόνοι σε όλο το σώμα, ρίγη και πυρετός( από 38,5 και πάνω). Αυτά είναι σημαντικό να τα αναφέρετε ταχύτατα στον γιατρό σας, γιατί απαιτούν άμεση ιατρική θεραπεία.

Η μαστίτιδα είναι μία φλεγμονή του μαστού της μητέρας που θηλάζει και συνήθως συμβαίνει τις πρώτες μέρες ή τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό. Πρόκειται για μια νόσο η οποία αν δεν προληφθεί ή αν δεν θεραπευτεί εγκαίρως απειλείται η υγεία της μητέρας και η διακοπή του θηλασμού. Δείτε τα συνηθέστερα συμπτώματα, τι πρέπει να κάνετε αλλά και τι μπορεί να σας προκαλέσει η καθυστέρηση ή η διακοπή της θεραπείας.

Πρόκειται για μία λοίμωξη που είναι πολύ συνηθισμένη στις μητέρες που θηλάζουν. Τα πιο συνηθισμένα της συμπτώματα είναι το κοκκίνισμα και η τοπική άνοδος της θερμοκρασίας στην περιοχή του στήθους, η αδιαθεσία ή δυσφορία, το οίδημα, ο πόνος και το αίσθημα καύσου, αλλά και ο πυρετός. Σε περίπτωση που έχετε τέτοιου είδους συμπτώματα, απευθυνθείτε στον γιατρό σας για να σας προτείνει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Forum επιστημόνων Celebrities corner Μετρητές υγείας Η συμβουλή του Vita Ζώδια Καιρός

Αν το μωρό θηλάζει έχοντας στο στόμα του μόνο τη θηλή και όχι ολόκληρη τη θηλαία άλω, η μεγάλη πίεση που ασκείται μπορεί να προκαλέσει σχισμές στην επιδερμίδα. Αν και αυτή η κατάσταση είναι επώδυνη, το σωστό είναι να συνεχίσετε να θηλάζετε κανονικά, για να αποφύγετε να πρηστεί το στήθος σας. Βεβαιωθείτε, όμως, ότι το μωρό δε ρουφάει μόνο τις θηλές και αφήστε τις να στεγνώσουν καλά πριν βάλετε το σουτιέν σας. Μετά από κάθε θηλασμό μπορείτε να βάζετε μια από τις ειδικές κρέμες.

Ένας ελαφρύς πόνος που αισθάνεται η μητέρα όταν το μωρό αρχίζει να θηλάζει προκαλείται από τους μυς των γαλακτοφόρων αδένων, οι οποίοι συσπώνται για να επιτρέψουν στο γάλα να μεταφερθεί στη θηλή. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο πόνος αυτός περιορίζεται στα πρώτα δευτερόλεπτα κάθε γεύματος και σταδιακά εξαφανίζεται μετά τις πρώτες ημέρες. Αν πονάτε πολύ ή ο πόνος δε σταματά, δοκιμάστε να αλλάξετε στάση στο μωρό.

Σίγουρα ο θηλασμός δεν είναι εύκολος από την πρώτη στιγμή, αφού πρόκειται για μια διαδικασία την οποία μια μητέρα μαθαίνει στην πορεία και σε συνεργασία με tο μωρό της. Προβλήματα μπορεί να προκύψουν, όμως διορθώνονται, και με σωστή πληροφόρηση και υπομονή μπορείτε να θηλάζετε το παιδί σας για όσο χρόνο σας ευχαριστεί.

Ο χρόνος διάρκειας του θηλασμού ποικίλει από περίπτωση σε περίπτωση. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συστήνει τον αποκλειστικό θηλασμό τους πρώτους 6 μήνες, αλλά υπάρχουν μαμάδες που παρατείνουν τη διαδικασία για όσο θέλει το παιδί. Κι ενώ υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις για το πόσο πρέπει να θηλάσουμε, υπάρχουν ειδικοί που προτρέπουν τη μητέρα να το κάνει μέχρι το παιδί να φτάσει τα 2 έτη. Πιο συγκεκριμένα:

Forum επιστημόνων Celebrities corner Μετρητές υγείας Η συμβουλή του Vita Ζώδια Καιρός

Σύμφωνα με την La Leche League, στις περισσότερες περιπτώσεις, μια γυναίκα μπορεί να συνεχίσει να θηλάζει το μωρό της, ακόμη και αν παρατηρήσει κάποια ποσότητα αίματος στο μητρικό γάλα. Ωστόσο, πρέπει να είναι σίγουρη ότι δεν έχει οποιαδήποτε ασθένεια ή ιατρική κατάσταση που θα μπορούσε να περάσει στο μωρό της. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να σταματάει ο θηλασμός και η μητέρα να συμβουλεύεται το γιατρό της.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το αίμα που εντοπίζεται κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου θα εξαφανιστεί χωρίς την ανάγκη για οποιαδήποτε θεραπεία. Ωστόσο, αν παρατηρήσετε αίμα στο μητρικό γάλα σας, ακόμη και μετά από μια εβδομάδα, φροντίστε να μιλήσετε με το γιατρό σας γι 'αυτό.


Δημοσίευση: 15/11/2019


. .