Μια μέρα ζητήθηκε από έναν στοχαστή της Ιατρικής ποια είναι η πιο σοβαρή ασθένεια του αιώνα. Οι παρόντες περίμεναν να απαντούσε ο καρκίνος και το έμφραγμα. Με μεγάλη τους έκπληξη ο επιστήμονας απάντησε: "Η αδιαφορία". Όλοι τότε κοιτάχτηκαν στα μάτια και ο καθένας τους αντιλήφτηκε ότι ήταν σοβαρά άρρωστοι. Στο τέλος του ζητήθηκε ποια είναι η θεραπεία και ο επιστήμονας απάντησε: "Να το αντιληφθείτε".

Η απουσία όμως κάθε αυτοεκτίμησης και μέριμνας, όπως συνήθως συμβαίνει με τα Ελληνικά αγαθά, εξομοίωσε αυτή τη μοναδική στον κόσμο ποικιλία με όλα τ’ άλλα πορτοκάλια και ιδίως μ’ εκείνη του μόρο, η οποία καλλιεργείται πληθωριστικά θα έλεγε κανείς, αλλά, ως ποικιλία, ως προϊόν, δεν είναι άξιο να σταθεί δίπλα στο σαγκουίνι Γουρίτσης σε καμία περίπτωση!

Η φωτογραφία σαγκουινιού που παραθέτουμε δίπλα σ’ εκείνη του μόρο, ανήκει στην διάσημη ποικιλία «σαγκουίνι Γουρίτσης» . Είναι η ποικιλία που διδάσκεται σε όλα τα Γεωπονικά Πανεπιστήμια του κόσμου, ως η μοναδική και αυθεντική. Όλες οι φυτείες που καλλιεργούνται στην Ισπανία ιδίως και την Ιταλία, αναγνωρίζονται επιστημονικά ως «τύπου Γουρίτσης» .

Οι ανθοκυανίνες ανήκουν στην ευρύτερη κατηγορία των φλαβονοειδών και είναι τα κύρια συστατικά στα οποία οφείλεται το έντονο κόκκινο -πορτοκαλί και μπλε- μοβ χρώμα πολλών φρούτων και λαχανικών. Στις πιο πλούσιες πηγές ανθοκυανινών ανήκουν τα βατόμουρα, οι μαύρες σταφίδες, οι φράουλες και οι χυμοί τους, οι κόκκινες και μοβ ποικιλίες σταφυλιών, το κόκκινο κρασί, τα κεράσια, τα δαμάσκηνα, οι μελιτζάνες, το κόκκινο λάχανο και φυσικά το σαγκουίνι.

Από διατροφικής άποψης, το σαγκουίνι βρίσκεται αρκετά κοντά με το πορτοκάλι. Αποτελεί μια από τις πλουσιότερες πηγές βιταμίνης C, η οποία δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και συμμετέχει σε σημαντικές βιολογικές διεργασίες. Παράλληλα, προσφέρει υψηλές ποσότητες βιταμίνης Β1, φυλλικού οξέος και καλίου, αλλά και μικρότερα ποσά άλλων βιταμινών του συμπλέγματος Β και μετάλλων, όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο.

Είναι γνωστό ως το κόκκινο πορτοκάλι. Μιλάμε φυσικά για το σαγκουίνι, που είναι μια ποικιλία πορτοκαλιού με βαθύ κόκκινο χρώμα, σχεδόν στο χρώμα του αίματος.

Με το όνομα «σαγκουίνι» πωλούνται στην αγορά όλα τα αιματόχρωμα πορτοκάλια. Δεν είναι όμως έτσι. Παραθέτουμε δύο φωτογραφίες. Η μία φωτογραφία δείχνει το κατακόκκινο πορτοκάλι ποικιλίας μόρο. Η άλλη φωτογραφία δείχνει το κλασσικό σαγκουίνι, ελαφρά κόκκινο. Μέχρι τις πρώτες ζέστες της άνοιξης το ελαφρό κόκκινο θα γίνει κάπως πιο διακριτό, δεν θα φτάσει όμως ποτέ το σχεδόν «μαύρο κόκκινο» του μόρο.

Θέματα πολιτισμού του Δήμου Αγρινίου στο άμεσο ενδιαφέρον Περιφέρειας και Υπουργείου

Σπείρα έκλεβε αγροκτήματα και αποθήκες στην περιοχή του Αγρινίου (ΦΩΤΟ)

Ανάμεσα σε πορτοκάλι και γκρέιπφρουτ, ο λαχταριστός καρπός με το βαθύ κόκκινο χρώμα ήρθε στην Ευρώπη από την Κίνα τον 4 ο μ.Χ. αιώνα, καλλιεργήθηκε και εξακολουθεί να καλλιεργείται στη Σικελία και πλέον και σε όλο τον κόσμο. Αν και δεν είναι τόσο δημοφιλές όσο άλλα εσπεριδοειδή, η διατροφική αξία του είναι τόσο ανεκτίμητη σε βαθμό που το κάνει να υπερτερεί όλων των… «συγγενών» του.

Οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα αντιοξειδωτικά είναι μερικά από τα πολύτιμα διατροφικά στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός σας για …

Δωρεάν εργαστήρια για Εκπαιδευτικούς στην ημερίδα «Education Evolution: οι προκλήσεις των εκπαιδευτικών στην ψηφιακή εποχή»

Ανάμεσα στα εγγυημένα σαγκουίνια Γουρίτσης που αγοράζετε (ή πίνετε) υπάρχει περίπτωση να βρείτε αλλοιωμένα τα βασικά τους χαρκατηριστικά. Οφείλονται στην επικονίαση. Ο Σύλλογος “Κουρήτις Γη” άρχισε μεγάλη εκστρατεία για να φύγουν σταδιακά από τον κάμπο της Μυρτιάς όλες οι άλλες ποικιλίες πορτοκαλιών, ώστε το σαγκουίνι Γουρίτσης να ξαναβρεί στο μέλλον τα παλιά του αυθεντικά χαρακτηριστικά.

Μην αγοράζετε από μανάβη ή από λαϊκατζή σαγκουίνια Γουρίτσης, ούτε από παραγωγό, αν δεν έχετε εγγυήσεις ότι προέρχονται από τη Μυρτιά. Ακόμα όμως και αν τα σαγκουίνια που αγοράζετε, προέρχονται από τη Μυρτιά, δεν σημαίνει ότι είναι σαγκουίνια Γουρίτσης. Πολλοί Μυρτιώτες παραγωγοί πουλάνε για σαγκουίνια Γουρίτσης σαγκουίνια μόρο, ακόμα και τα κοινά πορτοκάλια.

Το σαγκουίνι Γουρίτσης διαφέρει από το σαγκουίνι μόρο στο χρώμα. Το βαθύ κόκκινο, κάτι σαν βυσσινί, είναι μόρο. Το σαγκουίνι Γουρίτσης έχει χρώμα ελαφρώς κόκκινο. Αυτό φαίνεται και στον καρπό (όταν κόβεις με το μαχαίρι) και στο ποτήρι, ως χυμός. Ο χυμός όλων των άλλων πορτοκαλιών είναι κίτρινος.

Το σαγκουίνι ανήκει στην οικογένεια των εσπεριδοειδών και είναι μια από τις ποικιλίες του κοινού πορτοκαλιού. Ξεχωρίζει για το έντονο χρώμα της σάρκας του, το οποίο είναι βαθύ κόκκινο, πορφυρό, σχεδόν σαν το χρώμα του αίματος. Γι’ αυτό και στ’ Αγγλικά ονομάζεται blood orange (πορτοκάλι του αίματος). Το χρώμα αυτό οφείλεται στις ανθοκυανίνες, ένα είδος αντιοξειδωτικών ουσιών που απαντάται σε πολλά φρούτα και φυτά αλλά όχι συνήθως στα εσπεριδοειδή.

Όλες οι πληροφορίες που χρειάζεσαι για το πιο ξεχωριστό και εντυπωσιακό μέλος της οικογένειας των πορτοκαλιών. Σαγκουίνι Γενικά


Δημοσίευση: 16/11/2019


. .