Πρόκειται για ανεπιθύμητα φυσικά γεγονότα ή εμπειρίες που συμβαίνουν κατά την είσοδο στον ύπνο, κατά τη διάρκεια του ύπνου ή κατά την αφύπνιση. Θεωρούνται καλοήθη φαινόμενα στα παιδιά και -αν δεν είναι πολύ συχνά και έντονα- δεν επηρεάζουν τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου(8). Μπορεί να υπάρχουν μεμονωμένα σε ένα παιδί ή να συνυπάρχουν με νευρολογικά ψυχιατρικά ή άλλα προβλήματα. Συχνά υπάρχει παρόμοιο ιστορικό σε κάποιον από τους γονείς.

Οι μελέτες δείχνουν πως οι παρεμβάσεις στη συμπεριφορά επιφέρουν κλινικά σημαντική βελτίωση στο 80% των παιδιών(7). Κανένα παιδί δεν παρουσίασε ανεπιθύμητες ενέργειες από τις θεραπείες αυτές, ενώ υπάρχει και μεγάλο δευτερογενές όφελος με βελτίωση στην ημερήσια συμπεριφορά, την αυτοπεποίθηση και την ψυχική υγεία του παιδιού και των γονέων!

Διακρίνονταιι 2 τύποι(6) που συχνά συνυπάρχουν στο ίδιο παιδί. Στον πρώτο τύπο συμπεριφοράς το παιδί αντιστέκεται ενεργά λεκτικά ή αλλιώς στο να πάει για ύπνο ή προσπαθεί να το αναβάλλει π.χ λέει πως φοβάται, φεύγει από το κρεβάτι και πάει να βρεί τους γονεις. Αν καθυστερήσει αρκετά αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ανεπαρκή ύπνο.

Επίσης τα παιδι ά φοβούνται το σκοτάδι, γεγονός που επιπλέον δημιουργεί προβλήματα στον βραδινό ύπνο. Τις περισσότερες φορές διαπιστώνεται ότι οι γονείς χωρίς να το καταλαβαίνουν είναι αυτοί που έχουν αναπτύξει το φόβο αυτό στα παιδι ά. Το να μείνει κάποιο νεογέννητο μόνο του στο σκοτεινό δωμάτιο δεν αποτελεί για αυτό δυσάρεστη εμπειρία. Όταν όμως θα αισθανθεί τρομαγμένο από κάποιο όνειρο ή θα πεινάσει, τότε θα κλάψει.

Το να πάει ένα παιδί στο δωμάτιό του για να κοιμηθεί είναι, πολλές φορές, ένα βαρετό και όχι τόσο καλοδεχούμενο γεγονός. Είναι μία μοναχική πράξη και για ένα αγχώδες παιδί , μπορεί να γίνει κάτι πολύ τρομαχτικό. Σκοτεινές σκιές, μεγάλες και απειλητικές μορφές, είναι δυνατόν να γίνουν αντικείμενο φόβου και παράλογων ανησυχιών για το παιδί.

Αποκλειστικό! Η Ιωάννα Τούνη έκανε το επόμενο βήμα στη σχέση της με τον σύντροφό της Χρήστο

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να έχουμε πολύ συχνά το μοντέλο του γονέα-παιδιού στο κρεβάτι του ζευγαριού και τον έτερο γονέα να κοιμάται στο παιδικό δωμάτιο, είτε τον ένα γονέα να κοιμάται μαζί με το παιδί στο παιδικό δωμάτιο, είτε να κοιμάται όλη η οικογένεια μαζί στο ίδιο κρεβάτι (όχι στον ίδιο χώρο) και «διάρρηξη» των σχέσεων μεταξύ των μελών της (εξαίρεση αποτελούν οι οικογένειες που υιοθετούν και αντίστοιχο τρόπο ζωής και έχουν τα ανάλογα πολιτισμικά χαρακτηριστικά).

Στις σύγχρονες και μεταμοντέρνες αστικές κοινωνίες, πλέον υπάρχει η δυνατότητα και ο χώρος, ώστε τα μέλη της πυρηνικής -πλέον- οικογένειας να έχουν το δικό τους δωμάτιο και τον προσωπικό χώρο ανάπτυξης, γεγονός που υπηρετεί το στόχο της αυτονομίας και της ανεξαρτητοποίησης. Η ελληνική οικογένεια έχει υιοθετήσει έναν παιδοκεντρικό χαρακτήρα, με κίνδυνο να υπάρχει μόνο για να υπηρετεί τις ανάγκες των παιδιών, τα οποία με τη σειρά τους καλούνται να τη στηρίζουν πάση θυσία.

Στις παραδοσιακές κοινωνίες, η απόκτηση ατομικού δωματίου στο σπίτι για το κάθε μέλος της διευρημένης οικογένειας αποτελούσε εξαίρεση, είτε αφορούσε τα υψηλά οικονομικοκοινωνικά στρώματα. Ωστόσο κάτι τέτοιο βρίσκονταν σε απόλυτο συντονισμό με το στόχο της επιβίωσης εκείνων των κοινωνιών και τον συλλογικό-κοινοτικό τρόπο ζωής ως μέσον για την επίτευξή του.

Οι γονείς μπορούν να κάνουν πολλά για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους στον ύπνο και να καταφέρουν να φτάσουν τον βαθύ και ξεκούραστο ύπνο που τόσο χρειάζονται για να μεγαλώσουν και να αναπτυχθούν υγιή και δυνατά. Ο εγκέφαλος του παιδιού αναζωογονείται κατά τη διάρκεια του ύπνου και επεξεργάζεται τις γνώσεις που απέκτησε στη διάρκεια της ημέρας, έτσι, η απόλαυση μια επαρκούς ποιότητας παιδικού ύπνου είναι πολύ σημαντική.

Η επανεκπεύδευση στον εγκέφαλο και η εφαρμογή αλλαγών συμπεριφοράς είναι απαραίτητο για την βελτίωση του ύπνου και της ξεκούρασης των παιδιών. Η γνωστική ενδυνάμωση μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα παιδιά με προβλήματα στον ύπνο, με εξαίρεση αυτά που έχουν μία σοβαρή αναπηρία που τους εμποδίζει να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα.

Νευρογνωστική διέγερση για να βοηθήσει τη θεραπεία των νευρωνικών δικτύων που εμπλέκονται στην αϋπνία των παιδιών Διαταραχή του ύπνου στα παιδιά, θεραπεία Αιτίες της παιδικής αϋπνίας Συνέπειες της παιδικής αϋπνίας Εφιάλτης και παιδική αυπνία Αϋπνία σε παιδιά με υπερκινητικότητα

Αφού σιγουρευτούμε ότι δεν υπάρχει κάποιο οργανικό αίτιο για το οποίο πρέπει να απευθυνθούμε στον παιδίατρο, παρηγορούμε το παιδί με καθησυχαστικά λόγια ώστε να ηρεμήσει σύντομα.Πρέπει οι γονείς να συνειδητοποιήσουν ότι στην ουσία το παιδί κοιμάται, όταν έχει ένα επεισόδιο με νυχτερινό τρόμο. Δεν έχει συνείδηση και δεν είναι προσανατολισμένο.

Οι συνήθειες του ύπνου του παιδιού επηρεάζονται από παράγοντες όπως πείνα, πόνος, αρρώστιες, αλλά και από τη γενική «ατμόσφαιρα» στο σπίτι- το οικογενειακό κλίμα, τυχόν οικογενειακά προβλήματα, την παρουσία αδελφών- άγχος και βιώματα του παιδιού κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και από τη διαχείριση της «διαδικασίας ύπνου» από τους γονείς.

Οι διαταραχές της έναρξης και διατήρησης του ύπνου είναι τα συχνότερα προβλήματα ύπνου. Στις περιπτώσεις διαταραχής έναρξης του ύπνου, ένα παιδί παρουσιάζει προβλήματα στο να πάει στο κρεβάτι του να κοιμηθεί. Μπορεί να θέλει να αποκοιμηθεί στο σαλόνι, να ξαπλώνει η μητέρα του μαζί του ή να κοιμάται στο κρεβάτι των γονιών του.

Το πρόβλημα : Αν και από καιρό έχει βγάλει την πάνα, δεν καταφέρνει πάντα να κρατηθεί όταν κοιμάται. Πολλά παιδιά δεν μπορούν να μείνουν στεγνά όλη νύχτα πριν από την ηλικία των τεσσάρων ετών, ενώ περιστασιακή νυχτερινή ενούρηση παρατηρείται σε ποσοστό 4% των παιδιών μέχρι τα επτά. Συχνά παίζει ρόλο και το πόσο βαριά κοιμάται το παιδί, ενώ το πρόβλημα μπορεί να επιδεινωθεί σε περιόδους στρες.

Το πρόβλημα : Το παιδί ξυπνάει τρεις έως δέκα φορές κάθε βράδυ, είναι αδύνατο να ξανακοιμηθεί μόνο του χωρίς βοήθεια, πετάγεται με τον παραμικρό θόρυβο και κοιμάται λιγότερες ώρες από το φυσιολογικό. Έρευνες έχουν δείξει ότι ένα παιδί που ως τα πέντε δεν έχει ξεπεράσει το πρόβλημα αϋπνίας έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να πάσχει από διαταραχές του ύπνου στην υπόλοιπη ζωή του.


Δημοσίευση: 14/11/2019


. .