Για τα περισσότερα είδη καρκίνου η αποτελεσματική θεραπεία έχει άμεση σχέση με το στάδιο της νόσου τη στιγμή της διάγνωσης ή την αντιμετώπιση της βλάβης του κυττάρου σε προκαρκινικό στάδιο. Υπάρχουν καρκίνοι, ωστόσο, στους οποίους οι μεταστάσεις και η κακοηθέστατη συμπεριφορά του κυττάρου γίνονται πολύ πρώιμα στην πορεία της καρκινογένεσης, όπως για παράδειγμα παρατηρείται σε ορισμένα καρκινώματα του πνεύμονα και των ωοθηκών.

Παρά την ανάπτυξη σημαντικών βλαβών πολλές φορές η καρκινογένεση γίνεται σιωπηλά, δηλαδή δεν έχει συμπτώματα επί μακρόν, ενώ οι αλλοιώσεις που προηγούνται ανιχνεύονται με τη μορφή τοπικού αδενώματος, δυσπλασίας, προκαρκινικής βλάβης.

Η καρκινογένεση είναι ένα φαινόμενο που απαιτεί χρόνο για να πραγματοποιηθεί. Συχνά απαιτείται η συσσώρευση τουλάχιστον πέντε αθροιστικών μεταλλάξεων για να δημιουργηθεί το κακόηθες κύτταρο.

Ανεξάρτητα από τη σχέση –μίσους ή αγάπης- που έχει η κάθε γυναίκα με το στήθος της, παραμένει βασικό κομμάτι της θηλυκότητάς της, γι’ αυτό και ο φόβος του καρκίνου του μαστού είναι ένας από τους μεγαλύτερους μιας γυναίκας, αν και το ενδεχόμενο καρδιακού επεισοδίου παραμένει 10 φορές πιθανότερο!

Κηλίδες και πανάδες: σπιτικές κούρες για πρόληψη και μείωση ακόμη και στις διακοπές

Οι Soundgarden σχεδιάζουν άλμπουμ με demo ηχογραφήσεις του Chris Cornell

Κλινικές μελέτες των τελευταίων ετών επιβεβαιώνουν τον προστατευτικό ρόλο της ασπιρίνης και των αντιρρευματικών φαρμάκων όσον αφορά στην πρόληψη εμφάνισης καρκίνου και πολυπόδων του παχέος εντέρου. Τα φάρμακα αυτά όμως μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες και αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν όταν συστήνεται η λήψη ασπιρίνης ως προφυλακτικής ουσίας για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Επηρεάζει την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου η κατανάλωση κρέατος;

Τα πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα έλαια (ιχθυέλαια) καθώς και το ελαιόλαδο ασκούν προστατευτική δράση. Επίσης, το ασβέστιο, το σελήνιο (ένα ιχνοστοιχείο που περιέχεται σε αρκετές τροφές) καθώς και η βιταμίνη D, φαίνεται ότι ασκούν προστατευτική δράση. Ακόμη η λήψη φυλλικού οξέος (περιέχεται σε πολλά τρόφιμα φυτικής προελεύσεως) μειώνει την εμφάνιση καρκίνου και πολυπόδων του παχέος εντέρου. Η ασπιρίνη, τελικά κάνει καλό στο παχύ έντερο;

Κάθε άνθρωπος ο οποίος είχε οποιαδήποτε στιγμή στη ζωή του σεξουαλικές επαφές, έχει πιθανότητα να έχει μολυνθεί από τον ιό HPV. Η λοίμωξη από υψηλού κινδύνου ιούς των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων (high risk HPV) αποτελεί κύριο αιτιογενετικό παράγοντα του καρκίνου τραχήλου μήτρας. Ο περιοδικός έλεγχος και επανέλεγχος με τεστ Παπ μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες να προσβληθώ από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Τι είναι το τεστ Παπ;

Ο λόγος, για τα φρούτα και τα λαχανικά. Καταναλώνετε, τουλάχιστον, 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά, μία από τις οποίες μπορεί να είναι ένας 100% φυσικός χυμός. Κάποια λαχανικά μάλιστα όπως το λάχανο, τα καρότα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το κρεμμύδι, το πράσο, το μπρόκολο και το κουνουπίδι φαίνεται ότι έχουν ιδιαίτερη προστατευτική δράση έναντι του καρκίνου του μαστού.

Η ποιότητα της διατροφής και η καλή φυσική κατάσταση είναι δύο σημαντικοί παράγοντες που μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα μειώνοντας έτσι την πιθανότητα εμφάνισης ή και να ενισχύσουν την εξέλιξη της θεραπείας.

Mια στις 13 γυναίκες στην Ευρώπη θα προσβληθεί από καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής της. Τι μπορεί να κάνει μια σύγχρονη γυναίκα στην καθημερινότητά της για να προστατευθεί;

Στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού η αυτοεξέταση έχει κεντρικό ρόλο. Στη χώρα μας οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού ανακαλύπτονται από τις ίδιες τις γυναίκες. Υπολογίζεται ότι η τακτική αυτοεξέταση μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού κατά 18-25% στην πενταετία.

Με τα σημερινά δεδομένα δε μπορούμε να «προλάβουμε» τον καρκίνο του μαστού παρά μόνο σε περιπτώσεις γενετικής προδιάθεσης στις οποίες θα γίνει προφυλακτική μαστεκτομή. Μπορούμε όμως να μειώσουμε τις πιθανότητες να προσβληθούμε από αυτόν.

Κατά κανόνα, οι καρκίνοι του μαστού στις μεγαλύτερες ηλικίες είναι ορμονοευαίσθητοι, δηλαδή έχουν εξάρτηση (ευνοείται η ανάπτυξή τους) από τις γυναικείες ορμόνες. Αυτού του είδους οι καρκίνοι έχουν μία πιο ομαλή πορεία και μία καλύτερη πρόγνωση. Δεν παύει, όμως, να συναντάμε στις ηλικιωμένες και καρκίνους με επιθετικά χαρακτηριστικά.

Είστε ο συγγενής του ηλικιωμένου και ψάχνετε επαγγελματία για να φροντίσει τον δικό σας άνθρωπο ή είστε ο επαγγελματίας που θέλει να προσφέρει τις υπηρεσίες του;


Δημοσίευση: 15/11/2019


. .