Τα αντιπυρετικά κυκλοφορούν σε ποικίλες μορφές (σιρόπι, υπόθετα, σταγόνες, χάπια ή σκόνη για διάλυμα), καθεμιά από τις οποίες έχει συγκεκριμένη περιεκτικότητα της δραστικής ουσίας. Η δόση τους καθορίζεται από το βάρος του παιδιού. Σε βρέφη και μικρά παιδιά δίνουμε σταγόνες, σιρόπι ή υπόθετα, επειδή μπορούν να χορηγηθούν εύκολα και να υπολογισθεί με ακρίβεια η ποσότητα που χρειάζεται. Τα μεγαλύτερα παιδιά, ανάλογα με το βάρος τους, μπορούν να πάρουν και χάπια, αν μπορούν να τα καταπιούν.

Είναι το κλασικό θερμόμετρο που μπορεί να τοποθετηθεί στη μασχάλη, στο ορθό ή στο στόμα. Προτού το χρησιμοποιήσετε, κατεβάστε τον υδράργυρο στους 35 βαθμούς. Τινάζοντας το προσέξτε να μην το σπάσετε στο τραπέζι ή σε άλλο αντικείμενο. Καθαρίστε την ά­κρη με τον υδράργυρο με οινόπνευμα ή νερό και σαπούνι, ξεπλύντε το με νερό και σκουπίστε το χωρίς να το τρίψετε. Tο ύψος της στήλης του υδραργύρου δείχνει τη θερμοκρασία. Ψηφιακό θερμόμετρο

Τη θερμοκρασία μπορούμε να τη μετρήσουμε στο ορθό, στη μα­σχάλη, στο στόμα, στο δέρμα. Αλλά, ακόμη και την ίδια στιγμή σε όλα αυτά τα σημεία θα έχουμε διαφορετικές τιμές. Στη μασχάλη η θερμοκρασία μπο­ρεί να είναι έως και 1 βαθμό χαμηλότερη από τη θερμοκρασία στο ορθό, ενώ στο στόμα, αν το παιδί αναπνέει γρήγορα, η ένδειξη μπορεί να είναι εσφαλμένα πιο χαμηλή από την πραγματική θερμοκρα­σία του σώματος. Μιλάμε για πυρετό όταν:

Όταν χρησιμοποιείτε θερμόμετρο που μετρά τη θερμοκρασία πρωκτικά, η φυσιολογική θερμοκρασία θεωρείται από 38 βαθμούς και κάτω, ακόμα κι αν το νιώθετε ζεστό όταν το αγγίζετε. Η θερμοκρασία του βρέφους αλλάζει για διάφορους λόγους, όπως συμβαίνει και στους ενήλικες. Ένα ζεστό μπάνιο ή η ώρα της ημέρας παίζουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση ή τη μείωση της σωματικής θερμοκρασίας.

Ως γενικό κανόνα, συμβουλευτείτε πρώτα πάντα τον παιδίατρό σας. Ο πυρετός δεν είναι νόσος αλλά μπορεί να είναι εκδήλωση μιας σοβαρής ασθένειας. Στα νεογέννητα και στα βρέφη κάτω των έξι μηνών, πυρετός πάνω από 38.0 που δεν σχετίζεται με εμβολιασμό χρήζει ιατρικής εξέτασης και αντιμετωπίζεται ως σοβαρό σύμπτωμα μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Αν ο παιδίατρος δεν ανησυχεί, μπορείτε να κατεβάσετε τον πυρετό με τους εξής τρόπους:

Εάν το παιδί μας φαίνεται πολύ άρρωστο και η θερμοκρασία μασχάλης όχι υψηλή, πρέπει να επιβεβαιώσουμε οπωσδήποτε τη μέτρηση με θερμοκρασία μεμβράνης. Αυτό γιατί κάποιες φορές, ιδιαίτερα σε βαριά λοίμωξη, η θερμοκρασία στο δέρμα και στα άκρα δεν αντικατοπτρίζει τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του σώματος, οπότε η μέτρηση στη μασχάλη μπορεί να μας παραπλανήσει και λανθασμένα να μας εφησυχάσει.

Χρησιμοποιούμε θερμόμετρο μη υδραργυρικό. Τα υδραργυρικά ήταν αξιόπιστα θερμόμετρα αλλά καλό είναι να μην χρησιμοποιούνται για λόγους ασφάλειας στα παιδιά. Για ηλεκτρονικά θερμόμετρα, πρώτα ζεσταίνουμε το θερμόμετρο στο χέρι μας, έπειτα παίρνουμε τρείς συνεχόμενες μετρήσεις και θεωρούμε αξιόπιστη την τελευταία.

Όταν χρησιμοποιείτε θερμόμετρο που μετρά τη θερμοκρασία πρωκτικά, η φυσιολογική θερμοκρασία θεωρείται από 38 βαθμούς και κάτω, ακόμα κι αν το νιώθετε ζεστό όταν το αγγίζετε. Η θερμοκρασία του βρέφους αλλάζει για διάφορους λόγους, όπως συμβαίνει και στους ενήλικες. Ένα ζεστό μπάνιο ή η ώρα της ημέρας παίζουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση ή τη μείωση της σωματικής θερμοκρασίας.

Πότε γίνεται η θερμομέτρηση; Καλό είναι να παίρνετε τη θερμοκρασία του παιδιού σε σταθερές ώρες , π. χ. το πρωί και το απόγευμα, όπως επίσης πριν και μετά τη λήψη αντιπυρετικών (π.χ. υπόθετα κ.α.). Σημειώνετε πάντα τις ενδείξεις, σε περίπτωση που τις χρειαστεί ο γιατρός για να κάνει ένα σχεδιάγραμμα της πορείας του πυρετού. Αν το παιδί έχει ταυτόχρονα και διάρροια, εμετό ή εξάνθημα, πρέπει οπωσδήποτε να καλέσετε το γιατρό.

Πρέπει να έχουμε μια σύριγγα ή ένα δοσομετρικό ποτηράκι ή κουταλάκι και να τηρούμε ακριβώς τη δοσολογία που ο γιατρός μας έχει καθορίσει για το συγκεκριμένο σκεύασμα . Τα αντιπυρετικά μπορεί να χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή, όμως μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες εάν δοθούν στη λάθος δόση. Έτσι πάντα να ζητάτε τις οδηγίες του Παιδιάτρου σας, καθώς η δόση εξατομικεύεται ανάλογα με το βάρος του παιδιού.

Μήπως σας πιάνει πανικός κάθε φορά που το παιδάκι σας έχει πυρετό, παρά τους καθησυχασμούς του παιδιάτρου σας; Δεν ξέρετε τι να κάνετε, ανησυχείτε εάν είναι σοβαρό και εάν πρέπει να τρέξετε στο νοσοκομείο; O παρακάτω οδηγός θα σας βοηθήσει να ξεκαθαρίσετε τί είναι ο πυρετός και σε ποιές περιπτώσεις πρέπει πράγματι άμεσα να αναζητούμε ιατρική βοήθεια.


Δημοσίευση: 15/11/2019


. .