Η χειρότερη απο όλες τις λανθασμένες αντιλήψεις. Τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει το φυσικό σας δόντι. Οτιδήποτε τεχνητό τοποθετηθεί στην θέση του δοντιού είναι πολύ πιθανό να συνεπάγεται στο μέλλον περιορισμούς στην κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών,ουλίτιδα,φθορά ή ξεκόλλημα των τεχνητών κατασκευών κλπ. Η διατήρηση των φυσικών δοντιών είναι σημαντική για την σωστή διατροφική ισορροπία και λήψη των απαραίτητωνθρεπτικών συστατικών.

Υπάρχουν πολλές λανθασμένες αντιλήψεις για την που πρέπει να κάνουμε όταν το θεωρεί απαραίτητο ο οδοντίατρος μας, γιαυτό και συχνά η επίσκεψη για απονεύρωση συνοδεύεται απο φόβο, πανικό ή καμιά φορά υπερβολικό άγχος και κατάρρευση στην οδοντιατρική καρέκλα. Μύθος #1 : Η Απονεύρωση πονάει

Αρχικά να αναφέρουμε ότι η απονεύρωση είναι μια οδοντιατρική επέμβαση για την αντιμετώπιση μολυσμένων δοντιών. Το εσωτερικό των δοντιών έχουν αιμοφόρα αγγεία και νεύρα τα οποία τα κρατάνε «ζωντανά». Όταν αυτός ο χώρος, για διάφορους λόγους, μολυνθεί υπάρχουν δυο λύσεις: η εξαγωγή του δοντιού ή η απονεύρωση. Η απονεύρωση είναι η αφαίρεση του περιεχομένου του δοντιού και η πλήρωση του χώρου ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα να συμβεί το ίδιο στο μέλλον.

Πρόσφατα αποσύρθηκε από τη γνωστή πλατφόρμα Netflix το Ντοκιμαντέρ «Root Cause» το οποίο έκανε τον ψευδοεπιστημονικό ισχυρισμό ότι οι απονευρώσεις δοντιών αποτελούν αιτία ανάπτυξης καρκίνου.

Χρόνια τώρα κυκλοφορεί ο μύθος ο οποίος συνδέει την απονεύρωση δοντιών με την εμφάνιση καρκίνου. Πρόκειται για ψευδοεπιστημονικό ισχυρισμό χωρίς καμία τεκμηρίωση.

Σε αυτές τις ηλικίες που τα παιδιά έχουν σταθεροποιήσει το βάδισμά τους, νιώθουν αυτοπεποίθηση και χαρά στο να κάνουν πράγματα μόνα τους. Παρ’ όλα αυτά, οι δεξιότητές τους δεν επαρκούν ακόμη για να τους εμπιστευτούμε την αποκλειστική φροντίδα των δοντιών τους. Έτσι, θα πρέπει να βρούμε τον κατάλληλο για το παιδί μας τρόπο ώστε να ολοκληρώσουμε εμείς το βούρτσισμα σωστά. Μετά την δευτέρα-τρίτη δημοτικού αρχίζουν σιγά-σιγά να είναι αυτόνομα στον τομέα αυτόν.

Το βούρτσισμα είναι απαραίτητο να γίνεται τουλάχιστον δυο φορές την ημέρα, με πολύ σημαντικό το βραδινό βούρτσισμα μετά το τελευταίο γεύμα. Όταν το μεσοδιάστημα ανάμεσα στα βουρτσίσματα είναι πάνω από 12 ώρες, τα μικρόβια κολλάνε πάνω στο σμάλτο και αφαιρούνται δύσκολα με την οδοντόβουρτσα και το νήμα. Είναι τριών χρονών και δε με αφήνει να του βουρτσίζω τα δόντια, θέλει μόνο του. Να το αφήσω;

Ξέρουμε ότι τα δόντια χαλάνε όταν τρώμε γλυκά συχνά και μετά δεν τα βουρτσίζουμε καθόλου ή δεν τα βουρτσίζουμε σωστά. Εκτός όμως από τα γλυκά, τα δόντια χαλάνε από την κατανάλωση και άλλων τροφών, πλούσιων σε υδατάνθρακες (πατάτες, ρύζι, ζυμαρικά, ψωμί, φρούτα, λαχανικά, γάλα κλπ.). Το παιδί μου τρώει γλυκά, αλλά πλένει πάντα τα δόντια του μετά. Γιατί χαλάνε;

Αλλά η τσίχλα εξακολουθεί να μην αντικαθιστά το βούρτσισμα και το νήμα όταν πρόκειται να αφαιρέσετε πλάκα από όλες τις επιφάνειες των δοντιών σας. Θα πρέπει να βουρτσίζετε τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για περίπου δύο λεπτά. Μύθος: Εάν τα ούλα σας αιμορραγούν όταν χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα, καλύτερα να τα αφήσετε στην ησυχία τους.

Η τσίχλα βοηθά στην παραγωγή σάλιου, το οποίο με τη σειρά του βοηθά στο ”ξέπλυμα” της αδαμαντίνης των διαβρωτικών οξέων από τα τρόφιμα, τα ποτά και ακόμη και το στομαχικό οξύ σε περιπτώσεις όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Και η ξυλιτόλη συμβάλλει στη διπλασιασμό των επιδράσεων του σάλιου.

Η πραγματικότητα: Το πολύ δυνατό βούρτσισμα ή με πολύ σκληρή οδοντόβουρτσα (μεσαίας σκληρότητας ή σκληρή) μπορεί να βλάψει πραγματικά τα δόντια σας διαβρώνοντας την αδαμαντίνη (σμάλτο) που προστατεύει το εσωτερικό του δοντιού από τη φθορά.

Εξαρτάται. Τα εμφυτεύματα που τοποθετούνται στην άνω γνάθο χρειάζονται περίοδο ενσωμάτωσης 4 μηνών, ενώ στην κάτω γνάθο 3 μηνών, αν ο ασθενής έχει επαρκή όγκο οστού. Εαν δεν υπάρχει αρκετό οστό για να υποδεχθεί το εμφύτευμα, τότε πρέπει πρώτα να δημιουργηθεί, το οποίο μπορεί να γίνει με διάφορες χειρουργικές τεχνικές, που απαιτούν διαφορετικούς χρόνους. Έτσι κάποιες φορές χρειάζεται 1 χρόνος, μερικές φορές και περισσότερό, για να ολοκληρωθεί μια θεραπεία με εμφυτεύματα.

Ο Αλέξανδρος Κιμιωνής σε συνέντευξη στο Axia plus για τα οδοντικά εμφυτέυματα.

Η φωτοθερμική λεύκανση ήταν το επόμενο στάδιο.Οι λευκαντικοί παράγοντες παρέμειναν οι ίδιοι, απλά ενεργοποιούνται με την βοήθεια του φωτός. Οι συσκευές που χρησιμοποιήθηκαν στην παγκόσμια αγορά ήταν οι συσκευές πολυμερισμού(συσκευές που εκπέμπουν « μπλέ φως» και χρησιμοποιούνται στην οδοντιατρική για τον πολυμερισμό της συνθετικής ρητίνης «λευκό σφράγισμα») και οι πιο σύγχρονες plasma light (ακτινοβολία παρόμοια σε σύνθεση με την ηλιακή).

Η χημική λεύκανση γίνεται με τους νάρθηκες «μασελάκια» όπου ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να φορά για κάποιες ώρες της ημέρας ή της νύχτας για διάστημα κάποιων ημερών ή και εβδομάδων ανάλογα με την σοβαρότητα του προβλήματος. Ο λευκαντικός παράγοντας που χρησιμοποιείται, είναι το υπεροξείδιο του υδρογόνου ή το πρωτοξείδιο του καρβαμιδίου σε διάφορες περιεκτικότητες, από πολύ ελαφρά σκευάσματα έως πολύ βαριά, πάντα όμως με pH όξινο.


Δημοσίευση: 14/11/2019


. .