Όταν ξαπλώνετε ανάσκελα, το έμβρυο πιέζει τα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία της κοιλιάς σας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η κυκλοφορία του αίματος στο σώμα σας να γίνεται πιο αργά, οδηγώντας σας έτσι σε υπόταση. Αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί μετά τις 16 εβδομάδες εγκυμοσύνης. Για να μειωθεί ο κίνδυνος υπότασης θα πρέπει: ν’ αποφύγετε ασκήσεις για τις οποίες πρέπει να ξαπλώνετε ανάσκελα, ιδίως μετά τις 16 εβδομάδες.

Η γυμναστική μειώνει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού αργότερα στη ζωή σας. Αν έχετε σακχαρώδη διαβήτη κύησης, η γυμναστική θα βοηθήσει να βελτιώσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Γυναίκες που δεν ασκούνται καθόλου στην εγκυμοσύνη μπορεί να χάσουν τελείως τη φόρμα τους.

Οι περισσότερες επιλέγουν να ξεκινήσουν μετά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους. Μεγάλο ρόλο στο σημείο αυτό παίζει όπως προαναφέρθηκε, το ιστορικό τους σε σχέση με τη γυμναστική .Όσες συνήθιζαν να γυμνάζονται συστηματικά και πριν την περίοδο της εγκυμοσύνης τους, μπορούν να συνεχίσουν κανονικά από το πρώτο κιόλας τρίμηνο, με την προϋπόθεση πάντα μιας φυσιολογικής κύησης και την επίβλεψη εκπαιδευμένου γυμναστή.

Σε ποιες περιπτώσεις η άσκηση αντενδείκνυται; Αντενδείξεις για άσκηση αποτελούν βεβαρημένα ιστορικά αποβολών, η καρδιακή νόσος, η υπερτασική νόσος, ο μη ελεγχόμενος σακχαρώδης διαβήτης και γενικά επιπλοκές της κύησης όπως αποκόλληση πλακούντα, αιμορραγίες, προεκλαμψία κ.α. Σε περιπτώσεις πολλαπλής κύησης (κύησης διδύμων, τριδύμων) η άσκηση πρέπει να γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη του ιατρού.

Επιτρέπεται η άσκηση κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης; Όλες οι έρευνες συγκλίνουν στη ίδια απάντηση. Η άσκηση ασφαλώς και επιτρέπεται στην εγκυμοσύνη. Οι γυναίκες που ασκούνται κατά την κύηση προετοιμάζουν το σώμα τους ώστε να ανταποκριθεί καλύτερα στο τοκετό, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα και μια καλύτερη επάνοδο μετά τη γέννα.

Γενικότερα οι ασκήσεις πρηνής κατάκλισης (μπρούμυτα) δεν επιτρέπονται, οι ύπτιας κατάκλισης (ανάσκελα) ναι στην αρχή αλλά προς το τρίτο τρίμηνο τις ελαχιστοποιούμε λόγω του βάρους της κοιλιάς προς την κεντρική αρτηρία, της πίεσης του στομάχου που προκαλούν της αίσθηση λιποθυμίας. Επίσης οι ισομετρικές ασκήσεις αλλά και το κράτημα της αναπνοής (ujjayi) στη Yoga δεν είναι επιτρεπτή μέθοδος διότι επιβαρύνουν την αρτηριακή πίεση.

Φυσικά η Yoga είναι τέλεια μέθοδος και δεν θα το παραλείψω. Άλλωστε από εκεί ξεκίνησα και το πρώτο μου παιδί. Σε χαλαρώνει, σε διατείνει, σε ταξιδεύει μαζί με το μωρό σου σε μέρη που μόνο με την ενέργεια και την συγκέντρωση μπορείς να απολαύσεις και σε προετοιμάζει με αναπνοές και ασκήσεις χαλάρωσης για ένα πιο “ανώδυνο τοκετό”.

Ασκησιολόγια στυλ σουηδικής γυμναστικής με ελαφρύ εξοπλισμό όπως λάστιχα, ραβδάκια, στεφανάκια, βαράκια ενός κιλού, μπάλες μεγάλες και μικρές σε συνδυασμό με ήπιες ασκήσεις χεριών ποδιών και γενικότερα πλάτης χωρίς να επιβαρύνουμε κοιλιακούς και ραχιαίους είναι ένα πολύ πλούσιο ασκησιολόγιο.

Εάν ασκείτε τακτικά, θα αλλάξει το σώμα σας. Η μέθοδος Pilates, είναι γνωστή για τη δημιουργία ισχυρών και ευέλικτων μυών, οι οποίοι είναι καλοσχηματισμένοι, χωρίς να έχουν περιττό όγκο. Το Pilates συμβάλλει στην τόνωση των μυών, φέρνει ισορροπία στο σώμα, υποστηρίζει την όμορφη στάση του σώματος και σας διδάσκει πως να κινείστε με ευκολία και χάρη. Όλα αυτά τα πράγματα θα σας κάνουν να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη και να αισθάνεστε όμορφα!

Μπορεί να φαίνεται παράδοξο, αλλά όσο περισσότερο ασκείστε με τη μέθοδο pilates, τόσο περισσότερη ενέργεια έχετε. Κάθε προπόνηση αυξάνει τις αναπνοές και την κυκλοφορία του αίματος, διεγείρει τη σπονδυλική στήλη και τους μυς και πλημμυρίζει το σώμα με τα καλά συναισθήματα που αποκομίζετε από την άσκηση ολόκληρου του σώματος. 5. Βοηθά στην απώλεια βάρους

Μέσω της άσκησης Pilates μπορεί να επιτευχθεί απώλεια βάρους, αυξημένη ευελιξία και βελτιωμένη κινητικότητα. Με έμφαση στις σωστές αναπνοές, στη σωστή στάση της σπονδυλικής στήλης, στη συγκέντρωση και στην ομαλή ροή της κίνησης, έρχεστε σε αρμονία με το σώμα σας. Στην πραγματικότητα μαθαίνετε πώς να ελέγχετε την κάθε κίνησή του!

Οδηγίες: Στάσου ίσια, κρατώντας σφιγμένους τους κοιλιακούς και τους ώμους προς τα πίσω. Περπάτα ίσια καθώς προσγειώνεσαι στο έδαφος με τη φτέρνα και μετά με το υπόλοιπο πέλμα. Έπειτα από μερικές εβδομάδες (και με την έγκριση του γιατρού σου) βάλε και το τρέξιμο στην προπόνησή σου. Κάνε εναλλαγές του 1 λεπτού σε γρήγορο περπάτημα και χαλαρό τζόγκινγκ. Χαλάρωσε με 5 λεπτά αργό περπάτημα και κάνε διατάσεις στα πόδια και στη μέση για 5 λεπτά, αναπνέοντας αργά. Γιόγκα

Για να ξεκινήσεις, διάλεξε την αγαπημένη σου δραστηριότητα από τις παρακάτω προτάσεις ή συνδύασε τις 4 ασκήσεις που παρατίθενται –μία από κάθε τύπο άσκησης– για μια πλήρη προπόνηση. Μπορείς να αρχίσεις τη γυμναστική 6 μήνες μετά τον τοκετό (περισσότερο αν έχεις κάνει καισαρική τομή), αλλά φρόντισε να μιλήσεις με το γιατρό σου πρώτα. Περπάτημα

Η απώλεια των κιλών της εγκυμοσύνης αρχίζει με μικρά βήματα. « Aν έχεις κάνει φυσιολογικό τοκετό, μπορείς να ακολουθήσεις οποιοδήποτε είδος άσκησης , εφόσον όμως θηλάζεις καλό θα ήταν να ακολουθείς ασκήσεις που να μην συμπεριλαμβάνουν τους μύες του στήθους» απαντά η Ελένη Πετρουλάκη.

Οι ασκήσεις της μεθόδου αυτής, είναι χωρισμένες σε επίπεδα, οπότε είναι ιδανικές για κάθε επίπεδο φυσικής κατάστασης. Κάποιος που δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με άσκηση και απεχθάνεται τα βάρη ή το αερόμπικ μπορεί να βελτιώσει την δύναμη και την φυσική του κατάσταση κάνοντας πιλάτες. Από την άλλη εάν ήδη κάποιος γυμνάζεται, θα τον βοηθήσει να κάνει το βήμα παραπάνω ώστε να σημειώσει πρόοδο στην αθλητική του δραστηριότητα.

Οι ασκήσεις που συνδυάζουν μυαλό και σώμα όπως η μέθοδος Pilates, είναι δραστηριότητες όπου η πνευματική συγκέντρωση του ασκούμενου αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τις σωματικές κινήσεις που πρέπει να εκτελέσει. Με αυτόν τον τύπο άσκησης, η ποιότητα της κίνησης υπερισχύει της ποσότητας. Όλοι οι εκπαιδευτές δίνουν μεγάλη βάση σε όρους όπως ποιοτικές αναπνοές, ρυθμική εισπνοή και εκπνοή και σωστή στάση του σώματος.


Δημοσίευση: 16/11/2019


. .