Πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο Zhejiang της Κίνας, ανέλυσε τα αποτελέσματα δέκα ερευνών και ανέδειξε τις σημαντικές δράσεις του καρότου ενάντια στον καρκίνο του προστάτη. Τα δεδομένα που αναλύθηκαν ανέδειξαν ότι έχει μεγάλη σημασία η συχνότητα πρόσληψης καρότου. Βρήκαν ότι οι άνδρες που έτρωγαν καρότο τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα είχαν κατά 18% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο δεύτερος συχνότερα εμφανιζόμενος καρκίνος μετά τον καρκίνο του δέρματος. Σύμφωνα με μελέτες της American Cancer Society ένας στους εφτά άνδρες θα αναπτύξει καρκίνο του προστάτη σε κάποιο σημείο της ζωής του και το 11% αυτών που θα προσβληθούν θα πεθάνουν από αυτό. Αυτά τα ποσοστά κάνουν απαραίτητες τις εκτεταμένες έρευνες για τον συγκεκριμένο καρκίνο.

Ψητά στην κατσαρόλα, βραστά ή ωμά, τα καρότα είναι από τα δημοφιλή λαχανικά. Είναι γνωστά για τα οφέλη που παρέχουν στην όραση, αλλά τα οφέλη των λαχανικών αυτών δεν σταματούν σε αυτό. Υπάρχουν ενδείξεις ότι μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη κατά καθόλου ευκαταφρόνητα ποσοστά.

Η μεσογειακή διατροφή φαίνεται πως αποτελεί τείχος προστασίας απέναντι στον εν λόγω καρκίνο. Σύμφωνα με ισπανική επιστημονική έρευνα με τη συμμετοχή ενός έλληνα ερευνητή, οι άνδρες που ακολουθούν μια ολοκληρωμένη μεσογειακή διατροφή, έχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν επιθετικό καρκίνο του προστάτη. Επίσης, η μεσογειακή διατροφή φαίνεται να λειτουργεί προστατευτικά για όσους έχουν ήδη τέτοιο καρκίνο.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι γενικά νόσος αργής ανάπτυξης και η πλειοψηφία των ανδρών με καρκίνο χαμηλού βαθμού ζουν για πολλά χρόνια χωρίς συμπτώματα και χωρίς να εξαπλώνεται και να γίνεται απειλητικός για τη ζωή.Ωστόσο, ο καρκίνος υψηλού βαθμού εξαπλώνεται γρήγορα και μπορεί να είναι θανατηφόρος.

Πρόσφατες μελέτες έχουν διαπίστωσε ότι στις χώρες που οι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότεροι κουρκουμά, τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου είναι χαμηλότερα. Η εξήγηση βρίσκεται, ίσως, στο ότι η κουρκουμίνη μπορεί να μειώσει τις αλλαγές των κυττάρων και μπορεί να σκοτώσει και τα καρκινικά κύτταρα. Η κουρκουμίνη είναι λιποδιαλυτή και έτσι απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό όταν προστίθεται σε ένα γεύμα και όχι ως συμπλήρωμα διατροφής.

Υπάρχουν πολλές «θαυματουργές» και «αντικαρκινικές δίαιτες» αλλά η συμβουλή της Κλαρκ είναι ότι δεν πρέπει να υποκύπτουμε σε διατροφικά προγράμματα που αποκλείουν κατηγορίες τροφών. Τέτοιες διατροφές όχι μόνο αυξάνουν το φόβο όλων μας για τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου αλλά επιδεινώνουν τα αποτελέσματα της θεραπείας των ατόμων που ζουν με τη νόσο. Οι άνθρωποι καταλήγουν να υποσιτίζονται και αυτό έχει επιπτώσεις.

Τρόφιμα και καρκίνος, ένα θέμα με πολλές παραμέτρους και ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Οι έρευνες που δημοσιεύονται καθημερινά μάς κάνουν όλους να αισθανόμαστε ευάλωτοι απέναντι στην ασθένεια και ταυτόχρονα ιδιαίτερα προσεκτικοί με το τι τρώμε.

Όπως διευκρινίζει, περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η μόλυνση του αέρα / νερού, η έκθεση σε βιομηχανικές χημικές ουσίες, σε προϊόντα καπνού και σε ακτινοβολία και η λήψη ορισμένων φαρμάκων, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παθολογία του καρκίνου του προστάτη. Επιρρεπείς στην εμφάνισή του φαίνεται να είναι οι παχύσαρκοι και όσοι δεν διάγουν ενεργό τρόπο ζωής και ακολουθούν ανθυγιεινή διατροφή. «Μόνο το 5% -10% όλων των καρκίνων συνδέεται με γενετικές ανωμαλίες», τονίζει.

Ανασταλτικό παράγοντα στην εμφάνιση επιθετικού καρκίνου του προστάτη αποτελεί η έντονη άσκηση, σύμφωνα με μια απόπειρα σύνθεσης της γνώσης της επιστημονικής κοινότητας για τον ρόλο της άσκησης και της διατροφής στον καρκίνο του προστάτη.

Η σωματική δραστηριότητα βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, αυξάνει την οστική πυκνότητα, ρυθμίζει τη χοληστερόλη, ελέγχει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, βελτιώνει τη διάθεση, αυξάνει την εγκεφαλική λειτουργία και βελτιώνει την κυκλοφορία και τη φυσική κατάσταση. Εξαιτίας αυτών των επιδράσεων, η σωματική δραστηριότητα μπορεί να συμβάλει στη μείωση των πιθανοτήτων να εκδηλώσετε καρκίνο, καρδιακά νοσήματα, εγκεφαλικό, οστεοπόρωση, διαβήτη, κατάθλιψη, άνοια και αρθρίτιδα.

Οι ώρες στην παραλία προσφέρονται για πολλών ειδών ασκήσεις και παιχνίδια. Βόλεϊ στην παραλία, ρακέτες ακόμα και περπάτημα πάνω στην άμμο. Πολλές ασκήσεις μπορούμε να κάνουμε και μέσα στη θάλασσα. Ακόμη κι αν δεν ξέρουμε να κολυμπάμε, καλό θα ήταν να περπατάμε μέσα στο νερό και να κινούμαστε όση ώρα θα είμαστε μέσα σ’ αυτό. Επίσης η γυμναστική μέσα στο νερό βοηθά σημαντικά στη βελτίωση της κυτταρίτιδας αλλά και στη σύσφιξη του δέρματος σαν μία μορφή θαλασσοθεραπείας.

Η κατανάλωση αλκοόλ έχει μέσω αρκετών επιστημονικών ερευνών, ταυτιστεί με την αύξηση του κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του μαστού στις γυναίκες, καρκίνου παχέος εντέρου στους άντρες και καρκίνου οισοφάγου, ήπατος, φάρυγγα και λάρυγγα και στα δυο φύλα. Οι διεθνείς φορείς συνιστούν, αν δεν καταναλώνετε αλκοόλ, να συνεχίσετε έτσι. Αν όμως καταναλώνετε αλκοόλ, τότε περιορίστε τη κατανάλωσή του, σε ένα «ποτό» καθημερινά εφόσον είστε γυναίκα και δύο εφόσον είστε άνδρας.

Οι ερευνητές, μετά από μελέτες σε πειραματόζωα, βρήκαν ότι ένα νέο φάρμακο κατά της παχυσαρκίας (η φατοστατίνη), που μπλοκάρει την παραγωγή του λίπους στο σώμα, έκανε τους μεταστατικούς καρκίνους να υποχωρήσουν και απέτρεψε την εξάπλωσή τους. Οι επιστήμονες θα ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη για να δουν αν το φάρμακο φατοστατίνη κατά της παχυσαρκίας μπορεί όντως να αποτελέσει εμπόδιο στην εξάπλωση των μεταστάσεων.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άνδρες και είναι ιδιαίτερα θανατηφόρος, αν είναι επιθετικός. Η μελέτη δείχνει ότι στους ασθενείς με πιο επιθετικούς και εκτεταμένους όγκους μόνο η πιστή τήρηση της μεσογειακής διατροφής εμφανίζει σημαντικά προστατευτική δράση. Τα δύο άλλα είδη (δυτική και υγιεινή-συνετή διατροφή) δείχνουν μικρή έως καθόλου θετική επίπτωση, σε περίπτωση που οι όγκοι έχουν πια εξαπλωθεί.


Δημοσίευση: 14/11/2019


. .