Τα γλυκά περιέχουν υδατάνθρακες, και κυρίως ζάχαρη, η οποία είναι ένα απλό σάκχαρο. Τα απλά σάκχαρα προκαλούν απότομη έκκριση της ορμόνης ινσουλίνης και ταυτόχρονα την απότομη πτώση της γλυκόζης στο αίμα σας. Αυτή η διαδικασία συνεπάγεται πείνα, και μάλιστα ιδιαίτερα έντονη. Έτσι, με το να τρώτε πολλά γλυκά προκαλείτε αντιδραστική υπογλυκαιμία στον οργανισμό, πράγμα που σας κάνει να νιώθετε νηστική. Επομένως, μην αναζητάτε στα γλυκά τη λύση για την πείνα σας.

Όσο χορταστικό και αν φαίνεται ένα ζεστό μπέργκερ, στην πραγματικότητα δεν μπορεί να σας κρατήσει χορτάτη για αρκετή ώρα. Τα υψηλά επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν τρανς λιπαρά και συντηρητικά, τα οποία μπλοκάρουν την ικανότητα του στομάχου να επικοινωνεί με τον εγκέφαλο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να μην εκκρίνονται οι ορμόνες που σχετίζονται με τον κορεσμό και ο εγκέφαλός σας να μη συνειδητοποιεί ότι χορτάσατε.

Ορισμένα τρόφιμα έχουν επίσης μικρή διατροφική αξία, κάτι το οποίο σημαίνει ότι είναι ουσιαστικά διατροφικά κενά. Έτσι, ακόμα κι αν τα καταναλώσατε, δεν είναι ικανά να σας χορτάσουν. Αυτό μπορεί να είναι απίστευτα απογοητευτικό, ειδικά όταν το μόνο που θέλετε να κάνετε είναι να ικανοποιήσετε την πείνα σας και να συνεχίσετε με ενέργεια την ημέρα σας.

Στους περισσότερους ανθρώπους είναι ο γνωστός ο... «φαύλος» κύκλος του αλμυρού - γλυκού: πρώτα τρώμε κάτι αλμυρό και μετά το απαραίτητο επιδόρπιο, και μετά από λίγο και πάλι ένα αίσθημα πείνας, που καταπραϋνεται με κάτι αλμυρό. Και πάει λέγοντας, με τους περισσότερους να νομίζουν ότι γι' αυτές τις επιδρομές και τα τσιμπολογήματα ευθύνεται ο αδύναμος χαρακτήρας τους και η ακόρεστη όρεξη τους. Όμως, τα πράγματα δεν είναι έτσι, ή τουλάχιστον όχι έτσι ακριβώς.

Yπάρχουν τροφές που μας ανοίγουν την όρεξη ή για την ακρίβεια δεν εξυπηρετούν τον κορεσμό, αλλά ακριβώς το αντίθετο: μας κάνουν να πεινάμε και -μοιραία- να τρώμε περισσότερο.

Ψυχή&Σώμα 9 τροφές που μας κάνουν να πεινάμε (και να τρώμε) περισσότερο ...Μεταξύ αυτών και κάποιες που θεωρούσαμε «διαίτης» ή έστω χαμηλών λιπαρών

Σύμφωνα με μια έρευνα που διεξήγαγε το Bloomberg School's Department of Health Policy and Management, εκείνοι που πίνουν αναψυκτικά διαίτης καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού, συγκριτικά με εκείνους που πίνουν τα κλασικά αναψυκτικά. Και δυστυχώς δεν είναι μόνο τα αναψυκτικά! Υπάρχουν ένα σωρό τροφές που μπορεί να αυξήσουν την επιθυμία σου για ζάχαρη, αλάτι και λιπαρά. Ρίξε μια ματιά σε αυτές που είναι καλό να αποφεύγεις και φέτος θα βγεις στη παραλία με αυτοπεποίθηση!

Κι όμως υπάρχουν φαγητά που σου ανοίγουν την όρεξη και σε κάνουν να πεινάς σαν λύκος. Μείνε μακριά από αυτές τις τροφές- εφιάλτη, που θα σε κάνουν να μην χορταίνεις με τίποτα και σύντομα θα δεις το τζιν σου, που δεν σου έκανε, να κουμπώνει.

Οι Soundgarden σχεδιάζουν άλμπουμ με demo ηχογραφήσεις του Chris Cornell

Τα γλυκαντικά – τα εγκεφαλικά κύτταρα προετοιμάζονται για μια...γλυκιά απόλαυση αλλά απογοητεύονται. Γι αυτό και το πιθανότερο είναι πως κατά τη διάρκεια της ημέρας αυξάνεται η επιθυμία – ή και η κατανάλωση γλυκών- προκειμένου να επέλθει ισορροπία. Η διαδικασία αυτή επηρεάζει τα «κέντρα ελέγχου» πείνας του εγκεφάλου

Τα γεύματα από fast foods – τα trans λιπαρά που περιέχουν έχουν φτιαγμένα για να μεγαλώνουν την επιθυμία για φαγητό. Πχ ερεθίζουν το έντερο αλλοιώνοντας την ικανότητα του οργανισμού να παράγει τις απαραίτητους νευροδιαβιβαστές που ελέγχουν την όρεξη

Τα αλμυρά σνακ-γεννούν την επιθυμία για γλυκό εξαιτίας της γρήγορης κατανάλωσης απλών υδατανθράκων που επίσης επηρεάζουν τα ανώτερα και κατώτατα επίπεδα ινσουλίνης

Αντιθέτως, τα αυγά, παρά την κακή φήμη που τα ακολουθεί, είναι μια καλή επιλογή για το πρωινό σας, καθώς αποτελούν μία από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης που μπορείτε να έχετε. Έτσι, θα μείνετε χορτάτη για περισσότερη ώρα. Επίσης, πρωτεϊνούχες τροφές, όπως οι ξηροί καρποί, φρούτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως τα μούρα και τα μήλα, το τυρί, τα όσπρια και τα λαχανικά μπορούν να σας κρατήσουν χορτάτη για περισσότερη ώρα συγκριτικά με τις τροφές με επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

Ένα ντόνατ για παράδειγμα, προκαλεί στον οργανισμό αύξηση του σακχάρου, το οποίο σημαίνει ότι κάνει τον οργανισμό σας να απελευθερώσει ινσουλίνη για να το επεξεργαστεί. Για παράδειγμα, έχετε πεινάσει ποτέ ενώ πριν από λίγη ώρα φάγατε πρωϊνό; Αυτό συνέβη επειδή πιθανότατα καταναλώσατε ένα γεύμα, το οποίο ήταν πλούσιο σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

Δεν είναι σε καμία περίπτωση εύκολο να πείτε «αντίο» στα γεμάτα υδατάνθρακες πρόχειρα φαγητά που αγαπάτε. Στην τελική, ήταν εκείνα που σας παρηγορούσαν όταν είχατε άγχος και σας κρατούσαν συντροφιά όταν βλέπατε την αγαπημένη σας σειρά.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Alcohol & Alcoholism, μόλις 3 μερίδες αλκοόλ είναι αρκετές για να μειώσουν σε μεγάλο βαθμό τα επίπεδα της λεπτίνης στον οργανισμό σας. Αυτή είναι η ορμόνη που μειώνει το αίσθημα πείνας και σας κάνει να αισθάνεστε περισσότερο πλήρεις. Επίσης, το αλκοόλ μειώνει τα επίπεδα γλυκογόνων, κάνοντάς σας να αναζητήσετε την λήψη υδατανθράκων για να τα επαναφέρετε στα κανονικά τους επίπεδα.

Ναι, οι χυμοί είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής, αλλά λίγοι συνειδητοποιούν ότι περιέχουν αρκετή ζάχαρη αλλά καθόλου ίνες. Αυτό σημαίνει ότι προκαλούν απότομες αλλαγές στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, κάτι που σας κάνει να αισθάνεστε πείνα.


Δημοσίευση: 14/11/2019


. .