Όμως δεδομένων των επιλογών που έχω –αφόρητος πόνος λόγω ημικρανίας ή ξέσπασμα σε κλάματα μπροστά στη θέα ενός αθλητικού γεγονότος– η απόφασή μου είναι προφανής. Είναι μια επιλογή που δεν ήξερα ότι είχα μέχρι πρόσφατα. Όμως είμαι ευγνώμων και ταυτόχρονα οργισμένη. Ποιος ο λόγος που πέρασα ολόκληρες δεκαετίες υποφέροντας; Όλο αυτό το διάστημα η λύση ήταν πολύ απλή για εμένα. Το CBD.

Η ευσυγκινησία είναι η μοναδική αξιοσημείωτη παρενέργεια που έχω παρατηρήσει έως τώρα. Την πρώτη μέρα που το δοκίμασα μόνο του, ο Μαραθώνιος του Σικάγο περνούσε κάτω από το διαμέρισμά μου. Ξαφνικά ξέσπασα σε κλάματα, παρακολουθώντας την πολύχρωμη μάζα ανθρώπων να παρελαύνει, κάτι το οποίο πήγαινε τελείως κόντρα στον χαρακτήρα μου. Για αυτόν τον λόγο, διστάζω να το παίρνω τακτικά.

Είχα την πρώτη μου ημικρανία περίπου πριν από 20 χρόνια, όταν ήμουν εννιά χρόνων. Δεν θυμάμαι λεπτομέρειες από εκείνη τη μέρα, μονάχα τον σουβλερό πόνο στον αριστερό μου κρόταφο. Έβλεπα θολά και ο κάθε ήχος με έκανε να νιώθω ότι ένας παγοκόφτης τρυπούσε τον εγκέφαλό μου. Έκλαιγα ασταμάτητα, σφίγγοντας το κεφάλι μου με τα χέρια μου.

Ναι Βίρνα, χασισέλαιο. Από χασίσι. Πληρώνω το πλούσιο σε Ω3 χασισέλαιό μου και γυρνάω να φύγω χαμογελώντας, συνειδητοποιώντας ότι στο μαγαζί υπάρχουν αρκετοί πελάτες που με κοιτούν αποσβολωμένοι. Βγαίνοντας από την πόρτα, ακούω πίσω από την πλάτη μου τη γιαγιά να ψιθυρίζει με φωνή 600 desibel - αδιαφορώντας εντελώς για το πώς βρέθηκε το χασισέλαιο στα χέρια μου εξ αρχής: «Μήπως να πάρουμε τηλέφωνο την Αστυνομία;».

Με αφορμή την Athens Cannabis Expo 2018, μια πραγματική κουβέντα για τα οφέλη της κάνναβης σε ασθενείς που την έχουν ανάγκη.

Κάνναβη Ήρθε η Ώρα να Μιλήσουμε Σοβαρά για τη Φαρμακευτική Κάνναβη στην Ελλάδα

Μια μέρα ζητήθηκε από έναν στοχαστή της Ιατρικής ποια είναι η πιο σοβαρή ασθένεια του αιώνα. Οι παρόντες περίμεναν να απαντούσε ο καρκίνος και το έμφραγμα. Με μεγάλη τους έκπληξη ο επιστήμονας απάντησε: "Η αδιαφορία". Όλοι τότε κοιτάχτηκαν στα μάτια και ο καθένας τους αντιλήφτηκε ότι ήταν σοβαρά άρρωστοι. Στο τέλος του ζητήθηκε ποια είναι η θεραπεία και ο επιστήμονας απάντησε: "Να το αντιληφθείτε".

Όταν όμως δεν αντιμετωπίζετε ιδιαίτερα σοβαρές καταστάσεις, μπορείτε να επιλέξετε φυσικά ιάματα για να ανακουφίσετε τον πόνο με πιο παραδοσιακό τρόπο. Λάβετε υπόψη ότι ακόμη και τα φυσικά φάρμακα μπορεί να έχουν παρενέργειες, γι ‘αυτό είναι επίσης συνετό να μιλήσετε με το γιατρό σας προτού υποβληθείτε σε οποιοδήποτε είδος θεραπείας.

H ιβουπροφαίνη, όπως και κάθε άλλο φάρμακο, έχει διάφορες ανεπιθύμητες παρενέργειες. Το πρόβλημα βασίζεται στην ευκολία με την οποία είμαστε σε θέση να αγοράσουμε φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, τα οποία συχνά καταναλώνουμε και σε μεγάλες ποσότητες.

Υπάρχουν μάλιστα και αναφορές από cannabis bloggers (υπάρχει και αυτό) σαν την Lisa Rough, η οποία όπως διαβάζω στη Sun (υπάρχει και αυτή επίσης), έγραψε χαρακτηριστικά για την πρόθεσή της να εισαγάγει μέσω του ταμπόν 60mg THC απ’ευθείας στο «δοχείο του μελιού της» όπως το αποκαλεί:

Η κάνναβη εξετάζεται τώρα με τον ίδιο τρόπο που έγινε για τα οπιοειδή πριν από δεκαετίες, ο συνδυασμός μιας τάξης ναρκωτικών που αντιμετωπίζεται ως φάρμακα ανακούφισης του πόνου στο πλαίσιο ενός κοινωνικού κινήματος που υποστηρίζει τη θεραπεία του πόνου. Προχωρούμε τώρα σε μια εξέταση των μηχανισμών των επιδράσεων της κάνναβης στον πόνο και στον περιορισμένο αριθμό διαθέσιμων μελετών που εξετάζουν τα αποτελέσματα της θεραπείας του πόνου με κάνναβη.

Σταδιακά, προκαλείται υπεραλγησία που προκαλείται από τα οπιοειδή. Αυτή είναι μια κατάσταση όπου ο πόνος αυξάνεται και γενικεύεται λόγω της κεντρικής ευαισθητοποίησης. Σε απόκριση αυτού του πόνου, αυξάνονται οι συνταγογραφούμενες ή οι παρανόμως ληφθείσες δόσεις οπιοειδών σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί το σύστημα του πόνου.

Έγιναν τυπικές αναζητήσεις της βάσης δεδομένων PubMed / National Library of Medicine για τις αναφερόμενες λέξεις-κλειδιά και αναφορές από τη βιβλιογραφία για την καταλληλότητα της κάνναβης και την κλινική αντιμετώπιση του πόνου.

Ο Dr Lee υπέδειξε ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόβλεψη του ποιος θα ωφεληθεί από τη λήψη κάνναβης για την ανακούφιση του πόνου επειδή δεν το κάνουν όλοι. Πρόσθεσε ότι στο μέλλον μπορεί να κατορθώσουμε να προβλέψουμε ποιος θα ανταποκρίνεται στην κάνναβη αλλά χρειάζονται έρευνες σε ασθενείς με χρόνιο πόνο σε μεγαλύτερες περιόδους.

Χρησιμοποιώντας απεικονιστικές μεθόδους, ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ψυχοενεργή ουσία στην κάνναβη μειώνει τη δραστηριότητα σε περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με συναισθηματικές πλευρές του πόνου.


Δημοσίευση: 15/11/2019


. .