Κάντε το μπάνιο του παιδιού σας παιχνίδι! Παίξτε «Ο Σίμος λέει…», κατά το “Simon says…”. Το παιδί καλείται να πλένει τα μέρη του σώματος όπου ο Σίμος λέει. Δεν πρέπει να κάνει ζαβολιές αλλά να πλένει τα μέρη του σώματος μόνο όταν τα λέει ο Σίμος. Έτσι ενισχύουμε το κομμάτι της σωματογνωσίας. Το παιδί αρχικά αναγνωρίζει τα μέρη του σώματος και μεγαλώνοντας είναι σε θέση και να τα ονομάζει.​

Εμείς σας παροτρύνουμε τα παρακάτω παιχνίδια που μπορείτε να παίζετε με το παιδί σας. Ωστόσο η φαντασία και η δημιουργικότητα είναι αυτό που ανεπιφύλακτα συστήνουμε.​

Για 12η συνεχή χρονιά, η μπανάνα Chiquita έδωσε το παρών στο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, ...

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να μιμηθεί χειρονομίες και ήχους και να ακολουθήσει τη σειρά, όπως όταν παίζουμε «κου-κου-τσα». Είναι επίσης σωστότερο να χρησιμοποιούμε λίγα παιχνίδια τη φορά, γιατί έτσι το ενθαρρύνουμε να το εξερευνήσει και να πειραματιστεί περισσότερο μαζί τους. Μπορείτε να ενθαρρύνετε την προσοχή του με το να καθίστε δίπλα του ή απέναντί του και να δείξετε ευχαρίστηση με αυτά που κάνει.

Είναι πιο δύσκολο για τα πρόωρα παιδιά να συγκεντρωθούν όταν υπάρχει θόρυβος, όπως η τηλεόραση που παίζει. Οι ειδικοί συστήνουν όχι περισσότερο από μισή ώρα τηλεόραση την ημέρα, εννοώντας και τα DVDs ή videos. Βρείτε καθημερινά λίγο χρόνο για να καθίσετε ήρεμα με το παιδί σας να παίξετε ήσυχα και να μιλήσετε χωρίς περιβάλλοντες θορύβους.

Ο ερχομός ενός μωρού, είτε είναι το πρώτο ή το τέταρτο παιδί σας, είναι ένα συναρπαστικό γεγονός! Μερικές φορές όμως, φαντάζει σαν μια δύσκολη υπόθεση, ιδιαίτερα αν το μωρό σας γεννηθεί τρεις ή περισσότερες εβδομάδες νωρίτερα από την προσδοκώμενη ημερομηνία, είναι δηλαδή πρόωρο…

Ήδη από τον πρώτο μήνα μπορείτε να προσφέρετε στο μωρό σας πολλά και διαφορετικά ερεθίσματα, που θα συμβάλλουν σημαντικά τόσο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του όσο και στην ψυχοκινητική του ανάπτυξη. Εκτός όμως από τα οφέλη για το ίδιο το παιδί, δημιουργείται πολύτιμος χρόνος μεταξύ του μωρού, της μαμάς και του μπαμπά, που τους φέρνει πιο κοντά. Το μωρό εισπράττει αγάπη και τρυφερότητα απολαμβάνοντας τις εμπειρίες του αυτές μέσα από το αίσθημα της ασφάλειας που νιώθει κοντά τους.

Μην περιμένετε το παιδάκι σας να πατήσει στα πόδια του ή να ακούσετε την πρώτη λεξούλα που θα βγει από τα χείλη του, για να παίξετε μαζί του. Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες και ενδιαφέροντα παιχνίδια, στα οποία μπορείτε να συμμετέχετε μαζί από την πρώτη κιόλας στιγμή που θα έρθει στο σπίτι.

Η επανάληψη των στίχων στα παιδικά τραγούδια είναι ο πιο ευχάριστος τρόπος για να κάνετε το μωρό σας να ενδιαφερθεί για την γλώσσα και να επαναλαμβάνει ήχους. Θα διεγείρετε, μάλιστα, το ενδιαφέρον του πολύ περισσότερο αν χρησιμοποιείτε και πολλές εκφράσεις με το πρόσωπό σας. Δοκιμάστε, για παράδειγμα, να τραγουδήσετε το « Αχ κουνελάκι! » και να αλλάζετε τις εκφράσεις σας, ανάλογα με τους στίχους! Όχι πιπίλα ή δάχτυλο!

Οι περισσότεροι γονείς, βέβαια, ανυπομονούν το μωρό τους να μιλήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται, καθώς η επικοινωνία θα βοηθήσει και εκείνο να μεταφέρει αυτά που νιώθει και τους ίδιους να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες τους. "Το σπουδαιότερο που μπορούν να κάνουν οι γονείς είναι να επικοινωνούν διαρκώς με τα παιδιά τους και να ασχολούνται μαζί τους", μας λέει η Παθολογος Λογου και Ομιλιας κ . Μαρινέλλα Τσουκαλά .

Συνήθως, τα πρώτα λόγια του μωρού είναι κάτι που κάθε μαμά θυμάται στοργικά. Αλλά, πόσο νωρίς είναι πολύ νωρίς για να αρχίσουμε ως γονείς να μιλάμε στα παιδιά μας; Ξέρατε ότι υπάρχουν παιδιά θαύματα που μπορούν να διατυπώσουν μία φράση με τρεις λέξεις από την ηλικία των οκτώ μηνών; Και, παραδόξως, εσείς μπορείτε να βοηθήσετε το μωρό σας να καλλιεργήσει τις γλωσσικές του δεξιότητες.

Γνωρίζατε ότι τα μωρά που μεγαλώνουν σε φλύαρο περιβάλλον ή έχουν γεννηθεί σε ομιλητικές οικογένειες έχουν υψηλότερο IQ μέχρι να γίνουν τριών ετών; Αυτά τα παιδιά σκοράρουν επίσης καλύτερους βαθμούς στο σχολείο μέχρι την ηλικία των εννέα, σε σύγκριση με τα παιδιά που μεγαλώνουν σε σχετικά ήσυχο περιβάλλον.

Οι φωτογραφίες αυτών των παιδιών με σύνδρομο Down θα σας συγκινήσουν (pics)

Όχι όση πιστεύετε! Μια τελευταία επιστημονική έρευνα στο αμερικάνικο περιοδικό "Pediatrics" αποδεικνύει ότι τα συγκεκριμένα παιχνίδια κάθε άλλο παρά βοηθούν το σκοπό για τον οποίο υποτίθεται έχουν φτιαχτεί. Αν και υποτίθεται ότι συντελούν στην ανάπτυξη της γλώσσας και της επικοινωνίας, ουσιαστικά δεν την προάγουν διότι ο σχεδιασμός τους βασίζεται σε κανόνες marketing κι όχι σε πραγματικούς εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Θα τα έχετε δει να κυκλοφορούν σε όλα τα σπίτια με μωρά, είναι τα ίδια (ή της ίδιας λογικής) και εμπνέουν μια ασφάλεια τόσο στους γονείς όσο και σε όσους σκέφτονται να κάνουν δώρο σε ένα μωρό: Θα επιλέξω από αυτά τα παιχνίδια που ξέρω ότι είναι καλά.


Δημοσίευση: 16/11/2019


. .