Επιπλέον, οι πόλεις με τις καλύτερες μεταφορές τους και τις ποικίλες ευκαιρίες για καθιστική ψυχαγωγία ευνοούν την καθιστική ζωή και την έλλειψη σωματικής άσκησης, ενώ από την άλλη οι κάτοικοι των αγροτικών περιοχών κάνουν πιο απαιτητικές χειρωνακτικές εργασίες, που υποτίθεται αποτελούν «αντίδοτο» στα παραπανίσια κιλά.

Η επιδημία της παχυσαρκίας επεκτείνεται συνεχώς τα τελευταία 30 χρόνια, ενώ το ποσοστό των παχύσαρκων αυξάνεται ταχύτερα στην ύπαιθρο παρά στις πόλεις.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι ο κίνδυνος καρκίνου αυξάνεται από την παχυσαρκία, και πρόσφατα, ερευνητές ανακάλυψαν ισχυρούς συσχετισμούς μεταξύ της παχυσαρκίας και ορισμένων τύπων κακοηθειών. Ο καρκίνος είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως και, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 1,9 δισεκατομμύρια ενήλικες στον κόσμο είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Ο κίνδυνος για τη διατροφική ασφάλεια των ψαριών δεν έγκειται τόσο στην κατάψυξή τους, όσο στη σωστή απόψυξή τους, τονίζουν οι ειδικοί ΥΓΕΙΑ

Ο κίνδυνος για τη διατροφική ασφάλεια των ψαριών δεν έγκειται τόσο στην κατάψυξή τους, όσο στη σωστή απόψυξή τους, τονίζουν οι ειδικοί

Η ελάττωση σωματικού βάρους που παρατηρείται στις πρώτες ημέρες μιας δίαιτας αδυνατίσματος οφείλεται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό σε απώλεια νερού και γλυκογόνου. Με την πάροδο του χρόνου όμως το μεγαλύτερο ποσοστό του σωματικού βάρους που χάνεται προέρχεται από το αποθηκευμένο λίπος. Επίσης στην περιορισμένη θερμιδική πρόσληψη δεν πρέπει να μειώνεται η πρόσληψη των υγρών, γιατί κάτι τέτοιο θα έχει σαν αποτέλεσμα το χάσιμο περισσότερου νερού, όχι όμως και σωματικού λίπους.

Στη Νέα Ζηλανδία, ο Υπουργός Υγείας, Pete Hodgson, ετοιμάζει την ατζέντα για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας όχι μόνο στη χώρα του αλλά σε παγκόσμια κλίμακα. Ήδη έχει ανακοινώσει ότι το 2007 θα αποτελέσει πρώτη του προτεραιότητα η προσπάθεια για την καταπολέμηση χρόνιων νόσων, και ιδιαίτερα της παχυσαρκίας. Η εφαρμογή της απομάκρυνσης των ανθρακούχων αναψυκτικών από τα σχολεία είναι μια από τις κύριες επιδιώξεις και στην Νέα Ζηλανδία. Ηνωμένο Βασίλειο

Η πράξη δείχνει ότι η δραστική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι υπόθεση δίαιτας. Όλες οι άλλες μέθοδοι (χειρουργική, φάρμακα, ασκήσεις κ.λπ.) αποβλέπουν στο να δημιουργήσουν αρνητικό θερμιδικό ισοζύγιο. Εξάλλου το παχύσαρκο άτομο πολύ πιο εύκολα δέχεται μια υποθερμιδική δίαιτα παρά ένα πρόγραμμα βαριάς σωματικής άσκησης, όπου τα αποτελέσματα είναι πολύ αμφίβολα αν η άσκηση δεν συνδυάζεται με αντίστοιχα μειωμένη πρόσληψη θερμίδων.

Η παχυσαρκία εμφανίζει αιτιολογική συσχέτιση με πλήθος νοσολογικών καταστάσεων του ανθρώπινου οργανισμού. Οι σημαντικότερες επιπτώσεις της είναι ο διαβήτης τύπου 2, η υπέρταση, η δυσλιπιδαιμία, η στεφανιαία νόσος, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, πολλοί τύποι καρκίνου, όπως μαστού, ενδομητρίου, τραχήλου της μήτρας, παχέος εντέρου, οισοφάγου, παγκρέατος, νεφρών, προστάτη κλπ.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το 84% των ατόμων είχε λανθασμένη άποψη για την παχυσαρκία καθώς δεν ήξεραν ότι αυξάνει τα αίτια καρκίνου ακόμη αι όταν έχει ήδη προκληθεί ενώ, πάνω από τους μισούς δεν γνώριζαν ότι ενέχει τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Επίσης, 1 στους 4 δεν γνώριζε ότι η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και αρτηριακής πίεση.

Σχεδόν το 1/3 του πληθυσμού της γης, συμπεριλαμβανομένων χωρών όπως η Αφρική, η Ινδία, η Κίνα, η Ιαπωνία κ.λπ. έχει βάρος πάνω από το φυσιολογικό, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Μεγάλες κλινικές μελέτες έχουν επίσης αποδείξει ότι η παχυσαρκία σχετίζεται άμεσα με χρόνια νοσήματα, όπως την οστεοπόρωση και τον καρκίνο του μαστού, του ήπατος, της χοληδόχου κύστης και του εντέρου. Η παχυσαρκία σχετίζεται επιπλέον με την ουρική αρθρίτιδα και εκφυλιστικές παθήσεις των αρθρώσεων, που μαζί με όλα τα παραπάνω νοσήματα διαταράσσουν την υγεία και επηρεάζουν δυσμενώς την ποιότητα ζωής των παχύσαρκων ατόμων.

Μια άλλη διάσταση του προβλήματος, η οποία μπορεί και πρέπει να αντιμετωπισθεί με την ενημέρωση και εκπαίδευση των γονέων, είναι οι λανθασμένες αντιλήψεις τους σχετικά με το υγιές βάρος σώματος των παιδιών τους, καθώς πολλοί γονείς δεν συνειδητοποιούν ότι τα παιδιά τους είναι παχύσαρκα, ενώ ένας στους τέσσερις γονείς των οποίων τα παιδιά έχουν κανονικό σωματικό βάρος πιστεύει ότι είναι αδύνατα.

Η παχυσαρκία αποτελεί αναμφισβήτητα την πιο σημαντική διατροφική πάθηση στις ανεπτυγμένες χώρες και μπορεί να επηρεάσει τόσο την ποιότητα όσο και τη διάρκεια της ζωής των πασχόντων, καθώς είναι πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι σχετίζεται στενά με μια σειρά από σοβαρά προβλήματα υγείας, που μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και στο θάνατο.

Έρευνες έχουν δείξει ότι σε ορισμένες χώρες χαμηλού εισοδήματος, όπως η Κίνα, τα άτομα που ζουν σε αστικές περιοχές έχουν διατροφή που διαφέρει σαφώς από εκείνη των αγροτικών ομολόγων τους. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η στροφή προς την παχυσαρκία έχει προωθήσει την αύξηση βάρους και αύξησε τον κίνδυνο προβλημάτων υγείας που συνδέονται με χρόνιες ασθένειες στις αστικές περιοχές της Κίνας .

Επιπλέον, οι κάτοικοι των πόλεων έχουν καλύτερες επιλογές για μεταφορές, μεγαλύτερη πρόσβαση σε smartphones και καλωδιακή τηλεόραση, καθώς και περισσότερες μη φυσικές ευκαιρίες αναψυχής σε σχέση με εκείνους που ζουν σε αγροτικές περιοχές. Είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν επαγγέλματα που δεν απαιτούν σωματική αντοχή. Όλοι αυτοί οι παράγοντες περιορίζουν την ενεργειακή δαπάνη.


Δημοσίευση: 14/11/2019


. .