Οι Ενδείξεις Που Λένε Ότι Η Οικογένειά Σας Έχει Πολύ Στρες - Τα 14 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Οι ερευνητές αναζήτησαν τη σχέση μεταξύ του άγχους των εξετάσεων και της αλλαγής στην ποιότητα της διατροφής και αν η σχέση αυτή θα μπορούσε να τροποποιηθεί από ψυχοκοινωνικούς παράγοντες όπως η συμπεριφορά της διατροφής (συναισθηματική/εξωτερική/περιοριστική), το κίνητρο επιλογής φαγητού, οι γευστικές προτιμήσεις, η ευαισθησία ως προς την ανταμοιβή ή την τιμωρία, η παρορμητικότητα, η τάση αντιγραφής, η καθιστική ζωή και η κοινωνική υποστήριξη.

Το αυξημένο άγχος κατά τη διάρκεια των εξετάσεων του σχολείου και του πανεπιστημίου συνδέεται με τη χειρότερη διατροφή, που περιλαμβάνει λιγότερα φρούτα και λαχανικά και πιο πολύ fast food, σύμφωνα με μια παρατηρητική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Nutrition.

Κοντά στις 140 γυναίκες δολοφονούνται κάθε μέρα από σύντροφο ή συγγενή τους

Συνεπώς, για να βοηθήσουμε, οφείλουμε να κατευθυνθούμε στο ψυχικό κίνητρο που δημιουργεί το Άγχος, κι όχι στη συμβατική του αντιμετώπιση με συμβουλές, λέει ο Διευθυντής της Ψυχικής Φροντίδας. Τι σημαίνει αυτό; “Σημαίνει πως όταν πλησιάζουν εξετάσεις δεν πρέπει να μαλώνουμε το παιδί, π.χ. μην βγεις, μην ξενυχτίσεις, μην αργήσεις να κοιμηθείς, μην χαλαρώνεις, μην είσαι στο κινητό κλπ. Αυτές οι νουθεσίες έχουν συνήθως αντίθετα αποτελέσματα”.

Ο χρυσός κανόνας των εξετάσεων είναι “να ΜΗΝ δίνετε συμβουλές”, λέει ο ειδικός: “Οι συμβουλές προς τον αγχωμένο υποψήφιο έχουν παρόμοια επίδραση με αυτή που έχουν τα ... σεμινάρια κολύμβησης σε κάποιον που πνίγεται”, εξηγεί ο κ. Παπαγεωργίου και συμπληρώνει, ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή από την πλευρά του γονέα, καθώς η στάση του απέναντι στο παιδί του κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, συχνά καθορίζει και το μέλλον της μεταξύ τους σχέσης:

Το άγχος μειώνει τη λειτουργικότητα του παιδιού, κι αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στην επίδοσή του. Ο κ. Παπαγεωργίου συμπληρώνει: “Το στρες επιδρά άμεσα στον τρόπο που το παιδί διαχειρίζεται την πρόκληση των εξετάσεων. Μειώνει τη λειτουργικότητά του και την απόδοσή του στη μελέτη, αλλά και επιδρά και στο πως συμπεριφέρεται, πως ανταποκρίνεται σε απαιτήσεις και πως θα αποδώσει στις εξετάσεις”.

Δείχνετε κατανόηση στα συναισθήματα και στις ανάγκες του. Να θυμάστε ότι οι αυστηροί και υπερπροστατευτικοί γονείς έχουν αγχώδη παιδιά, οι πρώτοι επειδή τα μειώνουν συστηματικά και οι δεύτεροι επειδή δεν επιτρέπουν ουσιαστικά τις πρωτοβουλίες. Τα παιδιά που μένουν περιορισμένα ή προστατευμένα πραγματικά δεν ξέρουν πώς να αντιμετωπίζουν καταστάσεις και φυσικά αγχώνονται.

Το άγχος έχει σαν αποτέλεσμα να διεγείρεται υπερβολικά τμήμα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Σωματικές εκδηλώσεις της επίδρασης αυτής είναι οι γρήγοροι παλμοί της καρδιάς , η έντονη εφίδρωση (κυρίως στις παλάμες), το τρέμουλο των χεριών και η ξηροστομία. Όλα αυτά συμβαίνουν επειδή ο εγκέφαλος μπαίνει σε κατάσταση επιφυλακής και προετοιμάζει το σώμα να ανταποκριθεί σε μια επερχόμενη απειλή.

Είναι λογικό να ανησυχούμε όταν ένα αγαπημένο μας πρόσωπο αντιμετωπίζει μια ασθένεια ή όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια μεγάλη οικονομική δυσκολία. Ωστόσο, στην περίπτωση αγχώδους διαταραχής οι ανησυχίες είναι δυσανάλογες προς τις αιτίες που τις προκαλούν και πολλές φορές κάνουν την εμφάνισή τους ακόμη και σε απλές καθημερινές καταστάσεις που δεν φορτίζουν τον μέσο άνθρωπο.

Οι αγχώδεις διαταραχές συνοδεύονται από σημαντική δυσφορία και αναστάτωσης της προσωπικής, επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής, ωστόσο με την κατάλληλη βοήθεια είναι δυνατό να τεθούν υπό έλεγχο. Η σωστή διάγνωση της αγχώδους διαταραχής είναι το πρώτο και βασικότερο βήμα για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της.

Τα «συμπτώματα» του στρες εκδηλώνονται σε κάθε πτυχή της ανθρώπινης λειτουργίας. Τόσο στο συναίσθημα (π.χ., άγχος, αγωνία, θλίψη) και το γνωστικό μηχανισμό/σκέψη (π.χ., αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό ή την κατάσταση, αδυναμία συγκέντρωσης), ως τη συμπεριφορά (π.χ., νευρικότητα) και την σωματική λειτουργία (π.χ., αλλαγές στην όρεξη, αϋπνία, πόνους σε διάφορα σημεία).

Σε κάθε περίπτωση το στρες αποτελεί μια πολύπλευρη διεργασία που περιλαμβάνει τόσο βιολογικές όσο και ψυχοκοινωνικές διαστάσεις. Οι βασικές διαστάσεις του στρες είναι τέσσερις:

Ορισμός και βασικές διαστάσεις της έννοιας του στρες

Ερωτηθείσα αν η οικογένεια προτίθεται να κινηθεί εκτός του κοσμηματοπώλη και κατά των αστυνομικών και των διασωστών του ΕΚΑΒ που ενεπλάκησαν στα γεγονότα διευκρίνισε: «Όταν λέω όλοι, ναι, όλοι εμπλεκόμενοι, οι οποίοι άσκησαν βία, δεν άσκησαν τα καθήκοντά τους και υπερέβησαν το μέτρο της νόμιμης δυνατότητας που είχαν για να πράξουν το οτιδήποτε».


Δημοσίευση: 23/11/2019


. .