ΚΑ. λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχει ένα στερεότυπο σύμφωνα με το οποίο οι γυναίκες έχουν θέσεις εργασίας με μικρότερους κινδύνους, ότι η συνολική εικόνα στην Ευρώπη είναι ότι η κατανομή της εργασίας μεταξύ ανδρών και γυναικών δεν είναι ποτέ ουδέτερη, και ότι, γενικά, αυτή η κατανομή αποκρύπτει τα προβλήματα υγείας των γυναικών, με συνέπεια να λαμβάνονται λιγότερα μέτρα πρόληψης σε σχέση με την εργασία των γυναικών·

Κ. λαμβάνοντας υπόψη ότι ο διαχωρισμός στην εργασία, το μισθολογικό χάσμα, ο χρόνος εργασίας, οι χώροι εργασίας, οι επισφαλείς συνθήκες εργασίας, ο σεξισμός και οι διακρίσεις λόγω φύλου καθώς και οι διαφορές που συνδέονται με τις σωματικές ιδιαιτερότητες της μητρότητας είναι παράγοντες που είναι πιθανόν να επηρεάσουν τις συνθήκες εργασίας των γυναικών·

ΙΔ. λαμβάνοντας υπόψη ότι χρειάζονται επαρκείς πόροι για τη δέουσα αντιμετώπιση τόσο των νέων και αναδυομένων όσο και των παραδοσιακών κινδύνων ΑΥΕ, περιλαμβανομένων του αμιάντου, των νανοϋλικών και των ψυχοκοινωνικών κινδύνων· λαμβάνοντας υπόψη ότι πολλοί εργαζόμενοι, μεταξύ άλλων εκείνοι των κατασκευών, εκτίθενται δυνάμει στον αμίαντο·

Αν και το έργο σε δύσκολες ώρες στον ήλιο, ενδεχομένως, χρονολογείται από τους προϊστορικούς χρόνους, δεν υπάρχουν αναφορές ανεπιβεβαίωτες μέχρι τον δέκατο έκτο αιώνα, η οποία μίλησε για βάρδιες εργασίας στα ορυχεία. Ωστόσο, είναι λογικό να σκεφτούμε ότι από την εποχή των ανδρών σπήλαιο πήρε στροφές σε επιφυλακή για να αποκρούσει πιθανές αρπακτικά ή αντίπαλες φυλές που θα μπορούσε να επιτεθεί χώρο ή τα υπάρχοντά σας.

Σε έναν κόσμο που λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα και επτά ημέρες την εβδομάδα, είναι απαραίτητο να υπάρχει μια νυχτερινή εργασία.

Παρόλο που οι ερευνητές δεν είναι ακόμη σίγουροι για τις αιτίες αυτής της σημαντικής διαφοράς, προσανατολίζονται στα μειωμένα επίπεδα μελατονίνης που εμφανίζει ο συγκεκριμένος πληθυσμός. Η παραγωγή της μελατονίνης συντελείται κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας και επηρεάζεται αρνητικά όταν υπάρχει ανοιχτή κάποια πηγή τεχνητού φωτός. Η συγκεκριμένη ουσία φαίνεται ότι ρυθμίζει την υπόφυση αλλά και την παραγωγή των ωοθηκικών ορμονών, συμπεριλαμβανομένων και των οιστρογόνων.

Έρευνες έχουν καταδείξει ότι τα κύτταρα που βρίσκονται στον υποθάλαμο και συγκεκριμένα στον υπερχιασματικό πυρήνα αποτελούν την έδρα του βιολογικού μας ρολογιού. Η καλή λειτουργία του, συντελεί στην παραγωγή ενέργειας που χρειάζεται το άτομο για να καλύψει τις καθημερινές του δραστηριότητες. Αντίθετα, η απορρύθμιση του μεταβολισμού μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές ύπνου, παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2, κατάθλιψη, καρδιακά νοσήματα, λοιμώξεις και ορμονικές διαταραχές.

Όλο και αυξάνουν οι έρευνες που αποδεικνύουν πως η νυχτερινή εργασία μπορεί να προκαλέσει σημαντικές διαταραχές στον οργανισμό αλλά και στην ψυχολογία μας. Ο αποσυντονισμός του βιολογικού μας ρολογιού μπορεί μάλιστα να οδηγήσει στην εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων στο καρδιακό και εγκεφαλικό σύστημα. Τι ακριβώς συμβαίνει όταν εργαζόμαστε τη νύχτα; Πώς επηρεάζεται η ζωή μας; Τις απαντήσεις σε αυτά και άλλα ερωτήματα δίνει η ψυχολόγος Δρ Μάρσα Κολέτση.

Για λόγους που δεν είναι σαφείς, ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του μαστού αφορά μόνο τις εργαζόμενες σε νυχτερινές βάρδιες στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, και όχι σε άλλες ηπείρους. Μια πιθανή αιτία είναι ότι αυτές οι γυναίκες έχουν αυξημένα επίπεδα ορμονών που ευνοούν την εμφάνιση καρκίνου.

Σύμφωνα με νέα κινεζική επιστημονική μελέτη, η νυχτερινή εργασία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων καρκίνων στις γυναίκες, ιδίως μαστού, δέρματος και στομάχου ή εντέρου.

Όλο και αυξάνουν οι έρευνες που αποδεικνύουν πως η νυχτερινή εργασία μπορεί να προκαλέσει σημαντικές διαταραχές, όχι μόνο στην ψυχολογία αλλά και στην υγεία των γυναικών.

Ολο και αυξάνουν οι έρευνες που αποδεικνύουν πως η νυχτερινή εργασία μπορεί να προκαλέσει σημαντικές διαταραχές, όχι μόνο στην ψυχολογία αλλά και στην υγεία των γυναικών. Σύμφωνα με νέα κινεζική επιστημονική μελέτη, η νυχτερινή εργασία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων καρκίνων στις γυναίκες, ιδίως μαστού, δέρματος και στομάχου ή εντέρου.

Forum επιστημόνων Celebrities corner Μετρητές υγείας Η συμβουλή του Vita Ζώδια Καιρός

Οι έως τώρα έρευνες δεν είχαν καταλήξει σε κάποιο οριστικό συμπέρασμα. Μια μετα-ανάλυση του 2016 είχε βρει μικρή έως ανύπαρκτη σχέση ανάμεσα στη νυχτερινή εργασία και στον καρκίνο του μαστού. Η νέα μελέτη φαίνεται να το επιβεβαιώνει αυτό και να δίνει μια οριστικά καθησυχαστική απάντηση. Τα ευρήματα της θα ληφθούν υπόψη από την IACR, η οποία θα δημοσιοποιήσει φέτος το καλοκαίρι τα νέα συμπεράσματα της για τη σχέση νυχτερινής εργασίας και καρκίνου.


Δημοσίευση: 15/11/2019


. .