Κάντε Το Παιδί Να Λατρέψει Το Νηπιαγωγείο - Τα 17 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Η μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο Δημοτικό είναι ένα μεγάλο και σημαντικό γεγονός για τη ζωή της οικογένειας. Τα παιδιά πέρα από τον έντονο ενθουσιασμό που νιώθουν, βιώνουν και μεγάλο άγχος. Το ίδιο, φυσικά, μπορεί να συμβαίνει και με τους γονείς που βλέπουν τα μικρά παιδιά τους να μεγαλώνουν και σιγά σιγά να γίνονται πιο ανεξάρτητα.

Πρώτη φορά Δημοτικό: Πώς θα κάνετε πιο εύκολη τη μετάβαση για όλους

Τι συμβαίνει και το παιδί μου δεν θέλει να πάει στο σχολείο;

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής από το σχολείο στο σπίτι -με το αυτοκίνητο ή με τα πόδια- τα παιδιά θα ανοιχτούν ευκολότερα. Η Dr. Laura Mrkham, κλινική ψυχολόγος, επισημαίνει ότι τα παιδιά συνήθως απαντούν ευκολότερα σε ερωτήσεις που γίνονται σε «απρόσμενες συνθήκες». Όχι, το αυτοκίνητό σας δεν είναι ένα ολοκαίνουριο σκηνικό, αλλά η διαδρομή αποσπά την προσοχή του παιδιού και η οπτική επαφή δεν είναι απαραίτητη. Έτσι, είναι πιο εύκολο να «ανοιχτεί», εφόσον η πίεση είναι λιγότερη.

Αγωνιάς, ξαγρυπνάς, αγχώνεσαι, αναρωτιέσαι: τι κάνει το παιδί όλη μέρα στον παιδικό σταθμό ή στο νηπιαγωγείο; Περνάει καλά; Τρώει; Έχει φίλους; Συμπαθεί τη δασκάλα του; Παίζει αρκετά; Κι όταν εκείνο, επιστρέφει επιτέλους απ’ το σχολείο, εσύ όλο αγωνία ρωτάς «Πώς πέρασες;», για να απαντήσει μ’ ένα ξερό, αποστομωτικό και αινιγματικό: «Καλά.»

Την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου από τις 6 το απόγευμα , όλα τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν face painting και να μεταμορφωθούν σε φανταστικά πλάσματα, καθώς και να χαρούν το ατελείωτο παιχνίδι στην παιχνιδοκατασκευή και την πίστα roller skating εντελώς δωρεάν.

Μείνετε μακριά του: Για να μην πανικοβληθεί από την απουσία σας σε συνδυασμό με όλες αυτές τις αλλαγές της πρώτης μέρας, κατά τις μέρες που θα προηγηθούν αφήστε το κάποιες φορές σε αξιόπιστα άτομα και πηγαίνετε μια βόλτα. Έτσι θα συνηθίσει στην ιδέα ότι ακόμη και αν λείψετε για λίγο, πάντα στο τέλος θα επιστρέφετε κοντά του.

Αν δεν έχει πατήσει ακόμη το ποδαράκι του στο νέο του σχολείο, έχετε την ευκαιρία να προετοιμάσετε το έδαφος κατάλληλα

Κάντε το παιδί να λατρέψει το νηπιαγωγείο. Πώς θα το βοηθήσετε να ξεπεράσει τον φόβο του

Έτσι, τα φυτώρια σε ενάμιση χρόνο μπορούν να δικαιολογηθούν μόνο από την πιο ακραία αναγκαιότητα. Πριν αποφασίσετε να δώσετε το παιδί στο νηπιαγωγείο, πρέπει να ταξινομήσετε όλες τις πιθανές επιλογές για να αφήσετε το μωρό στο σπίτι. Ψάξτε για δουλειά στο σπίτι, προσπαθήστε να διαπραγματευτείτε με γνωστές μητέρες ότι θα αναλάβετε "βόσκουν" τα παιδιά σας. Πιστέψτε με, δεν υπάρχουν καταστάσεις απελπισίας και, αν θέλετε, μπορείτε πάντα να βρείτε κάποια εναλλακτική λύση για την φάτνη.

Τα τελευταία χρόνια, αυτή η πρακτική έχει γίνει όλο και συχνότερη. Ένα παιδί σε δύο χρόνια δίνεται σε ένα νηπιαγωγείο, το συνηθίζει με δυσκολία και οι γονείς αποφασίζουν να τον αφήσουν στο σπίτι για ένα ακόμη έτος. Αλλά ταυτόχρονα σε καμία περίπτωση μην παραλάβετε τα έγγραφα! Πείθουν τη διοίκηση να "κρατήσει τον τόπο", να πληρώνει τακτικά μηνιαίες αποδείξεις για να σώσει την ευκαιρία να στείλει ένα παιδί στο νηπιαγωγείο χωρίς προβλήματα μέσα σε ένα χρόνο ή ακόμα και δύο.

Κατ 'αρχήν, αυτό είναι δυνατό. Αλλά μόνο εάν είστε πραγματικά έτοιμοι για αυτή την πολύ, πολύ σοβαρή δουλειά. Το πιο δύσκολο πράγμα στην εκπαίδευση στο σπίτι είναι, ίσως, όχι η πνευματική ή σωματική ανάπτυξη ενός παιδιού. Μόλις σε αυτές τις περιοχές, μια φροντίδα και μορφωμένη μητέρα μπορεί να δώσει το παιδί της πολύ περισσότερο από τις τάξεις στο νηπιαγωγείο. Είναι πολύ πιο δύσκολο να δημιουργήσετε ένα μωρό όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την κοινωνική ανάπτυξη.

Χρονομετρήστε το «αντίο»: Αν το αφήνετε στο νηπιαγωγείο και φεύγετε όταν έχει στραμμένη την προσοχή του αλλού, εντείνετε τους πιθανούς φόβους εγκατάλειψης που το ταλαιπωρούν. Αν το κρατάτε αγκαλιά για πάρα πολλή ώρα και συγκινείστε που το αποχωρίζεστε, το κάνετε να νιώθει ότι αυτό που συμβαίνει εκείνη τη στιγμή είναι σημαντικό και ανησυχητικό. Προτιμήστε μια ζεστή αλλά σύντομη αγκαλιά και πείτε του πως φεύγετε αλλά σύντομα θα είστε και πάλι κοντά του.

Ηρεμήστε: Τα παιδιά αντιλαμβάνονται τη συναισθηματική μας κατάσταση, ακόμη και χωρίς να ακούσουν τίποτα σε σχέση με αυτή. Όσο περισσότερο αγχώνεστε, τόσο του δημιουργείτε ένταση που δυσκολεύει τα πράγματα ακόμη παραπάνω.

Αν δεν έχει πατήσει ακόμη το ποδαράκι του στο νέο του σχολείο, έχετε την ευκαιρία να προετοιμάσετε το έδαφος κατάλληλα.

Όταν γίνει η μετάβαση και το παιδί δει τις εγκαταστάσεις του νέου σχολείου, μπορείτε να συναντηθείτε με το διευθυντή και τους καθηγητές. Να ανακαλύψετε τις δραστηριότητες, την καντίνα και τους αθλητικούς χώρους του σχολείου και να δείτε πού μπορεί να γραφτεί το παιδί. Να θυμάστε ότι χρειάζεται χρόνος γιατί το παιδί δεν θα μπορέσει να κάνει φίλους αμέσως, ούτε να νιώσει το ίδιο άνετα με πριν.

Πριν αλλάξει σχολείο, πρέπει να ενημερώσετε το παλιό περιβάλλον, να κάνετε μία λίστα με τα στοιχεία των παλιών συμμαθητών και φίλων, να οργανώσετε ένα πάρτι αποχαιρετισμού για το παιδί και να ενημερώσετε φίλους και γείτονες για την αλλαγή (σε περίπτωση μετακόμισης).


Δημοσίευση: 22/11/2019


. .