Το Πρόβλημα Των Μικροβίων Στα Παιδιά - Τα 14 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη εντοπίσει με βεβαιότητα συγκεκριμένα είδη εντερικών μικροβίων που πιθανώς αλληλεπιδρούν με τον εγκέφαλο για να επηρεάσουν τα συμπτώματα του αυτισμού. Μετά και τη νέα έρευνα, αυξάνονται πάντως οι ενδείξεις ότι τα μικρόβια του εντέρου -μέσω κάποιου βιολογικού μηχανισμού που ακόμη δεν έχει βρεθεί- μεταβάλλουν τον κίνδυνο και τη σοβαρότητα του αυτισμού, επηρεάζοντας τις πρωτεΐνες που θα παραχθούν στον εγκέφαλο.

Τα πειραματόζωα έγιναν λιγότερο κοινωνικά και εκδηλωτικά, ενώ ανέπτυξαν επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές. Δεν συνέβη όμως το ίδιο στα ζώα, στα οποία μεταφέρθηκαν κόπρανα από ανθρώπους χωρίς αυτισμό. Το γεγονός αυτό δεν αποδεικνύει ότι τα εντερικά βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν αυτισμό, αλλά πιθανώς αποκαλύπτει ότι -τουλάχιστον στα ποντίκια- το εντερικό μικροβίωμα σχετίζεται με τα συμπτώματα του αυτισμού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον μικροβιολόγο Σαρκίς Μαζμανιάν του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (Caltech), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Cell», προκάλεσαν συμπτώματα αυτισμού σε ποντίκια, στα οποία μετέφεραν κόπρανα από παιδιά με αυτισμό. Οι μικροοργανισμοί από τα ανθρώπινα κόπρανα στη συνέχεια αποίκισαν το έντερο των τρωκτικών.

Συνήθως το παιδί με μικροβιακή λοίμωξη φαίνεται πιο βαριά άρρωστο, ανόρεκτο ή ληθαργικό. Πολλές φορές σταδιακά χειροτερεύει. Ο παιδίατρος μπορεί να χρειαστεί να το ξαναδεί για να κάνει σωστή διάγνωση. Είναι επίσης πιθανό το παιδί αρχικά να έχει ίωση και στην πορεία να κολλήσει και μικρόβιο. Αν δεν υποχωρεί ο πυρετός και η κατάσταση γενικά επιδεινώνεται, ο παιδίατρος μπορεί να συστήσει και εξετάσεις. Σε αμφίβολες ή ύποπτες περιπτώσεις μπορεί να ζητήσει να το πας στο νοσοκομείο.

Προσοχή: Γρίπη, κρυολογήματα και διάφορες ασθένειες που προέρχονται από ιογενείς λοιμώξεις δεν χρειάζονται αντιβιοτικό για να θεραπευτούν. Οι ιοί που τις προκαλούν δεν επηρεάζονται από τα αντιβιοτικά, τα οποία σε αυτές τις περιπτώσεις το μόνο που κάνουν είναι να επιβαρύνουν τον οργανισμό με άχρηστες χημικές ουσίες.

Τι σημαίνει ιός και τι μικρόβιο; Πώς πρέπει να αντιμετωπίζεται μια ίωση και πως μια μικροβιακή λοίμωξη; Μάθε όλα όσα θα σε βοηθήσουν να αναγνωρίσεις τα συμπτώματα και τις ασθένειες που προκαλούν, ώστε να λαμβάνεις τις σωστές προφυλάξεις.

Ας αφήσουμε λοιπόν τους μπαμπούλες, την κακιά μάγισσα και τον πεινασμένο λύκο για τα παραμύθια. Αλήθεια, θα υπάρξει και συνέχεια, ετοιμάζετε κάτι άλλο διδακτικό; Ναι! Ήδη έχω έτοιμα άλλα δύο, πάντα με την ίδια φιλοσοφία, διδακτικά και πάντα αφιερωμένα με πολύ αγάπη στα παιδιά και σε γονείς που αναζητούν κάτι το διαφορετικό για την ενημέρωσή τους!

Μύθος. Το κρύο, η ψύχρα και η υγρασία δεν αυξάνουν την ευαισθησία του οργανισμού μας. Αυτό που αυξάνεται τους χειμερινούς μήνες είναι ο συγχρωτισμός μας μέσα στα σπίτια, στους παιδικούς σταθμούς, στα σχολεία κτλ με αποτέλεσμα οι ιώσεις να μεταδίδονται πολύ πιο εύκολα από τον έναν στον άλλον. Βεβαίως, η πτώση της θερμοκρασίας δημιουργεί κατάλληλες συνθήκες για να «εγκατασταθούν» στον οργανισμό ιοί και να εκδηλωθούν κοινά κρυολογήματα και γρίπη.

Συνώνυμοι των ιώσεων οι φθινοπωρινοί και χειμερινοί μήνες, με εύκολους στόχους κυρίως τους λιλιπούτειους, απαιτούν την προσοχή και τα αυξημένα αντανακλαστικά σας για να μειώσετε τις «επιθέσεις» των ιών και να θωρακίσετε τους ευαίσθητους παιδικούς οργανισμούς.

Μπορούμε να μοιραζόμαστε; Τα μέλη της οικογενείας μπορούν να μοιράζονται τα πάντα λόγω της συνεχούς επαφής. Απλά χρειάζεται προσοχή στα σκεύη που μπαίνουν στο στόμα της μαμάς και μετά στου μωρού. Μην δοκιμάζετε το μπιμπερό γιατί μετά θα μεταφερθούν τα βακτήρια του στόματός σας στο δικό του. Αν μιλάμε για φίλους, καλύτερα να αποφεύγετε το μοίρασμα, ειδικά αν κάποιο παιδί είναι άρρωστο.

Μήπως το παιδί δεν παίζει αρκετά έξω; Τα πράγματα πλέον έχουν αλλάξει και τα παιδιά μένουν περισσότερο μέσα στο σπίτι. Αλλά το να τρέχουν στον κήπο ή στο κοντινό σας πάρκο και να παίζουν με το χώμα τους χαρίζει στιγμές διασκέδασης και δίνει ώθηση στο ανοσοποιητικό τους σύστημα. Η συχνή επαφή με τους οργανισμούς που ζουν στο χώμα τα βοηθά στο να καταπολεμούν πιο εύκολα τα μικρόβια.

Οι περισσότεροι γονείς θεωρούν τα μικρόβια τον πρώτο και βασικότερο εχθρό των παιδιών. Γεμίζουμε το σπίτι με αντισηπτικά και πλένουμε συνέχεια τα χέρια μας αλλά πολλά από αυτά τα μικρόβια είναι άκακα και βοηθούν τα παιδιά να παραμένουν υγιή. Επομένως η υπερβολική καθαριότητα μπορεί να μην κάνει και τόσο καλό όσο νομίζατε.

Πρέπει να γίνει παρακολούθηση του παιδιού μετά την 1η ουρολοίμωξη; Συνιστάται παρακολούθηση του ασθενούς για υποτροπή διότι 8-30% των παιδιών μετά το πρώτο επεισόδιο ουρολοίμωξης, παρουσιάζει υποτροπή μέσα στους πρώτους 6 μήνες και πρέπει να διαγνωσθεί και να αντιμετωπιστεί έγκαιρα προς αποφυγή επιπλοκών.

Τι είναι ουρολοίμωξη; Είναι η φλεγμονή που προκαλείται από την είσοδο μικροβίων στην ουροδόχο κύστη. Πρόκειται για μικρόβια του εντέρου που μετακινούνται από τον πρωκτό στην περιγεννητική περιοχή, από εκεί εισέρχονται στην ουροδόχο κύστη και δια της ανιούσης οδού φθάνουν στους νεφρούς.


Δημοσίευση: 23/11/2019


. .