Πού εντοπίζεται η στρέβλωση; Το γεγονός ότι ο υπολογισμός του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος λαμβάνει υπόψη τη σύνθεση της οικογένειας, σε συνδυασμό με τη μείωση των μισθών, δημιούργησε παγίδες σε λήπτες, υπογράμμισε ο κ. Σατσιάς. Δηλαδή οι λήπτες του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, που λαμβάνουν ένα καλό ποσό για να μπορούν να ζήσουν, δεν έχουν κίνητρο να ενταχθούν εκ νέου στην αγορά εργασίας, η οποία δεν τους παρέχει εισόδημα υψηλότερο από το ΕΕΕ.

Το μοτίβο για τη φτώχεια περιλαμβάνει άτομα από όλες τις κοινωνικές τάξεις, κυρίως τις γυναίκες, καθώς και τις μονογονεϊκές, ευάλωτες και τετραμελείς οικογένειες. Η φτωχοποίηση αυτών των ατόμων μπορεί να είναι είτε ενδημική είτε ως απόρροια οικονομικών εξελίξεων. Υπάρχουν περιπτώσεις που και οι δύο γονείς σε μια οικογένεια εργάζονται και παρ’ όλα αυτά τα εισοδήματά τους κυμαίνονται στα όρια κινδύνου της φτώχειας.

Όλα αυτά, όμως, αφορούν την Κύπρο; Έχουν εφαρμογή στη χώρα μας; Στην Κύπρο, και στην Ευρώπη γενικότερα, η ενδημική φτώχεια που εξακολουθεί να χαρακτηρίζει χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου μπορεί να μην υπάρχει ή να είναι περιορισμένη, ωστόσο η φτώχεια είναι ένα φαινόμενο και της κυπριακής οικονομίας, όπως αποτυπώνεται στις επίσημες στατιστικές. Σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα αμβλύνεται χάρη στην κοινωνική πολιτική.

Όπως ίσως γνωρίζουν κάποιοι, οι δύο τελευταίοι δίσκοι μου είναι το «Έρωτας Αγκάθι» (σε συνεργασία με την Λίνα Νικολακοπούλου) και το «Da Capo, Από την Αρχή» (με την καλλιτεχνική επιμέλεια της Δήμητρας Γαλάνη). Δύο άλμπουμ για μένα σημαντικά γιατί σηματοδοτούν μια νέα περίοδο στην σχέση μου με την σύνθεση και την ερμηνεία. Αυτό που θα έλεγαν κάποιοι ένα είδος επανεκκίνησης, με νέους στόχους αλλά και πολλές εμπειρίες.

Η περίπτωση της Ιεράς Μητρόπολης Πειραιώς είναι εξαιρετική γιατί προσφέρει αδιαλείπτως στήριξη σε οικονομικά ασθενείς συνανθρώπους μας. Σε περιπτώσεις όπως τώρα με την συναυλία μας, την Δευτέρα 13 Μαΐου ελπίζουμε να έχει την επιτυχία και την ανταπόκριση, για αυτό τον ευγενικό σκοπό.

Μια σημαντική πρωτοβουλία, μια συναυλία ανθρωπιάς, μια εκδήλωση που κανείς δεν πρέπει να χάσει, ανέλαβε η Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς. Πρόκειται για μια μεγάλη συναυλία κατά της φτώχειας η οποία θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα 13 Μαίου Βεάκειο Θέατρο Πειραιά.

Μπορεί να έχετε ακούσει τα δίδυμα που περιγράφονται με διαφορετικούς τρόπους. Ίσως έχετε ακούσει οι γονείς να λένε ότι τα παιδιά τους είναι διπλά τζάμια. Ή βλέπετε ένα σύνολο από δίδυμα κορίτσια ντυμένα τα ίδια και υποθέστε ότι είναι πανομοιότυπα δίδυμα. Αλλά καταλαβαίνετε πραγματικά αυτούς τους όρους; Μάθετε περισσότερα σχετικά με τα δίδυμα δίδυμα και τα δίδυμα καθρέφτη και πώς σχετίζονται. Πανομοιότυπα δίδυμα Πανομοιότυπα δίδυμα είναι κάτι περισσότερο από δί

Τα πράγματα που κάνετε, καθώς και τα πράγματα που δεν κάνετε, θα στείλουν τα μηνύματα του παιδιού σας σχετικά με τους ανθρώπους που ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Για παράδειγμα, αν περπατήσετε πέρα ​​από έναν ανθρακωρύχο χωρίς να κάνετε επαφή με τα μάτια, το παιδί σας μπορεί να υποθέσει ότι οι άστεγοι είναι κάτω από σας, γι 'αυτό είναι σημαντικό να εξηγήσετε γιατί δεν δίνετε ξένους στο μετρητά του δρόμου.

Σε αυτή την ηλικία δεν χρειάζεται να δώσετε τεράστιες εξηγήσεις σχετικά με τους παράγοντες που μπορεί να εμποδίσουν κάποιον να κερδίσει ένα βιώσιμο μισθό. Οι συνομιλίες σχετικά με τις αναπηρίες, την κατάχρηση ουσιών και την κακή οικονομία μπορούν να περιμένουν μέχρι το τέλος των ετών ή των εφήβων. Συζητήστε με τους Tweens και Teens σχετικά με τις υποκείμενες αιτίες

Καταλήγοντας, ο Δημόκριτος Σαλούστος λέει: «Η Παιδεία ήταν ανέκαθεν ταξική. Το κάθε σύστημα προσπαθεί να κατευθύνει την Παιδεία με βάση τα μέτρα της αγοράς. Και προφανώς και τα παιδιά δεν έχουν ίσες ευκαιρίες. Δεν έχει ίσες ευκαιρίες το παιδί του άνεργου, το παιδί του μετανάστη, το παιδί του αυτοαπασχολούμενου ή του εργάτη με το παιδί του κάθε εφοπλιστή ή βιομήχανου».

Υπήρχαν χρονιές που οι ανάγκες ήταν πολύ μεγάλες. Και μιλάω κυρίως για τα πρώτα χρόνια της αυξημένης κρίσης. Και προφανώς μιλάμε για διψήφιο αριθμό, αλλά μπορεί να γίνει και τριψήφιος. Μιλάμε για την πόλη, γιατί στα χωριά υπάρχει πρόβλημα μεταφοράς των εκπαιδευτικών. Όμως, εμείς απευθύνουμε ανοικτό κάλεσμα στον κόσμο και είμαστε στη διάθεση της κάθε οικογένειας»

Σύμφωνα με τον Δημόκριτο Σαλούστρο, «οι ανάγκες υπάρχουν σε όλα τα μαθήματα, τόσο στο γυμνάσιο όσο και στο λύκειο. Είτε θετικής είτε θεωρητικής κατεύθυνσης. Δηλαδή, σε Μαθηματικά, σε Φυσική κ.λπ., μέχρι Αρχαία, Πληροφορική και σε οτιδήποτε υπάρχει ανάγκη και μπορεί να καλυφθεί από τους διαθέσιμους εκπαιδευτικούς».

Στην αρχή πάντως, όπως μας επισημαίνει, ορισμένοι από τους πολίτες ήταν διστακτικοί, φοβόντουσαν ότι ενδεχομένως στο τέλος θα τους ζητούσε χρήματα. «Σιγά-σιγά άρχισαν να με εμπιστεύονται, να με θεωρούν φίλο τους, να μου ανοίγονται και να αποκτούν μια ξεχωριστή σχέση. Πλέον οι περισσότεροι μου μιλούν με το μικρό μου όνομα και περιμένουν πώς και πώς την επίσκεψή μου για να διαπιστώσουμε μαζί την πρόοδο της υγείας τους», επισημαίνει ο κ. Κουτσομήτρος.

Ο πνευμονολόγος Νίκος Κουτσομήτρος εξετάζει δωρεάν κατοίκους απομακρυσμένων χωριών της Αιτωλοακαρνανίας

Κι όμως αποτελεί βασικό ζήτημα ολόκληρης της ανθρώπινης ζωής, σε όλους τους καιρούς. Με πολλή υπομονή και διάκριση θα ξεκινήσουμε από το θέμα της Ελευθερίας του ανθρώπου. Ο άνθρωπος, πλασμένος από το Θεό, απολάμβανε τον πλούτο των δωρεών του ζώντας στον Παράδεισο. Ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο ελεύθερο και αθάνατο.

Είναι πολύ σημαντικό ή διδασκαλία μας να συνοδεύεται από τιμία συνεχή προσπάθεια μας να μάθει το παιδί πώς οι εντολές του Θεού είναι πραγματικά εφαρμόσιμες. Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς καλά γιατί χρειάζεται ή πράξη να προηγείται της θεωρίας.


Δημοσίευση: 15/11/2019


. .