Πώς Θα Μεγαλώσετε Ένα Αισιόδοξο Παιδί - Τα 13 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Σταματήστε τα παράπονα. Αν γκρινιάζετε όλη τη μέρα για τα λεφτά που δεν φτάνουν ή επειδή το φανάρι αργεί να γίνει πράσινο, μην περιμένετε να μεγαλώσετε παιδιά που θα βλέπουν τη ζωή από τη φωτεινή πλευρά. Γίνετε το παράδειγμα και μην παραπονιέστε συνέχεια. Είναι προτιμότερο να μην πείτε τίποτα. Ακόμα κι αν κάτι σας στενοχωρεί, καταλήξτε φωναχτά στο συμπέρασμα ότι κάτι καλό θα βγει ή απλά σκεφτείτε έστω ένα καλό πράγμα να πείτε.

Ως γνωστόν, τα παιδιά που βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο είναι και εκείνα που μεγαλώνουν με αισιοδοξία και χαρά όσες και αν είναι οι δυσκολίες που παρουσιάζονται στη ζωή. Δε σημαίνει ότι αγνοούν τα προβλήματα, απλώς μαθαίνουν πώς να τα κοιτάζουν κατάματα με θάρρος και χιούμορ. Εξίσου σημαντικό είναι ότι μαθαίνουν να βλέπουν πρώτα την καλή πλευρά των πραγμάτων και των ανθρώπων.

Η δυσκολία, το πρόβλημα, το λάθος θα συμβεί και στο δικό μας το παιδί. Δεν χρειάζεται όμως και να του κοστίσει σε αυτοπεποίθηση : τα «δεν είμαι έξυπνη», «καλά χάλια ποδόσφαιρο παίζω», «δεν έχω ιδέα πώς να ζωγραφίσω» είναι φράσεις που φανερώνουν πως το παιδί μας έχει χάσει το θάρρος του. Και αυτό δεν το θέλουμε καθόλου. Γι ’αυτό ενθαρρύνουμε θετικότερες σκέψεις με όποιο τρόπο δυνατό.

Ο αισιόδοξος άνθρωπος, μεγαλώνει ή γίνεται; Είναι γεγονός πως όσοι έχουν θετικό τρόπο σκέψης αντιμετωπίζουν δυναμικά όποιες προκλήσεις και αν συναντήσουν. Είναι συμπαθητικοί και μεταδίδουν καλή ενέργεια γύρω τους. Αλήθεια πώς γίνεται να «φυτρώσουμε τον ήλιο» στην καρδιά των παιδιών μας;

Επειδή είναι στο χέρι μας τα παιδιά μας να γίνουν αισιόδοξοι, θετικοί άνθρωποι!

Ως γνωστόν, τα παιδιά που βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο είναι και εκείνα που μεγαλώνουν με αισιοδοξία και χαρά όσες και αν είναι οι δυσκολίες που παρουσιάζονται στη ζωή. Δε σημαίνει ότι αγνοούν τα προβλήματα, απλώς μαθαίνουν πώς να τα κοιτάζουν κατάματα με θάρρος και χιούμορ. Εξίσου σημαντικό είναι ότι μαθαίνουν να βλέπουν πρώτα την καλή πλευρά των πραγμάτων και των ανθρώπων.

Μετά από ένα κακό τεστ, το παιδί μπορεί να πει με απογοήτευση: «Είμαι κακός στα μαθηματικά!». Για να αποφευχθεί αυτό το είδος συμπερασμάτων, επαναπροσδιόρισε τις σκέψεις του πιο θετικά και πες «καθετί καινούργιο είναι δύσκολο να το μάθεις στην αρχή». Δείξε του ότι δεν είναι ο μόνος, λέγοντας «Κι εγώ δυσκολεύτηκα όταν άρχισα να μαθαίνω την αφαίρεση» . Και ακόμα κι αν δεν τα καταφέρει, η προσπάθεια μετρά. Από όλα κάτι κερδίζουμε. Πες την αλήθεια.

Αποθαρρύνοντας τον από το να κάνει μια δραστηριότητα, επειδή μπορεί να μην ξέρει τόσο καλά να το κάνει, υπονομεύει την εμπιστοσύνη του και ενθαρρύνει την απαισιοδοξία του στο να προχωρήσει παρακάτω. Δεν θέλεις το παιδί σου να φοβάται να δοκιμάσει νέα πράγματα. Θέλεις να έρθει σπίτι και να πει, «Μαμά, το έκανα!» . Αναγνώρισε την προσπάθεια.

Υπενθυμίζοντας του να στρώνει το κρεβάτι του, να βουρτσίζει τα δόντια του και να τακτοποιεί το δωμάτιό του, το ίδιο το παιδί επωφελείται από αυτή τη ρουτίνα. «Μαμά, έστρωσα το κρεβάτι μου πολύ καλά.». Θα νιώσει κι αυτό διπλά περήφανο. Ενθάρρυνε την «λογική» ανάληψη ρίσκων.

Κάποιες φορές η βοήθεια που προσφέρετε μπορεί να βλάπτει το παιδί σας. Είτε πρόκειται για ένα παζλ που δεν καταφέρνει να τελειώσει είτε για μία λέξη που δυσκολεύεται να πει, αντί να βιαστείτε να συμπληρώσετε το «κομμάτι» που λείπει, απλώς δώστε του λίγο χρόνο. Οταν εν τέλει τα καταφέρει από μόνο του, η περηφάνια που θα νιώσει για το επίτευγμά του θα το κάνει να νιώσει ότι μπορεί να επιτύχει και άλλα, δυσκολότερα πράγματα στο μέλλον. 5. Βοηθήστε τα να αλλάξουν οπτική

Οι αισιόδοξοι άνθρωποι έχουν περισσότερες πιθανότητες να ξεπεράσουν τα 100, να επιμείνουν στους στόχους τους – και επομένως να τους επιτύχουν. Να είναι πιο υγιείς, ψυχικά και σωματικά. Είναι σημαντικό λοιπόν να εμφυσήσετε μια αισιόδοξη στάση ζωής στο παιδί σας. Ευτυχώς, ορισμένες μικρές προσαρμογές στη συμπεριφορά σας και στη στάση σας απέναντί του αρκούν για να τα καταφέρετε. 1. Σταματήστε να γκρινιάζετε

Forum επιστημόνων Celebrities corner Μετρητές υγείας Η συμβουλή του Vita Ζώδια Καιρός

Η αισιοδοξία μπορεί να διδαχθεί και ένα από τα πράγματα που θα πρέπει να προσέξετε αν θέλετε να μεγαλώσετε ενα αισιόδοξο παιδί, είναι ο τρόπος που το κριτικάρετε. Σκεφτείτε καλά προτού κριτικάρετε τα παιδιά σας. Υπάρχουν σωστοί και λάθος τρόποι για να το κάνετε αυτό. Αυτό μπορεί να επηρεάσει αναλόγως την πεσιμιστική ή οπτιμιστική προδιάθεση του παιδιού σας.


Δημοσίευση: 23/11/2019


. .