Ο Κίνδυνος Καρκίνου Του Εντέρου Μειώνεται Με Τα Λάχανα Και Τα Μπρόκολα - Τα 17 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Αξιοσημείωτο ήταν το εύρημα των ερευνητών ότι η ινδόλη-3-καρβινόλη απέτρεψε τον καρκίνο του παχέος εντέρου ακόμη και στα ποντίκια που ήταν γενετικά προδιατεθειμένα απέναντι στη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου. Παράλληλα, ακόμη και όταν είχε ξεκινήσει η διαδικασία της καρκινογένεσης στα πειραματόζωα, η εισαγωγή της ινδόλης-3-καρβινόλης στη διατροφή τους φάνηκε να αναστέλλει την εξέλιξη της νόσου.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν πώς τα σταυρανθή λαχανικά επηρεάζουν τη δομή του τοιχώματος του εντέρου. Όπως και το δέρμα, έτσι και το τοίχωμα του εντέρου αναγεννάται αδιάκοπα. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνεται ελεγχόμενα , αλλιώς υπάρχει κίνδυνος μεταλλάξεων ή φλεγμονής που μπορεί να οδηγήσουν στον καρκίνο.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Φράνσις Κρικ στο Λονδίνο βάσει πειραμάτων σε ποντίκια και όργανα που αναπτύχθηκαν στο εργαστήριο, κατά τη διαδικασία της πέψης των συγκεκριμένων λαχανικών παράγονται χημικές ουσίες με αντικαρκινική δράση οι οποίες προστατεύουν από τις επικίνδυνες αλλοιώσεις στο έντερο.

Όπως εξηγούν, η εσωτερική επιφάνεια του εντέρου αναγεννιέται από βλαστοκύτταρα κάθε 4-5 ημέρες. Η διαδικασία αυτή, όμως, μερικές φορές μπορεί να καταστεί ανεξέλεγκτη με συνέπεια την πρόκληση φλεγμονής ή καρκίνου. Η νέα μελέτη δείχνει ότι όταν κανείς τρώει λάχανα και μπρόκολα παράγονται χημικές ουσίες που, φθάνοντας στο παχύ έντερο, επιδρούν θετικά στα βλαστικά κύτταρα και προστατεύουν την εσωτερική επιφάνειά του, έτσι ώστε να ανανεωθεί χωρίς πρόβλημα.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Φράνσις Κρικ του Λονδίνου που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό »Immunity», ανακάλυψαν μέσα από πειράματα σε ζώα και σε ιστούς μίνι-εντέρου στο εργαστήριο, ότι κατά την πέψη αυτών των λαχανικών παράγονται αντικαρκινικές ουσίες.

Λόγους για να τρώμε ακόμη περισσότερα πράσινα λαχανικά μας δίνει μια νέα βρετανική μελέτη, σύμφωνα με την οποία το λάχανο και το μπρόκολο μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου.

Η διατροφή των πειραματόζωων (ποντικιών) με δίαιτες πλούσιες σε αυτές τις ουσίες προστάτευσε τα ζώα από καρκίνο του εντέρου, ακόμη και όταν διέθεταν στο DNA τους γονίδια υψηλού κινδύνου για τη νόσο. Χωρίς την ίδια διατροφή, τα πειραματόζωα αυτά πάθαιναν τελικά καρκίνο. Όταν όμως τα πειραματόζωα άρχισαν την προστατευτική διατροφή, σταματούσε η εξάπλωση των καρκινικών όγκων.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Φράνσις Κρικ του Λονδίνου, με επικεφαλής τη δρα Γκίτα Στόκινγκερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Immunity», σύμφωνα με το BBC, ανακάλυψαν -μέσα από πειράματα σε ζώα και σε ιστούς μίνι-εντέρου στο εργαστήριο- ότι αντικαρκινικές ουσίες παράγονται κατά την πέψη αυτών των λαχανικών.

Forum επιστημόνων Celebrities corner Μετρητές υγείας Η συμβουλή του Vita Ζώδια Καιρός

Αλλο ένα από τα καλά συστατικά του μπρόκολου είναι οι φυτικές του ίνες . Είναι γνωστό ότι η επαρκής κατανάλωση φυτικών ινών προάγει την καλή εντερική λειτουργία και συνδέεται άμεσα με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο, υπέρταση, διαβήτη, παχυσαρκία και καρδιακές παθήσεις.

Νέες μελέτες αποκαλύπτουν ότι το μπρόκολο μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και καρκίνου. Η κατανάλωση μπρόκολου και κουνουπιδιού έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου, ιδιαίτερα καρκίνου του πνεύμονα και του παχέος εντέρου.

Ολες οι έρευνες που αφορούν την υγεία παρουσιάζουν πολλαπλά επιχειρήματα για να σας πείσουν ότι η κατανάλωση σε καθημερινή βάση άφθονων λαχανικών και φρούτων κάνει μόνο καλό και διατηρεί τη γραμμή σας.

Η διατροφή των πειραματόζωων (ποντικιών) με δίαιτες πλούσιες σε αυτές τις ουσίες προστάτευσε τα ζώα από καρκίνο του εντέρου, ακόμη και όταν διέθεταν στο DNA τους γονίδια υψηλού κινδύνου για τη νόσο. Χωρίς την ίδια διατροφή, τα πειραματόζωα αυτά πάθαιναν τελικά καρκίνο. Όταν όμως τα πειραματόζωα άρχισαν την προστατευτική διατροφή, σταματούσε η εξάπλωση των καρκινικών όγκων.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Φράνσις Κρικ του Λονδίνου, με επικεφαλής τη δρα Γκίτα Στόκινγκερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Immunity», σύμφωνα με το BBC, ανακάλυψαν -μέσα από πειράματα σε ζώα και σε ιστούς μίνι-εντέρου στο εργαστήριο- ότι αντικαρκινικές ουσίες παράγονται κατά την πέψη αυτών των λαχανικών.

Αντικαρκινικές ιδιότητες έχει η κατανάλωση λάχανων και μπρόκολων, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών κάθε είδους συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο πολλών προβλημάτων υγείας. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η αυξανόμενη κατανάλωση φυτικών τροφών, όπως το μπρόκολο, μειώνει τον κίνδυνο για παχυσαρκία, διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και άλλα. Μπορεί επίσης να συμβάλλει στην υγιή επιδερμίδα και δυνατές τρίχες, αυξημένη ενέργεια και συνολικά χαμηλότερο σωματικό βάρος.

Το μπρόκολο ανήκει στην ίδια οικογένεια λαχανικών με το καλαμπόκι, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το bok choy, το λάχανο και τα γογγύλια. Όλα αυτά είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά και έχουν πολύ λίγες θερμίδες.


Δημοσίευση: 22/11/2019


. .