Πάνω στο κάθε κουτί είναι καταγεγραμένη η ιστορία του ζευγαριού: Μαραθώνιος της Φιλαδέλφειας , Μαραθώνιος της Νέας Υόρκης , οι ημερομηνίες , οι χρόνοι τερματισμού και τα συνολικά χιλιόμετρα μετά από κάθε αγώνα. Ο Μαραθώνιος της Φιλαδέλφεια ήταν η καλύτερη κούρσα της ζωής του. «Έτρεξα ολόκληρο τον μαραθώνιο χωρίς πόνο, το ορκίζομαι στον Θεό. Τα πάντα είναι στο μυαλό», λέει ο ίδιος.

Οι άνθρωποι που παθαίνουν έμφραγμα ή καρδιακή ανακοπή κοντά στην περιοχή της πόλης όπου διεξάγεται ένας μεγάλος μαραθώνιος δρόμος, είναι πιθανότερο να πεθάνουν μέσα σε ένα μήνα από το περιστατικό, λόγω της καθυστερημένης μεταφοράς τους στα επείγοντα του νοσοκομείου, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, την πρώτη του είδους της.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναγκάζονται να διανύουν μεγάλες αποστάσεις, σε καθημερινή βάση για να φτάσουν στο χώρο εργασίας τους, αγνοώντας τις περισσότερες φορές τις συνέπειες αυτής της κατάστασης στο σώμα και τον οργανισμό τους. Το άγχος του να φτάσει κάποιος στη δουλειά στην ώρα του, δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα, όσων δεν μένουν κοντά στο γραφείο, αν και δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς το κακό που προκαλεί αυτό το –απολύτως- περιττό άγχος στην υγεία του ατόμου.

Κάνετε μισή ή και παραπάνω ώρα καθημερινά για να φτάσετε στη δουλειά σας; Οι μακρινές αποστάσεις εντός πόλεων είναι αναπόφευκτες αλλά...βλάπτουν σοβαρά την υγεία.

Κηλίδες και πανάδες: σπιτικές κούρες για πρόληψη και μείωση ακόμη και στις διακοπές

Με τη μακροχρόνια έκθεση στο στρες σχετίζονται επίσης το γαστρικό έλκος και ο χρόνιος πονοκέφαλος. Στρεσογόνοι παράγοντες έχουν παρατηρηθεί και πριν από την εμφάνιση ορισμένων άλλων νοσημάτων, όπως της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, της πολλαπλής σκλήρυνσης, της κολίτιδας, των αλλεργιών, των ψυχικών διαταραχών και ορισμένων κακοηθών νεοπλασμάτων.

Όλες αυτές οι διεργασίες επιδρούν αρνητικά στην υγεία. Υπολογίζεται ότι το 50% των προβλημάτων του σύγχρονου ανθρώπου σχετίζονται, άμεσα ή έμμεσα, με το στρες. Μελέτη σε ενήλικες άντρες διαπίστωσε ότι όσοι είχαν βιώσει τουλάχιστον τρία σημαντικά στρεσογόνα γεγονότα στη ζωή τους παρουσίαζαν υπερτριπλάσια θνησιμότητα.

Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι η αδρεναλίνη και η νοραδρεναλίνη βλάπτουν τα αιμοφόρα αγγεία και τους ιστούς στην καρδιά (κυρίως σε καταστάσεις έντονου και διαρκούς στρες),ενώ η κορτιζόλη σε αντίστοιχες περιπτώσεις προκαλεί παθητικότητα και κατάθλιψη, ή μειώνει τις νοητικές λειτουργίες στους ηλικιωμένους.

Με πάνω από 10 εκ. τουρίστες, η Ισλανδία παραμένει στους πιο αγαπημένους ταξιδιωτικούς προορισμούς για τους ινφλουένσερ. Βέβαια για να πετύχεις καλές λήψεις πρέπει να βγεις από την άσφαλτο, να οδηγήσεις off road ή να στείλεις το drones να κάνουν τη δύσκολη δουλειά - ταράζοντας έτσι χλωρίδα και πανίδα στην περιοχή. Μέσα από ενημερωτικές καμπάνιες ελπίζουν τώρα οι Ισλανδοί να σταματήσουν το κακό…

Πήρε το όνομά της από τη νεκρή άλγη που θυμίζει... ποπ κορν. Η παραλία στο νησί Φουερτεβεντούρα έγινε διάσημη μέσω instagram. Το ότι οι τουρίστες που καταφθάνουν εκεί δεν αρκούνται στις φωτογραφίες, αλλά παίρνουν μαζί τους την άλγη ως σουβενίρ, είναι ο λόγος που κυκλοφόρησαν φωτογραφίες σαν την παραπάνω, προτρέποντας αντί για τα «ποπ κορν» οι επισκέπτες να παίρνουν μαζί μόνο τα σκουπίδια τους.

Μετά από έναν βαρύ και βροχερό χειμώνα, έφτασε η άνοιξη στη νότια Καλιφόρνια, φέρνοντας μαζί της πανέμορφα λουλούδια. Μαζί της έφτασαν και πάνω από 50.000 τουρίστες, «οπλισμένοι» με κάμερες και κινητά, αναζητώντας την ιδανική λήψη, που θα τους χαρίσει τα πολυπόθητα likes, αφήνοντας πίσω τους τσαλαπατημένα λουλούδια και σκουπίδια…

Τελευταίο έρχεται το κερασάκι στην τούρτα: η επίδραση της κίνησης ή της έλλειψης της στις νοητικές μας λειτουργίες. Γνωρίζουμε οτι η κίνηση βελτιώνει τις περισσότερες από αυτές. Και τη μνήμη και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων ανασύροντας ήδη εγκατεστημένη γνώση και αυτό που λέμε fluid intelligence , την ικανότητα,δηλαδή, επίλυσης νέων προβλημάτων χρησιμοποιώντας την αφηρημένη σκέψη, τη λογική, την αναγνώριση μοτίβων και τη συναισθηματική διάκριση.

Όσο πιο «παθητική» είναι, δε, σε σχέση με έντονες σωματικές δραστηριότητες η ζωή μας, τόσο μεγαλύτερα είναι τα ποσοστά ανάπτυξης αντίστασης στην ινσουλίνη ή μειωμένης αντοχής στη γλυκόζη. Η πιθανότητα εμφάνισης Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 είναι 74% μεγαλύτερη σε αδρανείς πληθυσμους σε σχέση με πιο ενεργά άτομα της ίδιας ηλικίας και φύλου. (Αποχαιρέτησε την κάρτα μέλους στα Fresh και αποχαιρέτησε και την γλυκιά ζωή που χάνεις)

Υποθέτω ότι, για τους φίλους καπνιστές, οι κακάσχημες φωτογραφίες πάνω στα πακέτα τσιγάρων, που απειλούν με πρόωρο θάνατο, οδοντοστοιχία επαίτη τριτοκοσμικής χώρας, πρώτο κρεββάτι πίστα στην εντατική και απουσία χαράς στα σκέλια μας, κάνουν μεν πιο δυσάρεστη την εμπειρία του να τα κοιτάζεις, αλλά τουλάχιστον ενημερώνουν ότι η κατανάλωση τους ενέχει πιθανότητα κινδύνου για την υγεία.

Η Σουζάνε Γκέρστενμπεργκ από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία της Εργασίας θεωρεί ότι οι εργοδότες θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλία και να συμβάλλουν στην εκτόνωση του προβλήματος. Όπως τονίζει, «για τους εργαζόμενους είναι σημαντικό να μπορούν να υπολογίσουν πότε τελειώνει μια εργάσιμη ημέρα. Αν μάλιστα υπάρχει η δυνατότητα κυλιόμενου ωραρίου, τότε οι εργαζόμενοι θα απέφευγαν την καθημερινή ταλαιπωρία των μετακινήσεων σε ώρες αιχμής».

Σε συγκριτική μελέτη της γερμανικής Υπηρεσίας για την Προστασία της Εργασίας η Σουζάνε Γκέρστενμπεργκ και οι συνάδελφοί της συμπεραίνουν, μεταξύ άλλων, πως όσο καλύτερη η συγκοινωνιακή υποδομή, τόσο περισσότεροι άνθρωποι προτίθενται να διανύσουν μεγαλύτερες αποστάσεις από το σπίτι μέχρι τη δουλειά τους.


Δημοσίευση: 14/11/2019


. .