Μερικοί άνθρωποι με μεγάλη κατάθλιψη περνούν επίσης από περιόδους που χάνουν την επαφή με την πραγματικότητα. Αυτό είναι γνωστό ως ψύχωση, που μπορεί να προκαλέσει ψευδαισθήσεις και αυταπάτες. Η εμπειρία και των δύο αυτών από κοινού είναι γνωστή κλινικά ως μείζων καταθλιπτική διαταραχή με ψυχωσικά χαρακτηριστικά. Ωστόσο, ορισμένοι εξακολουθούν να αναφέρονται σε αυτό το φαινόμενο ως καταθλιπτική ψύχωση ή ψυχωσική κατάθλιψη.

Η επίμονη καταθλιπτική διαταραχή είναι κατάθλιψη που διαρκεί δύο χρόνια ή περισσότερο. Ονομάζεται επίσης δυσθυμία ή χρόνια κατάθλιψη. Η επίμονη κατάθλιψη μπορεί να μη βιώνεται τόσο έντονα όσο η μεγάλη κατάθλιψη, αλλά μπορεί ακόμα να καταστρέψει τις σχέσεις και να κάνει τις καθημερινές εργασίες δύσκολες.

Τα άτομα με μείζονα κατάθλιψη παρουσιάζουν συμπτώματα κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, κάθε μέρα. Όπως και πολλές καταστάσεις ψυχικής υγείας, δεν έχει καμία σχέση με αυτό που συμβαίνει γύρω σας. Μπορείτε να έχετε το είδος της ζωής που οι άλλοι ζηλεύουν και εξακολουθείτε να έχουν κατάθλιψη.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι φοιτητές που συγκατοικούσαν με άτομα με υψηλά επίπεδα συναισθηματικής ευαλωτότητας είχαν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν και οι ίδιοι την συναισθηματική κατάστασή τους και να αποκτήσουν υψηλότερα επίπεδα συναισθηματικής ευαλωτότητας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος να εκδηλώσουν κατάθλιψη.

Μέσα σε ένα μήνα από την άφιξή τους στο πανεπιστήμιο, οι φοιτητές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια που στόχο είχαν να αξιολογήσουν τη νοητική ευαλωτότητα και τα καταθλιπτικά συμπτώματά τους. Τα ίδια ερωτηματολόγια συμπλήρωσαν εκ νέου 3 και 6 μήνες αργότερα, ενώ ανέφεραν και κάθε είδους στρεσογόνο γεγονός που είχε μεσολαβήσει.

Οι δρες Τζέραλντ Χέφελ και Τζένιφερ Χέιμς, από το πανεπιστήμιο Notre Dame της Ιντιάνα παρακολούθησαν 206 πρωτοετείς φοιτητές του πανεπιστημίου τους, οι οποίοι είχαν οριστεί τυχαία να συγκατοικήσουν ανά δύο όταν έγιναν δεκτοί σε αυτό.

Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι η αντιληπτική ευαλωτότητα μπορεί να είναι «κολλητική» κατά τη διάρκεια σοβαρών μεταβατικών περιόδων στη ζωή των ατόμων. Για να διαπιστώσουν αν ισχύει η υπόθεσή τους εξέτασαν και παρακολούθησαν 103 πρωτοτετείς φοιτητές που μοιράζονταν τους φοιτητικούς κοιτώνες με συγκατοίκους. Οι φοιτητές αξιολογήθηκαν μόλις μπήκαν στο Πανεπιστήμιο, μετά από τρεις μήνες, καθώς και μετά από έξι μήνες.

Μπορεί η κατάθλιψη να είναι κολλητική; Ναι υποστηρίζουν οι ψυχολόγοι του Πανεπιστημίου της Notre Dame με βάση έρευνα που διεξήγαγαν σε πρωτοετείς φοιτητές. Η έρευνα συντονίστηκε από τους ψυχολόγους Gerald Haeffel και Jennifer Hames του Πανεπιστημίου της Notre Dame και δημοσιεύθηκε στο ψυχολογικό έντυπο Clinical Psychological Science.

Το ξενύχτι μπροστά από την τηλεόραση ή την οθόνη του τάμπλετ μπορεί να αναστατώσει τον ύπνο σας. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, η έκθεση στο έντονο φως της τηλεόρασης, του υπολογιστή, του τάμπλετ, ακόμη και των λαμπτήρων, αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χρόνια έκθεση στο νυχτερινό φως ενεργοποιεί στον οργανισμό τις ορμόνες του στρες που μπορεί να οδηγήσουν σε κατάθλιψη.

Το να γίνετε ένα με τον καναπέ, μπορεί να σας φαίνεται μονόδρομος όταν αντιμετωπίζετε ήπια κατάθλιψη, έρευνες όμως δείχνουν ότι όσοι καταπολεμούν αυτή την ανάγκη βλέπουν σημαντικά οφέλη. Ειδικά η αεροβική άσκηση, βρέθηκε ότι είναι εξίσου αποτελεσματική με τα αντικαταθλιπτικά στην άμβλυνση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Βρέθηκε επίσης ότι η επίδραση της άσκησης διαρκεί περισσότερο από εκείνη των αντικαταθλιπτικών.

Υπάρχουν πολλοί φυσικοί τρόποι για να σταματήσετε την ήπιας μορφής κατάθλιψη και να αναστρέψετε την κατάσταση πριν αυτή εξελιχθεί σε κάτι πολύ σοβαρό.

Ο Άκης Τίγκας είναι πρώην παραγωγός και διοργανωτής tech-house μουσικών δρώμενων με τον τίτλο Sunrise Zone. Γνωστότερη παραγωγή η παρθενική εμφάνιση των Prodigy στην Ελλάδα των 90’s. Απέδρασε επιτυχώς από το ολοκαύτωμα στην Rave κουλτούρα, την οποία ενίοτε αναπολεί. Νυν οπαδός τεχνολογίας και της εικονικής πραγματικότητας, καθότι η πραγματική εικόνα στην πρωτεύουσα έχει αρχίσει να κουράζει.

Πολλά έχουν ειπωθεί για την κατάθλιψη, καθώς θεωρείται ως μία από τις σοβαρότερες ψυχικές ασθένειες της εποχής μας. Η εκδήλωση της δεν είναι ίδια για όλους, και οι αξιοσημείωτες μεταβολές στη διάθεση και τη συμπεριφορά ποικίλλουν. Για να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά η νόσος, πρέπει πρώτα να την κατανοήσουμε, και να ενημερωθούμε για τους επικίνδυνους μύθους που συντηρούνται γύρω της.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Memory & Cognition, ήδη πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η κατάθλιψη και το άγχος μπορεί να μεταδοθεί σαν… κρυολόγημα. Συγκεκριμένα, στα πλαίσια της έρευνας, οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι μετά από μία αλληλεπίδραση με κάποιον που υποφέρει από κάποια αγχώδη διαταραχή, αλκοολισμό, νευρική ανορεξία ή ακόμη και σχιζοφρένια, θα μπορούσαν να «κολλήσουν» την πάθηση.

Οι ψυχικές ασθένειες μπορεί να μην προκαλούνται από ιούς, αρκεί όμως αυτό για να υποθέσουμε ότι δεν μεταδίδονται από τον έναν άνθρωπο στον άλλο; Αν σκεφτούμε πόσο βαθιά μας επηρεάζουν τα συναισθήματα των ανθρώπων που αγαπάμε, ίσως η απάντηση σε αυτό το ερώτημα να μην μας φαίνεται πια τόσο αυτονόητη.


Δημοσίευση: 16/11/2019


. .