Πώς μαθαίνουμε μαγειρική στα παιδιά;

Όταν τα παιδιά μεγαλώσουν και αποκτήσουν το αίσθημα της ευθύνης, χρειάζεται να τους δώσουμε τη γνώση και τα εργαλεία για να μάθουν πώς να τρώνε μόνα τους

Πώς μαθαίνουμε μαγειρική στα παιδιά; | vita.gr

Ως γονείς, παίρνουμε μεγάλη χαρά όταν ταΐζουμε τα παιδιά μας. Τα βλέπουμε να καταβροχθίζουν αυτό που τους φτιάξαμε ή τα φρούτα που επέλεξαν μόνα τους στο σούπερ μάρκετ. Όταν όμως τα παιδιά μεγαλώσουν και αποκτήσουν το αίσθημα της ευθύνης, χρειάζεται να τους δώσουμε τη γνώση και τα εργαλεία για να μάθουν πώς να τρώνε μόνα τους. Πώς θα το πετύχετε αυτό;

 

  1. Διατηρήστε τη χαρούμενη και ανάλαφρη ατμόσφαιρα. Τα παιδιά μπορεί να τρομάξουν αν δουν πολλά και αιχμηρά σκεύη και φυσικά διαισθάνονται το δικό σας άγχος και την ανησυχία. Αν δεν χαλαρώσετε, δεν θα το κάνουν ούτε εκείνα. Να τους επιβλέπετε πολύ καλά, να είστε ενήμεροι για τους κινδύνους αλλά να προχωρήσετε στη διαδικασία με χαμόγελο και χαρούμενα μάτια.
  2. Κάντε συμφωνία. Τα παιδιά σίγουρα θα προτιμήσουν να φτιάξετε κουλουράκια και κέικ, οπότε αφήστε τα να το κάνουν. Κάντε όμως συμφωνία ότι την επόμενη φορά θα επιλέξετε εσείς κάτι πιο υγιεινό, όπως είναι οι σαλάτες και τα σμούθι.
  3. Χρησιμοποιήστε μαγειρική ορολογία. Μπορεί να σκέφτεστε ότι δεν έχει ιδέα τι θα πει σοτέ, ογκρατέν ή μαρίζ αλλά τα παιδιά είναι σαν σφουγγάρια και είναι καλό να εμπλουτίζετε το λεξιλόγιό τους.
  4. Σκάψτε βαθύτερα. Το να μάθετε στο παιδί μαγειρική τους δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψουν πράγματα για την κουλτούρα, το ιστορικό της οικογένειάς σας και την πείνα. Κρατήστε την ατμόσφαιρα ελαφριά αλλά δώστε έμπνευση στο παιδί και για πιο σημαντικά θέματα.
  5. Κρατήστε το στόχο σας. Ο σκοπός δεν είναι να δημιουργήσετε πιάτα επιπέδου εστιατορίου, αλλά να δώσετε μία ώθηση στην αυτοπεποίθηση του παιδιού και να ενθαρρύνετε την ανεξαρτησία τους. Το θέμα είναι να χαίρεται που βρίσκεται στην κουζίνα, και όχι να βαρυγκωμά.
Δείτε επίσης:
Αναζήτηση
Στο τεύχος που κυκλοφορεί
Το προτείνει

Παιδιά και μαγειρική | Jenny.gr Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Παιδιά και μαγειρική

Δευτέρα 24 Δεκέμβριος 2012
60dff52ec54ae942541f41588104-post_large.jpg

Μαγειρεύοντας με τα παιδιά σας.

Είναι μια καλή ευκαιρία τώρα τις γιορτές να περάσετε χρόνο μαζί με τα παιδιά σας και να διασκεδάσετε. Ζητήστε τους να σας βοηθήσουν με το Χριστουγεννιάτικο μενού. Η κουζίνα είναι ένας χώρος που ενθαρρύνει την φαντασία και τη δημιουργικότητα. Ακόμα, θα τους προσφέρει ένα πραγματικό αίσθημα επιτυχίας. Με την μαγειρική τα παιδιά χαίρονται να αναμειγνύουν τα υλικά, να φτιάχνουν γλυκά και φαγητά με βάση τη ζύμη ανυπομονώντας να γευτούν το αποτέλεσμα.
Η μαγειρική δεν είναι απλώς η προετοιμασία για ένα γεύμα αλλά είναι μια διαδικασία πιο σύνθετη. Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γευτούν γεύσεις και αρώματα, να γνωρίσουν την κουλτούρα και τον πολιτισμό άλλων χωρών καθώς επίσης να μάθουν μαθηματικά, χημεία και γεωγραφία με ένα ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο. Μαθαίνουν να δουλεύουν ομαδικά και να έχουν στόχο. Σαφώς, η κουζίνα είναι ένας χώρος που τρομάζει τους γονείς αλλά αν πάρετε σωστά μέτρα ασφάλειας δεν έχετε κάποιο λόγο να ανησυχείτε, εξάλλου όλα θα γίνονται υπό την επίβλεψη σας. Είναι μια τέλεια ευκαιρία να επικοινωνήσετε με τα παιδιά σας και να περάσετε ποιοτικό χρόνο μαζί τους. Τα παιδιά σίγουρα θα ξετρελαθούν αλλά και θα νιώσουν ικανοποίηση και αυτοπεποίθηση για το δημιούργημα τους. Ακόμα, μην ξεχνάτε πως είναι και ένας έξυπνος τρόπος να βάλετε στο μενού τους τροφές που πριν απέφευγαν να δοκιμάσουν καθώς τώρα θα έχουν κίνητρο να φάνε όλο τους το φαγητό.


Δημοσίευση: 11/11/2019

" /> Πώς Μαθαίνουμε Μαγειρική Στα Παιδιά; - Τα 2 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Πώς μαθαίνουμε μαγειρική στα παιδιά; | Vita.gr