Όλες οι μητέρες είναι εξοικειωμένοι με την κατάσταση όταν ένα κουτάλι φέρεται στο στόμα και αυτό το κουτάλι δεν είναι ακόμα ανοιχτό. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να περιμένετε λίγο. Είναι επίσης απαραίτητο να ληφθεί υπόψη ότι το μήκος ενός κουταλιού εξακολουθεί να είναι δύσκολο για ένα παιδί να το εξετάσει. Επομένως, φροντίστε να δείξετε πώς γίνεται αυτό στο δικό σας παράδειγμα. Και στη συνέχεια να τον βοηθήσει να επαναλάβει τις κινήσεις σας.

Δεν πρέπει να κάνετε λάθη, πιστεύοντας ότι θα είναι καλύτερο για το μωρό αν τον ταΐζετε. Κάντε την ανεξαρτησία στο μέλλον θα είναι πολλές φορές πιο δύσκολη. Φυσικά, σε αυτή την περίπτωση, ο χρόνος θα σωθεί, το πάτωμα και το τραπέζι στην κουζίνα θα είναι καθαρό. Αλλά εξετάστε αν αυτές οι μικρές νίκες αξίζουν περαιτέρω προβλήματα! Πώς να ξεκινήσετε όταν διδάσκετε ένα παιδί στην ανεξαρτησία του στο τραπέζι

Για να μην χάσετε μια ευνοϊκή περίοδο για να διδάξετε ένα παιδί να τρώει ανεξάρτητα, είναι σημαντικό να τον ακολουθήσετε προσεκτικά. Το ενδιαφέρον για ενήλικα τρόφιμα, το τράβηγμα μαχαιροπίρουνων από τα χέρια της μαμάς ή του μπαμπά και η χρήση τους για να μιμηθούν ενήλικες είναι έντονες ενδείξεις για την εμφάνιση μιας τέτοιας περιόδου. Τις περισσότερες φορές συμβαίνει σε 9-10 μήνες, αλλά ίσως νωρίτερα.

To finger food είναι τα μαλακά κομμάτια τροφής, σε μέγεθος μπουκίτσας ώστε να μπορεί να τα κρατάει και να τα σηκώνει εύκολα και φυσικά να τα κόβει με τα δοντάκια του. Ενδεικτικές τροφές είναι τα μαλακά φρούτα και τα μαγειρεμένα λαχανικά όπως η πατάτα και η κολοκύθα. Σε πρώτη φάση, μπορείτε να αφήνετε επίτηδες μικρά κομμάτια σε σημείο που να τα φτάνει όταν τελειώνει μία μπουκιά, ή όταν την ρίχνει κάτω.

Πότε είναι έτοιμο να φάει χωρίς τη βοήθειά σας; Συνήθως το δείχνει από μόνο του όταν προσπαθεί να πιάσει το κουτάλι ή όταν βάζει το χέρι μέσα στο πιάτο σας για να αρπάξει φαγητό. Εσείς πρέπει να δείξετε υπομονή και να ενθαρρύνετε αυτές τις κινήσεις του.

Στη βρεφική και νηπιακή ηλικία, τα παιδιά χρειάζεται να πηγαίνουν συχνά στο γιατρό ώστε να ελέγχεται η ανάπτυξή τους και να κάνουν τα προβλεπόμενα εμβόλια. Ακόμα κι όταν ολοκληρωθεί ο βασικός εμβολιασμός καλό είναι να επισκέπτεστε τον παιδίατρο μια φορά το χρόνο. Επειδή και οι οδηγίες των ειδικών για τα εμβόλια αλλάζουν κάθε τόσο, θα πρέπει να ενημερώνεστε έγκαιρα, γι' αυτό προγραμματίστε ένα ραντεβού μαζί του στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς.

Υπάρχει λόγος που το πρωινό θεωρείται το ιπο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Δίνει την ενέργεια που χρειαζόμαστε για όλη την ημέρα -ιδιαίτερα στα παιδιά που οι ανάγκες τους σε ενέργεια είναι πολύ μεγάλες. Φροντίστε να μη φεύγουν από το σπίτι χωρίς να έχουν φάει κάτι -ξυπνήστε τα νωρίτερα εάν χρειάζεται για να έχουν τον απαιτούμενο χρόνο για το πρωινό τους. Μια καλή επιλογή είναι δημητριακά ολίκής άλεσης με γάλα και ένα φρούτο.

Ακολουθήστε τις οικογενειακώς για να είναι γερά σε όλη τη ζωή τους!

Εντάξετε το παιδί σας στη διαδικασία του μαγειρέματος αλλά και στο στρώσιμο του τραπεζιού για ένα όμορφο, γαλήνιο οικογενειακό γεύμα. Παράλληλα μιλάτε στο παιδί για τις τροφές. Προσπαθήστε να του περάσετε το μήνυμα ότι τα διάφορα είδη τροφών είναι ένα παζλ που όταν φτιαχτεί φαίνεται σίγουρα καλύτερο. Με αυτό τον τρόπο περνάτε το μήνυμα με έμμεσο τρόπο να μαθαίνουν την ποικιλία των τροφών και να μην τρώνε επιλεκτικά.

Κλείστε την τηλεόραση την ώρα των γευμάτων. Οι διαφημίσεις στην τηλεόραση αποτελούν μεγάλη πρόκληση για τη διατροφή του παιδιού. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας επηρεάζονται πολύ από τα εντυπωσιακά τραγούδια, χρώματα και σκηνικά των διαφημίσεων ανθυγιεινών επιλογών φαγητού. Επομένως βάλτε κανόνα από την αρχή να κλείνετε την τηλεόραση την ώρα των γευμάτων αλλά και προ ύπνο υ.

Σκεφτείτε λίγο, τι αντιμετωπίζει κάθε παιδάκι στο σχολείο του, κάθε μέρα. Ανταγωνισμούς, πειράγματα, μαλώματα, ενθουσιασμούς, στεναχώριες, κλάμματα, το ό,τι δεν είναι αρκετά καλός με τους φίλους ή τα μαθήματα. Σε ποιόν θα τα πει όλα αυτά; Σε όποιον το περιμένει σπίτι, εκείνη την ώρα που είναι όλα φρέσκα στο μυαλουδάκι του. Όπως φροντίζει μια μαμά το σώμα του με ένα πιάτο φαγητό, έτσι πρέπει να φροντίσει και τη ψυχή του, που θέλει να ταξινομήσει εκείνη την ώρα, ό,τι έγινε στο σχολείο.

Το στρωμένο τραπέζι είναι σημάδι πως κάποιος τα περιμένει να επιστρέψουν στο σπίτι. Κάποιος θα τα αγκαλιάσει, θα τα φροντίσει, θα τα ακούσει. Για μένα, η ώρα της επιστροφής των παιδιών στο σπίτι ήταν ιερή και, με όποιο τίμημα, κατάφερα να ήμουν εγώ αυτή που τα αγκάλιαζε τα τελευταία 10 χρόνια.

Τα παιδιά έτρωγαν σε σταθερές ώρες, χωρίς ενδιάμεσα μασουλήματα. Έτσι έφταναν πάντα πεινασμένα στο επόμενο γεύμα. Μέχρι μια ηλικία, όλα τα γεύματα σερβίρονταν στο τραπέζι, ακόμα και το βραδυνό γάλα.

Κατά το δεύτερο έτος της ζωής τους, τα μωρά γίνονται ακόμα πιο επιλεκτικά με τις τροφές τους, καθώς αποκτούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Τα νήπια μπορεί: Να τρώνε λιγότερο από το αναμενόμενο. Να αρνούνται να γευτούν νέες τροφές που τους προσφέρετε. Να αρνούνται να φάνε συγκεκριμένες τροφές, όπως και κάποιες που έτρωγαν προηγουμένως.


Δημοσίευση: 16/11/2019


. .