Για Λιγότερα Και Πιο Ανώδυνα Κρυολογήματα - Τα 15 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Είτε το πιστεύεις είτε όχι, τα ενοχλητικά συμπτώματα είναι μέρος της φυσικής διαδικασίας ίασης – απόδειξη ότι το ανοσοποιητικό σύστημα «μάχεται» την ασθένεια. Ο πυρετός, για παράδειγμα, είναι τρόπος του σώματός σου να αντιμετωπίσει τους ιούς, δημιουργώντας ένα θερμότερο περιβάλλον. Έτσι, αν έχεις ένα μέτριο πυρετό για μία ημέρα ή δύο, θα νιώσεις καλά πιο γρήγορα από το να πάρεις αντιπυρετικά για να τον ρίξεις.

Είτε κάνει κρύο είτε ζέστη, οι ιώσεις κάνουν την εμφάνισή τους. Δες πώς να προστατευτείς και να αντιμετωπίσεις τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος πιο αποτελεσματικά. Κοινό κρυολόγημα ή ίωση;

Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια των φθινοπωρινών και χειμερινών μηνών και συγκεκριμένα την εποχή που διανύουμε, πολλές είναι οι ιώσεις οι οποίες προσβάλλουν το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Το γεγονός δε ότι ο αριθμός των ιών που μπορούν να προκαλέσουν κοινό κρυολόγημα υπερβαίνει τους 200, σίγουρα εξηγεί το γιατί είναι σημαντικό να λαμβάνουμε τα μέτρα μας -πόσο μάλλον όταν βρισκόμαστε καθημερινά σε κλειστούς και πολυσύχναστους χώρους.

Πονόλαιμος, συνάχι, ρινική καταρροή, βήχας και πονοκέφαλος. Τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος μας προκαλούν δυσφορία και σε πολλές περιπτώσεις, μας κρατούν μακριά από τις υποχρεώσεις μας, κάνοντας δύσκολη τη καθημερινότητά μας.

Η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα είναι η πιο συνήθης βακτηριακή αιτία πονόλαιμου. Επειδή η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα μπορεί περιστασιακά να οδηγήσει σε ρευματικό πυρετό, χορηγούνται αντιβιοτικά. Η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα συχνά περιλαμβάνει πυρετό, λευκές πυώδεις πλάκες στο λαιμό και διογκωμένους ή ευαίσθητους τραχηλικούς λεμφαδένες. Τα παιδιά μπορεί να έχουν κεφαλαλγία και στομαχόπονο.

Κάποιοι ιοί προκαλούν συγκεκριμένους τύπους πονόλαιμου. Ο ιός Κοξάκι σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργεί φλύκταινες στο λαιμό, ιδιαίτερα στο τέλος του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου. Η μονοπυρήνωση και η γρίπη μπορούν επίσης να προκαλέσουν συγκεκριμένες ιογενείς λοιμώξεις του λαιμού.

Νιώθετε ότι όταν καταπίνετε, έχετε καρφιά στο λαιμό σας; Όπως και το κρυολόγημα, ο πονόλαιμος οφείλεται τις περισσότερες φορές σε ιογενείς λοιμώξεις, όπως η γρίπη. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνετε υπομονή για "να κάνει τον κύκλο του", όπως λέμε.

Μείνετε στο σπίτι και ξεκουραστείτε Τα πάρτι και οι κοινωνικές εκδηλώσεις θα σας εξαντλήσουν και θα παρατείνουν τη διάρκεια του κρυολογήματος. Μείνετε σπίτι και ξεκουραστείτε. Η ξεκούραση θα σας βοηθήσει να αποφύγετε και τις δυσάρεστες επιπλοκές του κρυολογήματος, όπως είναι η βρογχίτιδα και η πνευμονία.

Πάρτε βιταμίνη C Η βιταμίνη C λειτουργεί στον οργανισμό ως “σκουπιδοφάγος”, απομακρύνοντας όλες τις περιττές ουσίες, ανάμεσά τους και τους ιούς. Η βιταμίνη C μειώνει τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος, όπως τον βήχα, το φτέρνισμα, ενώ μειώνει και τη διάρκεια του κρυολογήματος.

Περισσότεροι από 200 ιοί ταλαιπωρούν και φέτος τους περισσότερους Έλληνες- οι περισσότεροι από τους οποίους προσβάλλουν το ανώτερο αναπνευστικό.

Οι καραμέλες Propolcare μέλι/λεμόνι περιέχουν επιπλέον κουρκουμά, ginger, , ψευδάργυρο και μέλι. Ο κουρκουμάς είναι ιδιαίτερα γνωστός για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Το μέλι είναι πλούσιο σε σάκχαρα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και έχει αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Ο χειμώνας φέρνει μαζί του εκτός από το κρύο και κάποιους απειλητικούς και αντιπαθητικούς επισκέπτες, που δεν είναι άλλοι από τους ιούς, που απειλούν και φέτος να μας ρίξουν στο κρεβάτι τουλάχιστον τρεις φορές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών.

Κι όμως μπορούμε να περάσουμε έναν ήρεμο χειμώνα με όσο το δυνατόν λιγότερα και πιο ανώδυνα κρυολογήματα. Αν κάνουμε τις σωστές κινήσεις θα αποκτήσουμε ένα πλεονέκτημα απέναντι στους ιούς.

Αντιβιοτικά δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση ενός κοινού κρυολογήματος. Δεν θα βοηθήσουν, ενώ μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση. Το παχύρρευστο, κίτρινο ή πράσινο ρινικό έκκριμα δεν αποτελεί λόγο για αντιβιοτικά, εκτός και εάν δεν υπάρχει βελτίωση μέσα σε 10 με 14 ημέρες. (στην περίπτωση αυτή, μπορεί να πρόκειται για παραρρινοκολπίτιδα).

Οι ειδικοί συστήνουν να μην χρησιμοποιείτε φάρμακα για τον βήχα και το κρυολόγημα σε παιδιά μικρότερα των 6 ετών. Ρωτήστε το γιατρό σας πριν χορηγήσετε οποιοδήποτε φάρμακο για το βήχα στο παιδί σας, ακόμα και εάν αναφέρεται ότι είναι κατάλληλο για παιδιά. Τα φάρμακα αυτά πιθανότατα δεν θα δράσουν στο παιδί, και έχουν σημαντικές παρενέργειες.


Δημοσίευση: 23/11/2019


. .