Το χοιρινό καλαμάκι υπερτερεί του γύρου, καθώς περιέχει μικρότερη ποσότητα κορεσμένων λιπαρών (12 γραμμάρια έναντι 19, αντίστοιχα), γεγονός που το καθιστά λιγότερο επιβαρυντικό για την υγεία. Παρόλα αυτά, η μεταξύ τους διαφορά στις θερμίδες που αποδίδουν είναι αμελητέα για να προκαλέσει ουσιαστικό αποτέλεσμα στη ζυγαριά εκείνου που θέλει να ρίξει το βάρος του.

Το σουβλάκι αποτελεί, ομολογουμένως, το εθνικό μας junk food. Συνήθως περιέχει κρέας από χοιρινό ή κοτόπουλο, σε γύρο ή καλαμάκι (ή σουβλάκι, αναλόγως της καταγωγής). Αρκεί, όμως, μονάχα να αποχωριστεί κανείς τον αγαπημένο του γύρο προκειμένου να δει αλλαγή στη ζυγαριά;

Αλάτι: Είναι γνωστό ότι το αλάτι προκαλεί υπέρταση, η οποία αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου αθηροσκλήρωσης και καρδιακής νόσου. Δεν έχει σημασία τις είδους αλάτι καταναλώνει κάποιος, καθώς όλα έχουν τις ίδιες επιπτώσεις. Περιορίστε τη χρήση αλατιού όταν μαγειρεύετε και μην προσθέτετε αλάτι στο μαγειρεμένο φαγητό, ώστε η γεύση σας να προσαρμοστεί και να μην το ζητάτε. Αντί αλατιού, χρησιμοποιείτε περισσότερα μπαχαρικά και μυρωδικά.

Αναψυκτικά διαίτης: Η ασπαρτάμη που περιέχουν τα αναψυκτικά διαίτης είναι χειρότερη από τη ζάχαρη ή το σιρόπι καλαμποκιού που υπάρχει στα κλασικά αναψυκτικά. Τα αναψυκτικά διαίτης αυξάνουν το σωματικό βάρος, το οποίο επιβαρύνει την καρδιά. Η παχυσαρκία συνδέεται με καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό, υπέρταση και διαβήτη.

Κόκκινο κρέας: Οι καρδιολόγοι συμβουλεύουν να καταναλώνετε κόκκινο κρέας μία φορά τον μήνα, καθώς περιέχει κορεσμένα λιπαρά, χοληστερόλη και αλάτι. Αν το καταναλώνετε συχνότερα, επιλέξτε άπαχο μέρος και στο μαγείρεμα χρησιμοποιείτε μπαχαρικά και βότανα και αποφεύγετε το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος και τις σάλτσες.

Μια μέρα ζητήθηκε από έναν στοχαστή της Ιατρικής ποια είναι η πιο σοβαρή ασθένεια του αιώνα. Οι παρόντες περίμεναν να απαντούσε ο καρκίνος και το έμφραγμα. Με μεγάλη τους έκπληξη ο επιστήμονας απάντησε: "Η αδιαφορία". Όλοι τότε κοιτάχτηκαν στα μάτια και ο καθένας τους αντιλήφτηκε ότι ήταν σοβαρά άρρωστοι. Στο τέλος του ζητήθηκε ποια είναι η θεραπεία και ο επιστήμονας απάντησε: "Να το αντιληφθείτε".

Το διοξείδιο του πυριτίου και το πυρίτιο είναι οι πιο «εντυπωσιακές» ονομασίες για κάτι που όλοι γνωρίζουμε: την άμμο! Εκτός λοιπόν από το χτίσιμο των κάστρων στην αμμουδιά, το διοξείδιο του πυριτίου χρησιμοποιείται και στην κρέμα σε σκόνη για τον καφέ και σε παρόμοια σκευάσματα που έχουν τη μορφή σκόνης.

Κυρίως αποφεύγεται και θεωρείται αμαρτία λόγω του τηγανητού της υπόθεσης, ωστόσο, όπως αποκαλύπτει έρευνα Αμερικανίδας δημοσιογράφου υπάρχουν και πάρα πολλοί άλλοι λόγοι που δικαιολογούν την αίσθηση ότι οι κοτομπουκιές είναι ένα «απαγορευμένο φαγητό».

Να σημειωθεί ότι το μοσχαρίσιο κρέας περιέχει τρεις φορές περισσότερη καρνιτίνη από το χοιρινό κρέας (το μοσχαρίσιιο και το χοιρινό ανήκουν στο κόκκινο κρέας). Το στήθος από κοτόπουλο περιέχει πολύ μικρή ποσότητα καρνιτίνης (τα πουλερικά ανήκουν στο άσπρο κρέας). Την περισσότερη καρνιτίνη έχει το κρέας των αιγοπροβάτων (μέχρι 2 γραμμάρια ανά κιλό) το οποίο επίσης ανήκει στο κόκκινο κρέας. Νέος μεταβολίτης της καρνιτίνης κάνει μεγαλύτερη ζημιά

Η ρίζα του προβλήματος, λένε, είναι ότι τα βακτήρια του εντέρου μετατρέπουν ένα θρεπτικό συστατικό του κρέατος, την L-καρνιτίνη, σε ουσίες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και πιο συγκεκριμένα αυξάνουν την αθηροσκλήρωση. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell Metabolism.

Το κόκκινο κρέας βλάπτει την υγεία της καρδιάς μέσω της L-καρνιτίνης

Ο καθηγητής Ronald Krauss δήλωσε χαρακτηριστικά: «Όταν ξεκινήσαμε την εν λόγω μελέτη, περιμέναμε ότι το κόκκινο κρέας θα είχε χειρότερη επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, μείναμε άναυδοι όμως όταν διαπιστώσαμε ότι οι επιδράσεις είναι ίδιες και για τα δύο είδη κρέατος.»

Η νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα, με τους ερευνητές να διαπιστώνουν ότι τόσο το κόκκινο όσο και το λευκό κρέας αυξάνουν εξίσου τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης στο αίμα.

Ενώ το κόκκινο κρέας έχει κατηγορηθεί κατά κόρον για τις επιπτώσεις που έχει στην ανθρώπινη υγεία, το λευκό θεωρείται ως η πιο υγιεινή και λιγότερη επιβλαβής, εναλλακτική επιλογή.

Το κοτόπουλο μαγειρεμένο με την πέτσα δεν "τραβάει” πολύ λάδι Το μαγείρεμα ή το τηγάνισμα του κοτόπουλου σε υψηλή θερμοκρασία μπορεί να κάνει το φαγητό μας πολύ λιπαρό. Η πέτσα όμως λειτουργεί ως φράγμα, συγκρατώντας το λίπος ώστε μεν το φαγητό να γίνει νόστιμο, χωρίς όμως να επιβαρυνθούμε από τις θερμίδες του – εφόσον φυσικά αφαιρέσουμε την πέτσα πριν φάμε.


Δημοσίευση: 14/11/2019


. .