Οι άνθρωποι αυτοί ως ομάδα, εκτός από τους περισσότερους παράγοντες καρδιομεταβολικού κινδύνου, είχαν επίσης την μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης, τον μεγαλύτερο δείκτη μάζας σώματος, την υψηλότερη αρτηριακή πίεση, τα υψηλότερα λιπίδια και τα μεγαλύτερα επίπεδα σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα τους. Ήταν επίσης πιθανότερο να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, να πίνουν πολύ αλκοόλ και να καπνίζουν.

Οι άνθρωποι που δεν τρώνε πρωινό, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο σκλήρυνσης και στένωσης των αρτηριών τους, λόγω της συσσώρευσης αθηρωματικής πλάκας στα εσωτερικά τοιχώματα, κάτι που αυξάνει την πιθανότητα εμφράγματος ή άλλου καρδιαγγειακού προβλήματος. Σε αυτή τη διαπίστωση κατέληξε μια νέα ισπανο-αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας

Σύμμαχος το πρωινό. Από τα δεδομένα που συγκέντρωσαν οι επιστήμονες φαίνεται ότι η κατανάλωση ενός πλούσιου πρωινού είναι σύμμαχος για εκείνους που προσπαθούν να διατηρήσουν φυσιολογικό βάρος σώματος. Και αυτό διότι η διαδικασία πέψης αλλά και η δράση της ινσουλίνης, της ορμόνης του οργανισμού που επεξεργάζεται τα σάκχαρα που βρίσκονται στους υδατάνθρακες και αποθηκεύει τη γλυκόζη, βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα αποδοτικότητας κατά τις πρωινές ώρες.

Οι περισσότεροι από εμάς πίνουμε καφέ το πρωί και τρώμε ένα ελαφρύ μεσημεριανό στο γραφείο (π.χ. τοστ ή γιαούρτι), παραβλέποντας τις ανάγκες του οργανισμού μας και αφήνοντας για το βράδυ την απόλαυση ενός πλούσιου γεύματος. Ομως ολοένα και περισσότερες έρευνες συνιστούν ότι πρέπει να φέρουμε τα πάνω κάτω στο καθημερινό μας διατροφικό πρόγραμμα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Χοσέ Πενάλβο της Σχολής Επιστημών Διατροφής του Πανεπιστημίου Ταφτς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 4.000 άτομα. Διαπιστώθηκε ότι η αθηροσκλήρωση ήταν συχνότερη μεταξύ όσων παρέλειπαν το πρωινό και έπιναν μόνο καφέ, χυμό ή άλλο μη αλκοολούχο ρόφημα.

Το υγιές πρωινό έχει συσχετισθεί από προηγούμενες μελέτες με καλύτερη υγεία της καρδιάς , μικρότερα επίπεδα χοληστερίνης και κανονικό βάρος. Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που συσχετίζει την παράλειψη του πρωινού με την παρουσία αθηροσκλήρωσης, που δεν είναι ορατή.

Η πρωτεύουσα της Κρήτης τιμά το θαυματουργό Πολιούχο της Αγιο Μηνά – ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΤΩΡΑ

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έχει περισσότερες πολυφαινόλες από ό, τι τα περισσότερα επεξεργασμένα ελαιόλαδα, αν και το ποσό μπορεί να διαφέρει ακόμα μεταξύ των διαφορετικών τύπων και σημάτων. Εκτός από την αύξηση των επιπέδων HDL, το ελαιόλαδο ενισχύει την αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική λειτουργία της HDL, όπως αποδείχτηκε σε μελέτες ηλικιωμένων και ατόμων με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.

Η υψηλή καλή χοληστερόλη ( HDL) έχει επίσης αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις και συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Οι περισσότεροι ειδικοί στον τομέα της υγείας συνιστούν ως ελάχιστο επίπεδο HDL στο αίμα τα 40 mg/dl στους άνδρες και τα 50 mg/dl στις γυναίκες .

Η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL) αναφέρεται συχνά ως "καλή" χοληστερόλη. Η ύπαρξη υψηλών επιπέδων HDL βοηθά στην μεταφορά της χοληστερόλης από τις αρτηρίες σας στο ήπαρ, όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί, ή να αποβληθεί από τον οργανισμό, ανάλογα με τις ανάγκες του.

Είναι το λεγόμενο ‘φονικό κουαρτέτο’. Η χοληστερόλη εναποτίθεται στα τοιχώματα των αγγείων, ιδίως των στεφανιαίων αγγείων της καρδιάς, σχηματίζοντας την αθηρωματική πλάκα, με συνέπεια: την ελάττωση του εύρους των αρτηριών την μείωση της παροχής αίματος στον μυϊκό ιστό της καρδιάς, και το σχηματισμό θρόμβων και αποφράξεων των στεφανιαίων αγγείων, με αποτέλεσμα την εκδήλωση εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Έχει αποδειχτεί ότι η αύξηση της χοληστερόλης είναι ένας από τους προδιαθεσικούς παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα νόσησης από στεφανιαία νόσο, τη σύγχρονη μάστιγα του 20ου αιώνα. Η υπερχοληστερολαιμία μαζί με το κάπνισμα, την υπέρταση και το σακχαρώδη διαβήτη αποτελούν τους 4 μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου για τη στεφανιαία νόσο.

Η χοληστερόλη είναι μία ουσία που απαντάται σε όλα τα τμήματα του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων της καρδιάς, του ήπατος, του εντέρου, του δέρματος και του νευρικού συστήματος. Η χοληστερόλη παράγεται στο ήπαρ και είναι απαραίτητη για την παραγωγή και δράση πολλών ορμονών.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Dongskuk Ilsan στη Σεούλ της Νότιας Κορέας μελέτησαν 7.725 ενήλικες και διαπίστωσαν ότι όσοι «παίρνουν» μόνοι τους πρωινό διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας, αλλά και ανάπτυξης συμπτωμάτων του μεταβολικού συνδρόμου όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η υψηλή χοληστερίνη.


Δημοσίευση: 15/11/2019


. .