Α: Εξαρτάται από το είδος του λίπους αλλά σε γενικές γραμμές θα έλεγα σταθερά. Το λίπος αποτελεί ένα από τα τρία βασικά συστατικά της διατροφής (μαζί με τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες) και τα μονοακόρεστα λιπαρά (π.χ ελαιόλαδο) έχουν ευεργετικές επιδράσεις τόσο στην υγεία όσο και στο μυϊκό σύστημα.

E: Θα ήθελα να μου λύσετε την εξής απορία. Τα λιπαρά πόσα πρέπει να είναι ανά κιλό σωματικού βάρους τόσο στην γράμμωση όσο και στην περίοδο όγκου;

Τα κοίλα όργανα που συνθέτουν το γαστρεντερικό σωλήνα είναι το στόμα, ο οισοφάγος, το στομάχι, το λεπτό έντερο και το παχύ έντερο, το οποίο περιλαμβάνει το ορθό και τον πρωκτό. Οι τροφές εισέρχονται από το στόμα και φτάνουν στον πρωκτό, μέσω των κοίλων οργάνων της γαστρεντερικής οδού. Το ήπαρ, το πάγκρεας και η χοληδόχος κύστη είναι τα στερεά όργανα του πεπτικού συστήματος. Το πεπτικό σύστημα βοηθά το σώμα να αφομοιώσει τις τροφές.

Το πεπτικό σύστημα αποτελείται από τη γαστρεντερική (ή πεπτική) οδό, το ήπαρ, το πάγκρεας και την χοληδόχο κύστη. Αυτός ο γαστρεντερικός σωλήνας δεν είναι παρά μια σειρά κοίλων οργάνων που ενώνονται σε ένα μακρύ σωλήνα από το στόμα έως τον πρωκτό.

Η πέψη είναι σημαντική για την διάσπαση των τροφών σε θρεπτικά συστατικά, τα οποία χρησιμοποιεί ο οργανισμός για να πάρει ενέργεια, να αναπτυχθεί και να επισκευάσει τα κύτταρά του.

Σίγουρα, δεν μας χρειάζονται, αν δεν θέλουμε να λειτουργεί ο εγκέφαλός μας, αλλά και ολόκληρο το σώμα μας. Τα λιπαρά είναι αναγκαία για την παραγωγή ορμονών, για την επικοινωνία των κυττάρων αλλά και για την ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Επιπλέον, χωρίς λιπαρά στην διατροφή μας, θα δούμε πως τα μαλλιά, τα νύχια μας και η επιδερμίδα μας θα υποφέρουν. Μύθος 3: Τα λιπαρά μας κάνουν κακό

Ναι, αν η διατροφή μας βασίζεται σε τροφές με πολύ υψηλή περιεκτικότητα λιπαρών, λογικά θα πάρουμε κιλά. Αν, όμως, προσέχουμε πόσα καταναλώνουμε (όπως πρέπει να κάνουμε και με κάθε άλλη τροφή, δηλαδή), δεν θα έχουμε πρόβλημα. Συγκεκριμένα, πρέπει περίπου το 20% των συνολικών μας θερμίδων μέσα σε μια μέρα να προέρχεται από υγιεινά λιπαρά. Μύθος 2: Τα λιπαρά δεν μας χρειάζονται

Ακούμε συνεχώς απόψεις για τα λιπαρά. Κάποιοι προσπαθούν να τα απενοχοποιήσουν, και αμέσως μετά υπάρχει κόσμος που στηρίζει ότι πρέπει να τα κόψουμε εντελώς από την διατροφή μας. Σε γενικές γραμμές, τα λιπαρά είναι από τις πιο παρεξηγημένες διατροφικές ομάδες, και είναι πολύ λογικό όλη αυτή η παραπληροφόρηση να σας έχει επηρεάσει.

Για την παρακολούθηση του λίπους στη διατροφή σας, απλά προσθέστε τα γραμμάρια λίπους από όλα τα τρόφιμα που τρώτε στη διάρκεια της ημέρας και συγκρίνετε το εύρος τους με το στόχο που έχετε θέσει. Γνωρίζοντας πόσο λίπος περιέχουν τα τρόφιμα που τρώτε μπορείτε να ελέγξετε το λίπος και τις θερμίδες στη διατροφή σας και να παραμείνετε υγιείς και εντός των διατροφικών στόχων που έχετε θέσει.

Χρησιμοποιήστε τις διατροφικές ετικέτες των προϊόντων για να μάθετε πόσο λίπος υπάρχει στα τρόφιμα που τρώτε. Η διατροφική ετικέτα δείχνει το ποσό της συνολικής περιεκτικότητας σε λιπαρά, κορεσμένα λιπαρά και τρανς λιπαρά σε μία μόνο μερίδα. Η ετικέτα δείχνει επίσης πόσες θερμίδες προέρχονται από το λίπος.

Για να υπολογίσετε πόσα γραμμάρια λίπους ή θερμίδων παίρνετε την ημέρα, ξεκινήστε με τον αριθμό των θερμίδων που τρώτε κανονικά, ή θέλετε να φάτε σε μια μέρα. Πολλαπλασιάστε αυτόν τον αριθμό με τα συνιστώμενα ποσοστά για να δείτε όλο το φάσμα των θερμίδων λίπους που τρώτε κάθε μέρα.

Η αξία του υδατοδιαλυτού περιεχομένου καθίσταται εμφανέστερη όταν παρατηρήσουμε με προσοχή δύο φλιτζάνια με σταφύλι, συγκριτικά με ¼ της κούπας σταφίδες. Και τα δύο έχουν λίγο περισσότερες από 100 θερμίδες, αλλά όσο μεγαλύτερη η ποσότητα των σταφυλιών τόσο λιγότερο πιθανή είναι η αίσθηση της πληρότητας. Η Δρ Μπονσι εξηγεί ότι τα αποξηραμένα φρούτα έχουν μια ενδιαφέρουσα δομή, και όταν χρησιμοποιούνται με φειδώ, λίγες σταφίδες μπορούν να κάνουν γευστικά ανώτερη μια απλή σαλάτα.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι το πράσινο τσάι προάγει την απώλεια βάρους, διεγείροντας τον οργανισμό να «κάψει» το κοιλιακό λίπος. Το πράσινο τσάι περιέχει κατεχίνες, ένα φυτικό συστατικό που επηρεάζει τον μεταβολισμό. Για να επωφεληθείτε θα πρέπει να πίνετε τσάι πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η Δρ Μπονσι προτείνει να το πίνετε ζεστό, επειδή καταναλώνεται με πιο αργό ρυθμό, περιορίζει την πρόσληψη θερμίδων και σας δημιουργεί ευχάριστη αίσθηση.

Μια επίσης καλή πηγή πρωτεΐνης είναι τα ψάρια. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι μια μερίδα ψάρι είναι πιο χορταστική από το κοτόπουλο ή το βοδινό κρέας, ίσως λόγω του είδους πρωτεΐνης που περιέχει. Τα περισσότερα ψάρια έχουν λίγο λίπος, ενώ περιέχουν και ω-3 λιπαρά οξέα. Ψάρια πλούσια σε ω-3 λιπαρά είναι ο σολομός, η ρέγκα και άλλα πιο λιπαρά ψάρια. Συμπεριλάβετέ τα στην διατροφή σας και προστατεύστε εκτός από τη σιλουέτα σας και την καρδιά σας.

Πολυακόρεστα λιπαρά = καλά Τα πολυακόρεστα λιπαρά έρχονται σε δύο μορφές: ω-6 και ω-3. Και τα δύο μπορεί να σας βοηθήσουν να μειώσετε τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης. Αν και το σώμα μας δεν μπορεί να τα κατασκευάσει από μόνο του, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τα λάβουμε από την τροφή. Τα απαραίτητα λιπαρά (στις ετικέτες των τροφίμων συνήθως αναφέρονται ως πολυακόρεστα λιπαρά) συνδέονται με μεγάλη ποικιλία ευεργετικών ιδιοτήτων.

Τα καλά νέα είναι ότι πλέον βρίσκονται σε λιγότερες πηγές από ποτέ, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση όσο αφορά την περιορισμένη κατανάλωσή τους. Ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν στο φαγητό σας είναι να ελέγξετε τον κατάλογο των συστατικών. Αν δείτε «υδρογονωμένα» ή «μερικώς υδρογονωμένα» οπουδήποτε, αποφύγετε την κατανάλωση αυτού του τροφίμου!


Δημοσίευση: 16/11/2019


. .