Περάστε Χρόνο Με Το Παιδί Σας Κάνοντας Γιόγκα - Τα 17 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Όπως τονίζει κάθε φορά η εμπνεύστρια του κέντρου κ. Σοφία Φώτεινα-Χατζηκοκόλη, τα παιδιά, ιδιαίτερα τα πιο μικρά, έχουν όλα τα χαρακτηριστικά και τις αξίες που επιθυμούμε να μεταδώσουμε σ’ όσους παρακολουθούν τα μαθήματα της γιόγκα. Ουσιαστικά, δηλαδή, δεν έχουμε να διδάξουμε τίποτα στις μικρές ηλικίες. Το έργο μας όμως είναι πολύ σοβαρό. Χρειάζεται να μην τα εμποδίσουμε, χρειάζεται να συμβάλλουμε ώστε να κρατήσουν αυτές τις μνήμες της ΑΛΗΘΕΙΑΣ.

Πολλές παθήσεις ή και συμπεριφορές που εμείς οι γονείς αντιλαμβανόμαστε στην καθημερινότητά τους δεν ξέρουμε πώς να τις διαχειριστούμε και γι’ αυτό πελαγώνουμε, αγχωνόμαστε και αναζητούμε σπασμωδικές λύσεις που πολλές φορές μακροπρόθεσμα ωφελούν μεν αλλά μας στερούν πολύτιμη ενέργεια καθώς απαιτούν γερά νεύρα από μας, έντονη προσπάθεια και πολύ διπλωματία.

Η Yoga είναι μία φυσική, νοητική και ψυχική πρακτική ή μαθητεία που προέρχεται από την Ινδία.

Στο τέλος κάθε μαθήματος προγεννητικής γιόγκα χαλαρώνουμε τους μύες σε ολόκληρο το σώμα, το νευρικό σύστημα και επιδιώκουμε πλήρη αποκατάσταση του καρδιακού ρυθμού και του ρυθμού της αναπνοής. Η έγκυος βρίσκεται σε πλήρη χαλάρωση και αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να οραματιστεί το μωράκι της και να συνδεθεί μαζί του. (Και αυτό με τη μαμά του!). Οι οραματισμοί στους οποίους καθοδηγείται η έγκυος δίνουν στη μαμά και το μωρό της το αίσθημα της απόλυτης ευτυχίας.

Μέσα από τις θέσεις της γιόγκα, τις asanas, δυναμώνουμε μυϊκές ομάδες, ώστε το σώμα της εγκύου να έχει δύναμη και αντοχή σε όλη τη διάρκεια της κύησης και ιδιαίτερα στο τρίτο τρίμηνο όταν απαιτείται γερή και δυνατή πλάτη και πόδια. Ακόμη οι θέσεις αυτές βοηθούν τη σπονδυλική στήλη να στέκεται στο ύψος της και συνεπώς το σώμα να είναι ευθυτενές.

Η γιόγκα για εγκύους είναι μία εξαιρετική επιλογή άσκησης, καθώς είναι κατάλληλα σχεδιασμένη για το πανέμορφο ταξίδι της γυναίκας στην μητρότητα. Βοηθάει στη σωματική ενδυνάμωση, στη συγκέντρωση του νου και στη σωστή αναπνοή μέσα από ειδικές τεχνικές (pranayama). Ακόμη, ενισχύει την έμφυτη σε κάθε γυναίκα γνώση της μητρότητας.

Οι διαδικτυακές ομάδες γονέων στο Facebook μπορεί να είναι συνήθως άθλιες, αλλά μπορούν επίσης να γίνουν το τέλειο μέσο για να βρεις ένα φίλο. Δοκίμασε για αρχή το Facebook, το Meetup ή τις εφαρμογές Peanut και Bumble. Έχεις ακόμη τη δυνατότητα να αναζητήσεις ομάδες στο Facebook για γονείς που είναι στη γειτονιά σου.

Kαι αυτό έχει πράγματι βάση, αν λάβουμε υπόψη έρευνες σύμφωνα με τις οποίες οι φιλίες είναι γενικά ένας τρόπος ανακούφισης από την πίεση άλλων ρόλων στη ζωή μας, συμπεριλαμβανομένης της μέριμνα των παιδιών. Μήπως, λοιπόν, ήρθε η ώρα να γνωρίσεις έναν καλό φίλο και μήπως αυτός που ψάχνεις είναι επίσης γονιός;

Δεν είναι λίγες οι φορές που η γέννηση ενός παιδιού οδηγεί έναν γονέα σε κατάσταση χάους και απομόνωσης, με μόνη του ανάγκη την ανεύρεση ενός καλού φίλου.

Η απόκτηση βάρους είναι σημάδι ότι υπάρχουν ανισορροπίες στην καθημερινή ζωή, ανεξαιρέτως αν προέρχονται από παθολογικές ή ψυχολογικές αιτίες. Ένας σημαντικός παράγοντας για την αύξηση του σωματικού βάρους είναι το υπερβολικό στρες. Η γιόγκα δίνει τη δυνατότητα της επαφής με τον εσώτερο εαυτό μας και αυτό αυτόματα δίνει μια βαθιά αίσθηση χαλάρωσης στο σώμα και στο μυαλό, βοηθώντας μας έτσι να μην ψάχνουμε τη γαλήνη έξω από εμάς, δηλαδή στο υπερβολικό φαγητό.

Η γιόγκα συνδυάζει την αρχαία γνώση των ενεργειακών συστημάτων μας που προέρχονται και από την Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική με ειδικά προσαρμοσμένες asanas που βοηθούν εξαιρετικά στην εναρμόνιση των μεσημβρινών απελευθερώνοντας τυχόν μπλοκαρίσματα. Για κάθε μεσημβρινό υπάρχει μια επιλογή συγκεκριμένων asanas που στοχεύoυν στο ξεμπλοκάρισμα, την ελεύθερη ροή της ενέργειας, που έχει ως αποτέλεσμα τα βέλτιστα επίπεδα στην υγεία μας.

Τί συμβαίνει στο σώμα όταν διαταραχθεί ένας μεσημβρινός;

Ένας από τους κύριους λόγους για να γραφτείτε σε μια τάξη γιόγκα νέας μαμάς είναι για να εξερευνήσετε νέους τρόπους ώστε να ενισχύσετε το δέσιμο με το μωρό σας. Σίγουρα ξοδεύετε πολύ χρόνο με το μωρό στο σπίτι, αλλά έχοντας ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κάθε εβδομάδα για να βγείτε έξω δοκιμάζοντας απαλές και παιχνιδιάρικες κινήσεις θα σας βοηθήσουν να μάθετε να γνωρίσετε καλύτερα ο ένας τον άλλο, παρέχοντας ταυτόχρονα μια αίσθηση ασφάλειας στο μωρό.

Προσαρμόζεστε σε ένα νέο πρόγραμμα ύπνου (λιγότερο σε ώρες από πριν) και ασχολείστε με τις απαιτήσεις της σίτισης και της φροντίδας του νέου μέλους της οικογένειά σας

Ας το παραδεχτούμε: ως νέα μαμά έχετε πολλά στο μυαλό σας! Το σώμα σας έχει περάσει τόσα πολλά που προσπαθεί να επανέλθει.

Το «Μάθε αλλιώς» σε επαφή με τις αναδυόμενες ανάγκες του παιδιού και του γονιού/κηδεμόνα παρέχει υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης/συμβουλευτικής και διοργανώνει ομάδες γονέων. Η συμβουλευτική παιδιών απευθύνεται σε παιδιά κι εφήβους με σκοπό την κατανόηση των οποιωνδήποτε δυσκολιών τους, την ανακούφιση και στήριξή τους. Η συμβουλευτική γονέων απευθύνεται σε κάθε γονιό που επιθυμεί να δουλέψει με τον εαυτό του προς όφελος κυρίως, του παιδιού του και της μεταξύ τους σχέσης.

Στο CasaDelTeatro λειτουργούν τμήματα θεατρικής αγωγής, ελεύθερης έκφρασης και αυτοσχεδιασμού, θεατρικού παιχνιδιού και δραματοθεραπείας. Τα μαθήματα απευθύνονται σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες και στοχεύουν όχι μόνο στην καλλιτεχνική εκπαίδευση, αλλά, κυρίως, στην ψυχοκινητική ανάπτυξη και συναισθηματική απελευθέρωση των συμμετεχόντων. Κατά τη διάρκεια του έτους οργανώνονται θεατρικές δράσεις, δρώμενα και παραστάσεις από τους μαθητές μας.


Δημοσίευση: 23/11/2019


. .