Επειδή εξάλλου το σμήγμα προστατεύει τα δερματικά κύτταρα, η συνεχής απομάκρυνσή του μπορεί να βοηθήσει τη διείσδυση των βακτηριδίων και των ιών, λόγω της ξηρότητας και επομένως της εύκολης δημιουργίας μικρορωγμών στο δέρμα. Έτσι όμως ανοίγει ο δρόμος στον κνησμό, στο ξεφλούδισμα ή ακόμα και στην επιδείνωση δερματοπαθειών όπως το έκζεμα.

Σύμφωνα με αυτές τις συστάσεις, αν ένα παιδί ηλικίας 6-11 ετών θέλει να κάνει καθημερινά μπάνιο, οι γονείς δεν έχουν κανένα λόγο να μην το αφήσουν. Ωστόσο δεν χρειάζεται να κάνει τόσο συχνά μπάνιο.

Το πόσο συχνά χρειάζεται κάποιος μπάνιο εξαρτάται από τον τύπο του δέρματός του (λιπαρό, ξηρό), την ηλικία, την εποχή και τις δραστηριότητές του. Αυτό ισχύει για όλους, μικρούς και μεγάλους.

Ήμουν το είδος του προσώπου που έπνιξε επιθετικά δύο φορές την ημέρα - ή μάλλον πήρε ένα ντους το πρωί και μια μακρά λουτρό τη νύχτα - αλλά σε κάποιο σημείο έπαψα να είμαι αυτός ο άνθρωπος και έγινε άτομο που ντους δύο φορές την εβδομάδα . Ποτέ δεν κοίταξα πίσω. Τα μαλλιά μου είναι πιο υγιή, το δέρμα μου λιγότερο ξηρό. Μάλιστα ξεσπάω λιγότερο συχνά επειδή δεν είμαι εκτεθειμένος στο νερό της βρύσης κάθε μέρα.

Ο δρ Μράντον Μίτσελ, επίκουρος καθηγητής δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον, προσθέτει ότι το καθημερινό μπάνιο αφαιρεί από το δέρμα τα φυσικά του έλαια, η απουσία των οποίων μπορεί να διαταράξει τα «καλά» βακτηρίδια που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων, συγκρατούν την ελαστικότητα και βοηθούν στην ανάπλαση του. Κάθε πότε τελικά πρέπει να κάνουμε μπάνιο;

Τα πολλά και συχνά ντους αποτελούν βασική συνήθεια των περισσοτέρων ανθρώπων, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ώστε να διατηρούν τη δροσιά και τη αίσθηση καθαριότητας σε όλο το σώμα, ειδικά μετά από μία σκληρή και κουραστική μέρα στην πόλη. Ωστόσο, οι ειδικοί το θεωρούν μέγα λάθος.

Αν ανήκετε στην κατηγορία εκείνων που δεν φεύγουν το πρωί από το σπίτι αν δεν κάνουν ένα «αφυπνιστικό» ντους ή δεν πέφτουν στο κρεβάτι το βράδυ χωρίς να περάσουν ένα χαλαρωτικό πεντάλεπτο κάτω από την ντουζιέρα, τότε μάλλον πρέπει να αναθεωρήσετε.

Αν πλένεστε υπερβολικά συχνά, μπορεί ακόμα και να γίνετε πιο επιρρεπείς σε ορισμένα προβλήματα υγείας. Όταν το δέρμα είναι αφυδατωμένο και πληγωμένο, μπορεί να επιτρέψει την είσοδο μολυσματικών μικροβίων. Το συχνό πλύσιμο, λοιπόν, του δέρματος σε αυτή την κατάσταση, και ειδικά σε μεγαλύτερες ηλικίες, οπότε το δέρμα είναι λεπτότερο και λιγότερο ενυδατωμένο, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες αρρώστιας, σύμφωνα με τον Larson.

Η έρευνα του Larson αποδεικνύει ότι τα αντιβακτηριακά σαπούνια και προϊόντα καθαρισμού που χρησιμοποιούνται από πολλούς δεν μειώνουν τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών περισσότερο απ΄ότι το απλό σαπούνι. Επιπλέον, τα τριψίματα και οι απολεπίσεις που κάνουμε στο μπάνιο δεν έχουν και πολύ νόημα.

Πολλοί άνθρωποι δεν αισθάνονται καθαροί χωρίς ένα μισάωρο τη μέρα κάτω από το καυτό ντουζ. Κατά πόσο, όμως, είναι αυτή η συνήθεια απαραίτητη, ή ακόμα και υγιεινή;

Επειδή εξάλλου το σμήγμα προστατεύει τα δερματικά κύτταρα, η συνεχής απομάκρυνσή του μπορεί να βοηθήσει τη διείσδυση των βακτηριδίων και των ιών, λόγω της ξηρότητας και επομένως της εύκολης δημιουργίας μικρορωγμών στο δέρμα. Έτσι όμως ανοίγει ο δρόμος στον κνησμό, στο ξεφλούδισμα ή ακόμα και στην επιδείνωση δερματοπαθειών, όπως το έκζεμα.

Σύμφωνα με αυτές τις συστάσεις, αν ένα παιδί ηλικίας 6-11 ετών θέλει να κάνει καθημερινά μπάνιο, οι γονείς δεν έχουν κανένα λόγο να μην το αφήσουν. Ωστόσο δεν χρειάζεται να κάνει τόσο συχνά μπάνιο.

Το πόσο συχνά χρειάζεται κάποιος μπάνιο εξαρτάται από τον τύπο του δέρματός του (λιπαρό, ξηρό), την ηλικία, την εποχή και τις δραστηριότητές του. Αυτό ισχύει για όλους, μικρούς και μεγάλους.

Πριν μάθετε πώς να κάνετε τέλειο στέγνωμα, πρέπει να καταλάβετε λίγο τη δομή της τρίχας. Τα μαλλιά είναι φτιαγμένα από κερατίνη, όπως και τα νύχια. Είναι μια περίπλοκη δομή, όπου ο κάθε άξονας είναι σαν σχοινί μέσα στο σχοινί. Υπάρχει ένα εξωτερικό στρώμα, το οποίο την καθιστά σκληρή σαν την τρίχα. Στη μέση είναι ο φλοιός επίσης φτιαγμένος από κερατίνη και είναι πιο εύκαμπτος. Ο φλοιός δίνει στα μαλλιά την αντοχή και την ελαστικότητά τους.

Ο Τιμ Μουρ, επιστήμονας από το Κέμπριτζ, αποφάσισε να διερευνήσει το ζήτημα και έβγαλε τα συμπεράσματά του. Ενα από αυτά υποστηρίζει πως είναι καταστροφικό για τα μαλλιά στεγνώνουν φυσικά.


Δημοσίευση: 15/11/2019


. .