Μια πιο λεπτομερής ανάλυση έδειξε ότι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) , τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, οι στατίνες και οι μινοκυκλίνες ήταν τα πιο αποτελεσματικά στη μείωση των μειζόνων καταθλιπτικών συμπτωμάτων σε σύγκριση με τα εικονικά φάρμακα. Τα αποτελέσματα ήταν ακόμη μεγαλύτερα όταν ένα από αυτά τα φάρμακα προστίθετο στην τυπική αντικαταθλιπτική αγωγή.

Οι ερευνητές της συγκεκριμένης μελέτης αποφάσισαν να επανεξετάσουν τα διαθέσιμα στοιχεία και να συλλέξουν δεδομένα προκειμένου να διαπιστώσουν εάν τα αντιφλεγμονώδη λειτουργούν καλύτερα από τα εικονικά φάρμακα (placebo) είτε από μόνα τους είτε όταν χρησιμοποιούνταν ως συμπληρωματική θεραπεία στην τυπική αντικαταθλιπτική αγωγή. Ποια είναι τα αντιφλεγμονώδη

Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ασπιρίνη / παρακεταμόλη, οι στατίνες και τα αντιβιοτικά μπορούν να περιορίσουν τα συμπτώματα της μείζονος κατάθλιψης αποτελεσματικά και με ασφάλεια. Αυτή η θετική επίδραση, μάλιστα, είναι ακόμη μεγαλύτερη όταν τα αντιφλεγμονώδη χορηγούνται σε άτομα που ήδη ακολουθούν μια αγωγή με αντικαταθλιπτικά, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η νέα έρευνα καθώς και μια παρεμφερής που δημοσιεύθηκε από τον δρα Παπαγεωργίου και την ομάδα του στο ευρωπαϊκό περιοδικό ψυχιατρικής «European Psychiatry», αφορώντας η κάθε μία πάνω από 700 άτομα, αναδεικνύει και ορισμένες θετικές πλευρές του ναρκισσισμού. Το βασικότερο εύρημα είναι ότι ο «μεγαλειώδης» ναρκισσισμός κάνει τον άνθρωπο ψυχικά πιο ανθεκτικό. Αποτελείν λοιπόν αντίβαρο κατά της κατάθλιψης και του στρες. Το ίδιο όμως δεν ισχύει για τον «ευάλωτο» ναρκισσισμό.

Συνήθως λέμνε πως ο ναρκισσισμός είναι ένα αρνητικό στοιχείο του χαρακτήρα κάποιου. Κι όμως! Ακομα και αυτό το αρνητικό στοιχείο του χαρακτήρα μπορεί να είναι καλό. Νέα έρευνα Ιρλανδών επιστημόνων δείχνει πως οι άνθρωποι με έντονο ναρκισσισμό έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι πιο ανθεκτικοί ψυχικά, να νιώθουν λιγότερο στρες και να είναι λιγότερο ευάλωτοι στην κατάθλιψη. Ο ναρκισσισμός σώζει από το στρες και την κατάθλιψη

Η μεσογειακή διατροφή βελτιώνει την υγεία συνολικά και μπορεί να μειώσει την κατάθλιψη. Σε έρευνα που έγινε, η ομάδα που λάμβανε υποστήριξη για την κατάθλιψη αλλά τρεφόταν με λαχανικά, ψάρι, ελαιόλαδο, κόκκινο κρέας και ξηρούς καρπούς μειώνοντας τα γλυκά, είχε πιο σημαντική βελτίωση συγκριτικά με εκείνους που δεν τρέφονταν ανάλογα.

Λίπη για υγιή εγκέφαλο, σαν αυτά που βρίσκουμε στα ψάρια και τους ξηρούς καρπούς. Όσοι τρώνε πολύ ψάρι, έχουν 17% χαμηλότερο ρίσκο για κατάθλιψη. Τα Ω3 οξέα ενίσχυαν τα αποτελέσματα της φαρμακευτικής αγωγής που δινόταν σε ανθρώπους με κατάθλιψη.

Forum επιστημόνων Celebrities corner Μετρητές υγείας Η συμβουλή του Vita Ζώδια Καιρός

Ίσως είναι λοιπόν πιο σωστό να μιλάμε για καλή ή κακή διατροφή στο σύνολό της και όχι για «καλές» ή «κακές» τροφές. Ακόμη και το πιο «καταδικασμένο» τρόφιμο, π.χ. ένα προφιτερόλ πλούσιο σε ζάχαρη και λιπαρά, έχει θέση σε ένα καλά καταρτισμένο και ισορροπημένο πλάνο διατροφής (άλλωστε η έννοια της ισορροπημένης διατροφής συνδυάζει τη θρέψη και την τέρψη…). Ας δούμε πώς επιβεβαιώνεται η ρήση «είμαστε ό,τι τρώμε» και πώς σχετίζεται η διατροφή μας, αρνητικά ή θετικά, με διάφορες καταστάσεις.

Έτσι, το αβγό, με την πλούσια περιεκτικότητά του σε χοληστερόλη, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά (ιδιαίτερα όταν αποτελεί μέρος μιας μη ισορροπημένης διατροφής) το άτομο με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης. Είναι όμως μια εξαιρετική τροφή για τα παιδιά, που έχουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και απαιτήσεων σε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη, σίδηρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Ξεκινώντας μια μικρή περιήγηση στο θαυμαστό κόσμο των τροφών και των θρεπτικών συστατικών, αξίζει ν’ αναφέρουμε πως ο διαχωρισμός των τροφών σε καλές και κακές δεν είναι ιδιαίτερα εύστοχος, αφού μια τροφή που κάποιον ενδέχεται να τον επηρεάζει αρνητικά μπορεί να ευεργετεί κάποιον άλλο.

Η κατάθλιψη θεωρείται μια σοβαρή ιατρική κλινική κατάσταση, που αρκετές φορές συγχέεται με την κοινή θλίψη. Βιολογικές ενδείξεις της νόσου σε σαρώσεις του εγκεφάλου δείχνουν ανωμαλία στα επίπεδα δραστηριότητας όπου οι βασικές χημικές ουσίες του εγκεφάλου που μεταφέρουν τα σήματα φαίνεται επίσης να είναι εκτός ισορροπίας στα καταθλιπτικά άτομα.

Βαρέθηκες το κρέας, είσαι vegan ή απλά... περίεργος; Τότε, το νέο meat free burger των Goody’s Burger House θα γίνει το αγαπημένο σου.

Τώρα έχεις επιλογή. Μeat free burger, 100% vegan, σκέτη απόλαυση!

Οι βιταμίνες Β παίζουν κεντρικό ρόλο στη ρύθμιση των επιπέδων των σημαντικών νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, από τα οποία εξαρτάται το αίσθημα ευτυχίας. Η Β12 είναι ζωτικής σημασίας για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, και η ανεπάρκειά της μπορεί να οδηγήσει σε αυτό που ονομάζεται «κακοήθης αναιμία», που χαρακτηρίζεται από εναλλαγές της διάθεσης, κατάθλιψη και άλλες συνθήκες που συχνά αναφέρονται λάθος ως ψυχιατρικά προβλήματα.

Ο Δρ Τζότζεφ Τσάντι, ένας 74χρονος ιατρός γενικής ιατρικής στο Κάουντι Ντάραμ, είναι πεπεισμένος ότι έχει ανακαλύψει μια θεραπεία για πολλές περιπτώσεις κατάθλιψης. Ωστόσο για τις ιατρικές αρχές, η θεραπεία του είναι επικίνδυνη και αναπόδεικτη. Για πολλά χρόνια ο ίδιος έπρεπε να πληρώνει για τις προμήθειες από την τσέπη του, καθώς δεν μπορούσε να πάρει την επιστροφή της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας για τη θεραπεία.


Δημοσίευση: 16/11/2019


. .