Αναμφισβήτητα, το να τσακώνεται κάποιος με τον ή η την σύζυγό του μπορεί να είναι τραυματικό. Ωστόσο, φαίνεται ότι για τους άνδρες ίσως να είναι λίγο παραπάνω τραυματικό απ’ ό,τι για τις γυναίκες. Μια 16χρονη αμερικάνικη μελέτη αποκάλυψε ότι οι συχνοί καβγάδες σε έναν γάμο, προκαλούν προβλήματα υγείας όχι τόσο στο ασθενές φύλο, όπως θα υποθέταμε, αλλά στο ισχυρό. Οι άνδρες ανέφεραν ότι υπέφεραν συχνά από ημικρανίες, είχαν πρόβλημα στον ύπνο και γενικότερα ένιωθαν χειρότερα στην υγεία τους, σε σχέση με τη σύζυγό τους.

Τι προκαλεί ένας συζυγικός καβγάς στην υγεία

Η επικεφαλής της μελέτης, Rosie Shrout, από το Πανεπιστήμιο της Νεβάδα εξηγεί: «Η αίσθηση της εμπιστοσύνης και ότι ο σύντροφός σου σε κατανοεί είναι πολύ σημαντικά σε μία σχέση. Όταν το ζευγάρι διαφωνεί και ο ένας από τους δυο είναι εχθρικός, αρνητικός και εγκαταλείπει συναισθηματικά τη σχέση, δημιουργείται στρες, το οποίο επηρεάζει το ανοσοποιητικό και βλάπτει το καρδιαγγειακό σύστημα».

Πώς έγινε η έρευνα

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νεβάδα και του Μίσιγκαν εξέτασαν 373 παντρεμένα ζευγάρια το πρώτο χρόνο, τον τρίτο, τον έβδομο και τον δέκατο έκτο χρόνο του γάμου τους. Γυναίκες και άνδρες ρωτήθηκαν πόσο συχνά καβγάδιζαν μεταξύ τους, για ποια θέματα και ποια ήταν η κατάσταση της υγείας τους (π.χ. αν ένιωθαν αρκετά υγιείς για να κάνουν τις δραστηριότητες που επιθυμούσαν, αν είχαν πρόβλημα στον ύπνο, πόσο συχνά ένιωθαν άγχος και πονοκεφάλους).

Παρατηρήθηκε ότι οι άνδρες από τα ζευγάρια που καβγάδιζαν περισσότερο είχαν προβλήματα στην υγεία τους ενώ αντίστοιχα στις συντρόφους τους δε σημειώθηκε κάποια σημαντική μεταβολή.

Ισως αυτό το πόρισμα να εξηγεί γιατί συνήθως οι γυναίκες ζουν περισσότερα χρόνια από τους συζύγους τους.