Ο Γάμος Κάνει Καλό Στην Καρδιά - Τα 14 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Προηγούμενες μικρότερες μελέτες είχαν καταλήξει σε παρεμφερή συμπεράσματα, αλλά η νέα έρευνα είναι η μεγαλύτερη από κάθε άλλη στο παρελθόν και, επιπλέον, μελέτησε ξεχωριστά την επίπτωση του γάμου σε τέσσερις διαφορετικές αγγειακές παθήσεις (στεφανιαία αρτηριακή νόσο, περιφερική αρτηριοπάθεια, αγγειακή εγκεφαλοπάθεια και ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής).

Απομονώνοντας άλλους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου (ηλικία, φύλο κ.α.), οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, η ανυπαρξία συντρόφου αποτελεί ξεχωριστό παράγοντα κινδύνου για την υγεία της καρδιάς.

Ωφέλιμος για την καρδιά φαίνεται πως είναι ο γάμος, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιδημιολογική έρευνα, και μάλιστα η θετική σχέση μεταξύ γάμου και μειωμένου καρδιαγγειακού κινδύνου είναι ακόμη πιο αισθητή πριν την ηλικία των 50 ετών

Κάποιοι μπορεί και μόνο στο άκουσμα της λέξης «γάμος» να βγάζουν εξανθήματα, σύμφωνα με τις έρευνες, όμως, η εφ όρου ζωής δέσμευση δύο ανθρώπων κάνει καλό στην υγεία, καθώς τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι παντρεμένοι ζουν περισσότερο, απολαμβάνουν μια καλύτερη σεξουαλική ζωή, έχουν λιγότερο άγχος, ακολουθούν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και παρουσιάζουν χαμηλότερους δείκτες καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και κατάθλιψης, σε σχέση με αυτούς που επιλέγουν έναν πιο μοναχικό τρόπο ζωής.

Όπως αποδεικνύεται από έρευνες, ο γάμος και οι μακροχρόνιες σχέσεις που βασίζονται στην αγάπη τονώνουν την υγεία μας σε διάφορους τομείς, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται τα δύο φύλα δεν απολαμβάνουν τα ίδια οφέλη.

Κηλίδες και πανάδες: σπιτικές κούρες για πρόληψη και μείωση ακόμη και στις διακοπές

Καλά νέα για τους παντρεμένους φέρνει μία νέα επιστημονική μελέτη, σύμφωνα με την οποία ο γάμος φαίνεται να προστατεύει από την εμφάνιση καρδιοπάθειας ή εγκεφαλικού. Αντιθέτως οι ανύπαντροι, οι διαζευγμένοι και οι χήροι έχουν μεγαλύτερο καρδιαγγειακό κίνδυνο και μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν πρόωρα γι’ αυτό το λόγο.

Όλα αυτά με κάνουν να σκεφτώ τη μητέρα μου. Ήταν ελεύθερη για χρόνια, ανατρέφοντας εμένα και τα δύο αδέλφια μου. Μπορώ ακόμα να τη θυμηθώ να κάθεται πάνω από μια στοίβα από λογαριασμούς στο τραπέζι της κουζίνας μας. Τις περισσότερες φορές αγχωνόταν για το τι θα αντιμετωπίσω στην ενήλικη ζωή μου. Έκανε 2 δουλειές για να τα βγάλει πέρα. Δεν είχε χρόνο για να ασκηθεί, και δεν μπορώ να τη θυμηθώ να τρώει καλά. Τώρα που είναι 65 χρονών, είχε ήδη κάποια προβλήματα στην καρδιά της.

Θα είμαι ο πρώτος που θα παραδεχτεί ότι το να είσαι παντρεμένος μπορεί να γίνει αγχωτικό. Έχω συχνά πει ότι ο γάμος είναι το πιο ικανοποιητικό, αλλά ταυτόχρονα και το πιο δύσκολο μέρος της ζωής μου. Ωστόσο, όταν εξετάζω την ιστορία που είπα παραπάνω, προφανώς δεν θα γινόμουν ποτέ χορτοφάγος, αν δεν ήταν για τη γυναίκα μου.

Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά Προσπάθησα να μην πάρω αυτή τη σημαντική αλλαγή προσωπικά, αλλά τελικά, ήμουν δεν μπορούσα να κάνω αλλιώς. Προσπάθησα να την δελεάσω με μπέικον πολλές φορές, αλλά τελικά επικράτησε η άποψή της και μέσα σε ένα χρόνο κατέληξα να τρώω κρέας μόνο μία φορά το μήνα, και αν.

Οι άνθρωποι στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη είχαν την υψηλότερη κατανάλωση γαλακτοκομικών με τέσσερις μερίδες και άνω την ημέρα. Στη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία, την Κίνα και την Αφρική κατά μέσο όρο κατανάλωναν μια μερίδα την ημέρα. Ως μια μερίδα ορίζεται ένα ποτήρι γάλα ή ένα κεσεδάκι γιαούρτι, μια κουταλιά βούτυρο ή 14 γραμμάρια τυρί.

Forum επιστημόνων Celebrities corner Μετρητές υγείας Η συμβουλή του Vita Ζώδια Καιρός

Το έλαιο από λεβάντα είναι γνωστό για τις αντισηπτικές, αντιβακτηριακές και καταπραϋντικές του ιδιότητες. Επίσης συμβάλλει στην ενίσχυση των καρδιακών μυών και αυτό με τη σειρά του βελτιώνει τη συστολή και τη χαλάρωση των αρτηριών και των κοιλιών της καρδιάς. Οι καταπραϋντικές του ιδιότητες βοηθούν επίσης στη μείωση της ταχυπαλμίας και της υπέρτασης.

Είναι πλούσια πηγή ινών που καταπολεμούν τη χοληστερόλη, ενώ περιέχει μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών και βιταμίνης C. Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και έτσι βοηθούν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Επίσης, η ρίγανη καταπολεμάει τη φλεγμονή και προστατεύει την καρδιά από την "κακή" χοληστερόλη (LDL).


Δημοσίευση: 23/11/2019


. .