Η Κατάψυξη Ωαρίων Και Πότε Πρέπει Να Γίνεται - Τα 16 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Οι γιατροί από το Βασιλικό Κολλέγιο του Λονδίνου και τα Νοσοκομεία Chelsea και Westminster δήλωσαν ότι οι γυναίκες που θέλουν οικογένεια αλλά δεν είναι έτοιμες να το κάνουν, πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να καταψύξουν τα ωάριά τους πολύ νωρίτερα, όταν οι πιθανότητες επιτυχίας είναι πολύ μεγαλύτερες.

Λιγότερες από μία στις τρεις από αυτές που επιλέγουν να καταψύξουν τα ωάριά τους, το κάνουν πριν την ηλικία των 35, παρά το γεγονός ότι η μικρότερη ηλικία είναι «ο σημαντικότερος παράγοντας επιτυχίας», ανέφεραν οι γιατροί.

Οι επικεφαλής της έρευνας αναφέρουν ότι πάρα πολλές γυναίκες που προσπάθησαν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους το έκαναν σαν μια «τελευταία προσπάθεια» στα τέλη των '30, όταν πλέον οι πιθανότητες επιτυχίας ήταν μικρές.

Το ΙΑΣΩ μέσα από την σημαντική και πρωτοποριακή δράση του έγινε παράδειγμα προς μίμηση για την αποτελεσματικότερη οργάνωση και του συστήματος υγείας της χώρας μας (ΕΣΥ). Είναι ενδεικτική η δήλωση που έκανε ο Υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος με αφορμή την εορταστική εκδήλωση για τη συμπλήρωση των 10 χρόνων λειτουργίας του Μαιευτηρίου ΙΑΣΩ που πραγματοποιήθηκε στο Μαρούσι.

MyClub Card Η κάρτα της ζωής σας. Blog Επικοινωνία

Οι όποιοι κίνδυνοι είναι εκείνοι της εξωσωματικής γονιμοποίησης -πολύδυμες κυήσεις οι οποίες έχουν υψηλό ρίσκο για επιπλοκές και αυξάνουν τις πιθανότητες για πρόωρο τοκετό, αλλά και της τεκνοποίησης σε μεγαλύτερη ηλικία: εμφάνιση διαβήτη και υπέρτασης κατά την εγκυμοσύνη, πρόωρος τοκετός, επιπλοκές από τη καισαρική τομή (καθώς η μέθοδος της καισαρικής είναι εκείνη που επιλέγεται σε επίτοκες μεγαλύτερης ηλικίας).

Όταν η γυναίκα επιλέξει να μείνει έγκυος, τα ωάριά της θα αποψυχθούν και θα ξεκινήσει η διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης από την οποία θα προκύψουν τα έμβρυα. Κάποια από αυτά θα μεταφερθούν στη μήτρα (εμβρυομεταφορά). Τα επιπλέον έμβρυα, εάν αποφασιστεί, μπορούν να καταψυχθούν προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον. Έτσι η γυναίκα δεν θα υποβληθεί εκ νέου σε διέγερση ωοθηκών και ωοληψία.

Η άγνοια, λοιπόν, φέρνει τη γυναίκα να ακροβατεί μεταξύ μητρότητας και ατεκνίας. Γι’ αυτό και ο Πρόεδρος του Βρετανικού Βασιλικού Κολλεγίου Γυναικολόγων του Λονδίνου, πήρε την πρωτοβουλία και προέτρεψε όλους τους γιατρούς ανεξαρτήτως ειδικότητας να υπενθυμίζουν στις γυναίκες ότι ιδανική ηλικία για να αποκτήσουν παιδί είναι από τα 20 μέχρι τα 30.

Ο δρ. Timothy Bracewell–Milnes μαζί με άλλους συναδέλφους του γυναικολόγους από τα νοσοκομεία Chelsea και Westminster δημοσίευσαν ένα άρθρο στη βρετανική επιστημονική εφημερίδα Obstetrics and Gynaecology που ανέφερε ότι «η κατάψυξη ωαρίων ενθαρρύνει τις γυναίκες να γίνουν μητέρες όποτε θελήσουν, ακόμα και σε προχωρημένη ηλικία, ωστόσο αυτό συνεπάγεται αυξημένες πιθανότητες επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης».

Η 27χρονη σταρ Rita Ora επέλεξε να καταψύξει νωρίς τα ωάριά της ακολουθώντας τις υποδείξεις του γυναικολόγου της. «Πάντα ήθελα να κάνω μεγάλη οικογένεια και ο γιατρός μου με προέτρεψε να καταψύξω τα ωάριά μου, τώρα που είμαι νέα και απόλυτα υγιής.»

Forum επιστημόνων Celebrities corner Μετρητές υγείας Η συμβουλή του Vita Ζώδια Καιρός

Η διέγερση των ωοθηκών με φαρμακευτική αγωγή διαρκεί συνήθως 10-12 ημέρες και παρακολουθείται με υπερηχογραφήματα και εξετάσεις αίματος (έλεγχος ορμονών). Την κατάλληλη στιγμή προγραμματίζεται η ωοληψία. Μετά τα ωάρια προετοιμάζονται από τους εμβρυολόγους, καταψύχονται και παραμένουν κατεψυγμένα μέχρι την απόφαση για προσπάθεια επίτευξης εγκυμοσύνης. Πότε πρέπει να γίνει η κατάψυξη ωαρίων

Συχνά συνιστάται και η ορμόνη ΑΜΗ (Anti-Mullerian Hormone), ενδεικτική των αποθεμάτων των ωοθηκών σε ωάρια (πόσα ωάρια «απομένουν»). Οι απαντήσεις από τις εξετάσεις συνεκτιμώνται με την εικόνα από τον υπέρηχο και δίνουν πληρέστερη εικόνα. Έτσι, ο γιατρός εξατομικεύει το πρωτόκολλο των φαρμάκων.

Ο γυναικολόγος αναπαραγωγής Ευριπίδης Μαντούδης μας εξηγεί πότε είναι καλό να κάνεις κατάψυξη ωαρίων.

Με δεδομένο δε πως το ποσοστό των ωαρίων με βλάβες στο γενετικό τους υλικό αυξάνεται με την ηλικία της γυναίκας, δεν έχουμε ακόμα καταλήξει στο ποια είναι η κατάλληλη ηλικία, για να προταθεί σε μία γυναίκα να καταψύξει τα ωάριά της. Εξάλλου, δεν γνωρίζουμε ακόμα για πόσο χρονικό διάστημα είμαστε σε θέση να αποθηκεύσουμε τα ωάρια, ώστε, όταν τα αποψύξουμε, να μπορούμε ακόμα να τα χρησιμοποιήσουμε με επιτυχία σε κάποιο πρόγραμμα εξωσωματικής γονιμοποίησης. Συμπέρασμα…

Η ψύξη ιστών σε θερμοκρασίες υπό του 0οC, προκειμένου να συντηρηθούν ιστοί και κύτταρα δεν είναι μια νέα ιδέα. Οι πρώτες απόπειρες εφαρμογής της ιδέας αυτής χρονολογούνται στα μέσα του 20ου αιώνα, αλλά οι αρχικές προσπάθειες δεν είχαν επιτυχία, αφού η διαδικασία ψύξης – απόψυξης οδηγούσε σε καταστροφή των ιστών αυτών.


Δημοσίευση: 23/11/2019


. .